Majoittaisitko matkailijan?

Ylimääräisiä huoneita kotona. Mitähän niilläkin tekisi? Oletko harkinnut kotimajoittajaksi ryhtymistä? Tämän majoitustavan tiedetään yleistyvän tulevaisuudessa.

Mitä kotimajoitus on? Nimestä voi jo päätellä, että kyseessä on yksityisen henkilön omassa kodissaan tarjoama majoitus. Tällä ei ole merkittävää taloudellista tavoitetta, mutta maksu peritään kuitenkin. Maksut voivat olla ja mielestäni niiden pitää ollakin lähellä hotellimajoituksen hintaa. Kyseessä on majoittajalta iso panostus ja majoittuja pääsee näkemään paikallista elämänmenoa ihan eri tavalla kuin hotellimajoituksessa.

Hotellit ovat usein samantyyppisiä. Monet ihmiset ovat matkustaneet paljon ja kyllästyneet ehkä jo hotelleihin. Kotimajoitus tarjoaa heille uuden tavan tutustua seutuun ja sen arkeen.

Kotimajoittaja saa työstään paljon. Jos majoittujan tavoitteena on tutustua uuteen paikkakuntaan, majoittaja pääsee vastavuoroisesti  tutustumaan uusiin ihmisiin, joista parhaimmillaan voi tulla hyviä ystäviä. Kun vieraat tulevat ulkomailta, verkostoitumista alkaa tapahtua laajemminkin. Kotimajoittajien kertoman mukaan kokemukset ovat olleet hyviä puolin ja toisin. Varmasti joku teistä on jo ajatellut, että ei, en päästäisi ketään kotiini. Itsellänikin on käynyt mielessä ajatus, miten majoittujaan voi luottaa. Olen yleensä luottavainen ihmisiin. Ehkä kotimajoittajat myös ovat ja ovat siten päättäneet lähteä kokeilemaan. Tärkeintä majoittajalta varmankin on olla oma itsensä.

Mitä kotimajoittajalta sitten vaaditaan? Saattaa ensialkuun vaikuttaa helpolta hommalta, mutta aika paljon asioita on huomioitava, jotta vieraat ovat tyytyväisiä. Isäntäväen on ensinnäkin oltava kotona tai tavoitettavissa koko vierailun ajan. Tämä saattaa kuulostaa sitovalta, mutta oikein suunniteltuna saadaan kyllä toimimaan. Hintaan voi sisältyä aamupala, jonka tarjoilusta sovitaan etukäteen. Tällöin on huomioitava allergiat ja muut erityisruokavaliot ja myös ruokien säilytykseen on kiinnitettävä huomiota. Hygieniapassin suorittamista suositellaan. Kotien on oltava savuttomia tai ainakaan sisätiloissa ei saa tupakoida.

Ennen kotimajoituksen aloittamista on hyvä käydä vakuutusyhtiössä tarkistamassa, että kodin vakuutukset ovat sopivat tähän toimintaan. Kun vieraat saapuvat, heidän henkilöllisyytensä on tarkistettava ja majoituksesta tehdään kirjallinen sopimus, johon sopiva lomake löytyy suomi.fi-palvelusta. Ja vaikka toiminta tuntuisi kovin vähäiseltäkin, veroilta emme voi välttyä. Tulot verotetaan pääomatuloverotuksen mukaan eli veroja maksetaan 30 % majoitustulosta. Ennen veron määrän laskemista majoitustulosta voidaan vähentää majoittajalle aiheutuneita kuluja. Näitä ovat mm. aamupalan valmistamisen kulut, siivous, liinavaatteet, lämmitys, vesi ja myös omaa työtä voi hinnoitella.

Entä sitten maksaminen? Järkevintä on pyytää käteismaksu paikanpäällä tai maksu etukäteen. Näin vältytään turhilta maksun perimisiltä. Kotimajoitusta voi mainostaa internetissä omien sivujen lisäksi ainakin Booking.com:n tai Airbnb:n kautta. Näihin kun lähtee mukaan, maksut hoituvat majoittujan tilille samalla provisiolla, jolla mainonta ja näkyvyys maksetaan.

Miltä kuulostaa? Jos yhtään innostuit, ei muuta kun kokeilemaan. Seudullame on taas ensi vuonna monia yleisöä keräävä tapahtumia, joiden aikana majoitusta tarvitaan.