Merisää ja paljon muuta Mia.O:lta

Kävin muutama viikko sitten Merikeskus Vellamossa järjestyssä Design- ja muotoilutoritapahtumassa. Vaikka tapahtumassa oli useita esittelijöitä, kiinnitin heti ovelta huomion Mia.O:n näyttävään myyntipisteseen. Useinhan tällaisissa tapahtumissa, kun on paljon nähtävää, käy niin, että jollakin ihmeellisellä tavalla sitä vaan löytää itselleen mieluisat asiat ja muu jää vähemmälle huomiolle.

Mia.O ja verkkokauppa miaogalleria.com on nelisen vuotta sitten perustettu kotkalainen sisustusliike. Sen omistaa Mia Färlin. Hän on opiskellut Repin-instituutin kuvataidekoulutuksessa öljyvärimaalausta. Verkkokauppa perustettiinkin alunperin maalauksia ja julisteita varten. Mialla on graafisen suunnittelijan tutkinto Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.  

Outi ja Mia

Mia kertoo yrityksen perustamisesta:
 

Etsiessäni aihetta opinnäytetyölleni, tutustuin kotkalaisen sisustusliikkeen Tamburiinin Tiina Koskenheimoon. Tiina kaipasi liikkeeseensä kotkalaisia tuotteita ja yhdessä ideoimme Kaupungintalo- ja Haukkavuoren näkötorni -tyynyt. Selvittelin kangasvaihtoehtoja ja koska kangasta kannatti tilata isompi määrä, suunnittelin myös merellisten tekstiilien sarjan.


Tuotteet ovat siis paikallisia ja merihenkisiä. Mikä sopisikaan meidän seudullemme paremmin! Lähiaikoina on kirjoitettu paljon kiinalaisten verkkokauppojen lisääntyneestä suosiosta. Tämä tuli mieleeni, kun tutustuin Mia.O:n tuotteisiin. Kauppojen välillä on iso kontrasti.  On hyvä miettiä, mitä kukakin arvostaa, paikallisia uniikkeja tuotteita vai kaukaa tuotua krääsää. Pidän kyllä Mian tuotteita uniikkeina, vaikka niitä tietysti tehdäänkin monta samanlaista.    

Mian oma suosikkikuosi on Merisää. Idea siihen tulee muistoista Haapasaaresta, jossa hän on viettänyt kesiään lapsuudessa. Mia muistaa usein heränneensä aamulla siihen, kun muut perheenjäsenet kuuntelivat radiosta merisäätä. Nykyisin säätietoja on helppo tarkistaa verkkosivuilta koko ajan, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten säätiedot kuunneltiin radiosta. Ja toki merisää on tärkeä tieto, kun ollaan saaressa kaukana mantereesta. Mia kertoo huomanneensa, että merisäähän intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä on paljon.     

Kuva-aiheita tuotteisiin on löytynyt mm. Kymenlaakson museon valokuvakokoelmista. Kuviin on hankittu käyttöoikeus. Merisää-kuosi ylärivissä keskellä.

 

Tuotteet sopivat matkamuistoiksi kokonsa vuoksi. Ne on helppo pakata matkalaukkuun. Mia myy tuotteitaan myös myyntitapahtumissa.
 

Myyntitapahtumissa on hauskaa ja koskettavaa tavata ihmisiä, joilla on omakohtaisia muistoja paikoista, joista tekstiiliemme kuvat ovat peräisin. Olen tavannut monta entistä suursaarelaista, jotka ovat tulleet kertomaan tarinoita syntymäseudustaan. Meripäivillä 2016 koin huippuhetkiä Paula Vesalan hankkiessa tuotteitani Los Angelesin kotiinsa.

 

Kangasmateriaalina käytetään puolipellavaa. Se painetaan Suomessa ja tuotteet valmistetaan Kotka-Hamina-alueella. Mian suvusta löytyy tekstiilialan osaamista ja ompelimo. 


Ideat tuotteisiin tulevat siis rakkaudesta mereen ja Kotkaan. Ideoita on tullut myös asiakkailta ja personoituja liikelahjoja onkin mahdollista tilata. Asiakkaat ovat antaneet palautetta mallistosta: Tuotteet ovat liian hienoja käytettäviksi. Merisää-keittiöpyyhettä käytetään pienenä pöytäliinana ja jopa sisustustauluna kehystettynä. Myös patalappuja laitetaan koristeeksi seinälle.

 
Entä tulevaisuuden suunnitelmat?

Tällä hetkellä uutta ja innostavaa on oma tila Tamburiinissa. Toivon, että paikkakuntalaiset tavoittaisivat tuotteeni paremmin kivijalkamyymälästä. Tamburiini on upea ja persoonallinen sisustuskauppa Kotkan keskustassa, osoitteessa Keskuskatu 17.

Valikoimiimme on tulossa uusia aiheita meriteeman lisäksi. Suunnittelemme mm. uutta mallistoa seinätekstiilejä Kansallisgallerian maalauksista. Myös uusia julisteita on suunnitteilla.


Seinätekstiilejä Kansallisgallerian maalauksista! Minun kodissani taitaa olla paikka sellaiselle. Onko sinun?