Magnus Enckellin taiteilijakotia etsimässä

Kesälomani alkoi tänään ja pääsin toteuttamaan jo useamman vuoden suunnitelmissa olleen matkan taidemaalari Magnus Enckellin taiteilijakodille Kuorsaloon. Kuorsalo on saari Haminassa lähellä mannerta noin 15 kilometriä itärajalta. Sinne ei ole yhteysalusliikennettä, mikä on lykännyt retken tekemistä. Mutta nyt matka siis onnistui. Piipahdimme ensin idyllisen Tammion kalastajakylän laiturissa.

Tammion kalastajakylää

Kuorsalosta on merkintöjä jo 1300-luvulta. Saaren talot ovat pääasiassa 1800-luvun lopulta. Siihen aikaan saaressa asui vakituisesti muutama sata asukasta. He saivat elanonsa kalastuksesta ja luotsauksesta. Myös laivanrakennusta ja hylkeenpyyntiä on harjoitettu. 

Rantauduttuamme Kuorsaloon näimme heti selkeän opasteen. Muutenkin reitit metsässä on merkitty hyvin punaisella nauhalla ja heijastimilla, joten eksymistä ei tarvitse pelätä, vaikka saari on suuri. Lähdimme ensin tutustumaan seurantaloon. 

Seurantalo on saaren tapahtumien keskus. Ja tapahtumia riittää. Tänä vuonna on jo pidetty siivoustalkoot ja hautausmaajuhla. Tulossa ovat maisemanhoitotalkoot, juttutupa, kesäjuhla, Woxi-Weikkojen (saaren oma orkesteri) esiintyminen ja Mäntlahden kyläteatterin esitys. Nykyisin saaressa asuu vain kesäasukkaita, mutta aikaisemmin, kun ympärivuotista asutusta vielä oli, toiminnassa olivat myös mm. käsityöseura, martat, metsästysseura, naisvoimisteluseura ja nuorisoseura. Urheilu saa aina paljon huomiota ja niin tässäkin tapauksessa. Kisoissa menestyneille saarelaisille on pystytetty seurantalonpihalle oma muistomerkki. Siinä olevista nimistä minulle tutuin on keihäänheittäjä Tapio Korjus, jonka sukujuuret siis ovat Kuorsalossa. 

Saaren seurantalo

Hautausmaa on Suomen vanhimpia käytössä olevia hautausmaita. Saaren vanhoja sukuja ovat Lommit, Arvilommit, Korjukset ja Siparit.

Vanha hautausmaa

Vihdoin löytyi myös Enckellin taiteilijakoti Villa Mäntylä, jota alunperin lähdin etsimään. Rakennuksen sijaintipaikkaa sanotaan nykyisin Enckellinnimeksi. Aikaisemmin se oli Nätourinniemi. Rakennus on Korjuksen suvun omistuksessa.

Magnus Enckell syntyi Haminassa vuonna 1870. Hän kuoli Tukholmassa, mutta hänet on haudattu Haminan Husulan hautausmaalle. Enckellin isä oli kirkkoherra ja äiti kadettikoulun opettajan tytär. Taiteilijalla oli läheiset välit sisareensa Helmiin. Tämä oli tarmokas ja säästäväinen kansakoulun opettaja. Sisarukset hankkivatkin yhdessä maa-aloja Kuorsalosta, mm. niemen, johon Helmi rakennutti Villa Mäntylän. Se valmistui vuonna 1908. 

Villa Mäntylä

Magnus Enckell on maalannut tiettävästi Haminasta vain yhden taulun. Se on Raatihuoneella venäläisen kabinetin seinällä.

Magnus Encellin Maisema Haminasta