Missä ja miten opiskellaan luontomatkailualan ammattilaiseksi?

Missä voidaan nykyisin opiskella luontomatkailualan ammattilaiseksi? No KSAO:ssa eli Kouvolan seudun ammattiopiston Anjalan luonnonvaran toimipisteessä. Lähdin tutustumaan tähän toisen asteen ammatilliseen peruskoulutukseen kauniina syyspäivänä. Osoite ei vaan ollut Anjalaan päinkään, vaan Jermulantie 80 Miehikkälässä.

Ammatillisessa koulutuksessa eletään suurten muutosten aikaa. Valmistaudutaan vuonna 2018 käyttöönotettavaan reformiin, jossa koko ammatillinen koulutus uudistetaan. Lakirakennetta muutetaan ja uudistetaan koulutuksen rahoitus, ohjaus sekä tutkintorakenne. KSAO:n Luonnonvaran toimipiste on lähtenyt näihin uudistuksiin jo nyt vauhdilla mukaan. Jermulan retkellä minulle selvisi enemmän kuin hyvin, että Luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa ei suoriteta neljän seinän sisällä pulpetissa istumalla vaan ihan muuten nykyaikaisilla menetelmillä.

Perustutkinnon suorittavat opiskelijat voivat valita kolmesta koulutusohjelmasta. He voivat valmistua joko luonto-ohjaajiksi, ympäristöhoitajiksi tai luonnonvaratuottajiksi. Luonto-ohjaajat työskentelevät valmistuttuaan luontokouluissa, leirikeskuksissa, elämyspalveluissa yms., ympäristönhoitajat kierrätysalan yrityksissä tai kaupunkien puisto-osastoilla. He ovat jätealan asiantuntijoita. Luonnonvaratuottajat voivat työskennellä omissa esimerkiksi maaseutua elävöittävissä yrityksissään tai luonnontuotteiden jatkojalostuksen parissa.

Leirin pystytys alkaa purkamalla kuorma yhdessä.


Jermulan retken olivat suunnitelleet ja toteuttaneet toisen luokan luonto-ohjaajaopiskelijat itseään vuotta nuoremmille opiskelijoille. Retki kestää kaksi vuorokautta eli käytännössä kolme työpäivää ja se aika vietetään kirjaimellisesti luonnon helmassa. Ruoat valmistetaan tragialla ja yöpyminen on teltoissa tai laavussa. Nyt vaan alkaa olla vähän kylmät yöt, joten onkohan kaikilla varmasti riittävästi vaatetta mukana? Päivällä sää oli mitä mainioin ja eikö yksi osa tällaista oppimista ole säänmukaisen vaatetuksen huomioiminen.

Jermula on Rintamaveteraanien omistama paikka Salpapolun varrella ja alueella on eräkämppä, jossa voidaan myös yöpyä. Lisäksi alueella on sauna, laavu ja pieni järvi.
 

Opettaja Mila Valkonen ohjasi opiskelijoita. Jermu-koira seurasi vierestä.


Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon opetuksen suunnittelussa on huomioitu hyvin kouluissa ajankohtainen muutos, joissa perinteisestä opettajasta tulee oppimisen ohjaaja. Opettaja ei sanele ohjeita ja tietoja opiskelijoille, vaan ohjaa opiskelijat itse etsimään tietoa ja suunnittelemaan ja rakentamaan kokonaisuuksia. Opiskelusta jopa 90 % tapahtuu luokkahuoneiden ulkopuolella. Tämä on kustannustehokas malli, jonka kiinteät kustannukset ovat lähes 0 €.

Opintoihin liittyvä teoria opiskellaan verkko-opintoina kotona. Ennen Jermulan retkeä opiskelijoiden oli pitänyt tehdä ja palauttaa sovitut tehtävät verkossa hyväksytysti. 

Retken avulla voidaan opiskella sisältöjä kuudesta eri opintokokonaisuudesta: maastossa ohjaamista, luonnossa selviytymistä, ympäristöhoitoa ja havainnointia, ympäristövastuullista toimintaa, metsä-, vesi ja ympäristölainsäädäntöä sekä markkinointia, tuotekehitystä ja yrittäjänä toimimista. Ajatelkaa, miten hyvin tämä toimii! Vaikka aihe on kiinnostava, luokassa moni olisi jo nukahtanut.

Telttailemaan!


Vaikka ruoanvalmistus ja majoituksesta huolehtiminen vievät aikansa, kahdessa vuorokaudessa ehtii paljon. Opettajat pitävät retkellä muutamia oppitunteja mm. kasvintunnistuksesta ja maastossa selviytymisestä. Toisena päivänä patikoidaan läheiselle Salpalinjamuseolle ja kierretään opiskelijoiden suunnittelema rastirata. Illalla paistetaan makkaraa ja lettuja. Kahvi on tietenkin nokipannukahvia.

Kuinka moni ulkaltautuu vielä uimaan?

Jermulan retki ei ole ainoa Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon retki. Seuraavaksi lähdetään saareen, nimittäin Ulkotammioon. Siellä yhteistyötä tehdään Metsähallituksen kanssa. Opiskelijat kunnostavat rakenteita ja huoltavat kansallispuistoa. Muita retkikohteita ovat Repovesi ja Valkmusa.  

Leirissä jokaiselle riittää tekemistä.

Tapasin Jermulassa bloggaajakollegani Annun, joka kirjoittaa Tuleentuijottaja-blogia. Annu opiskelee ensimmäistä vuotta luonnonvaratuottajaksi. Hän löysi tiedon opiskelumahdollisuudesta netistä ja on nyt kuukauden opiskelun jälkeen tyytyväinen. Ala ja opiskelupaikka ovat tuntuneet omilta. Annu suorittaa ns. kaksoistutkinnon, eli hän aikoo suorittaa myös luonto-ohjaajan opinnot. Hän asuu omalla maatilallaan ja voi tehdä työssäoppimisjaksoja siellä. Opintoihin sisältyy työssäoppimista huomattavasti enemmän kuin ammatillisiin opintoihin yleensä. Jopa puolet opinnoista tehdään työssäoppimispaikalla. Valmistuttuaan Annu aikoo kehittää omaa tilaansa ja liiketoimintaa siellä.

Annu opiskelee luonnonvaratuottajaksi.


Anna Lerkki kertoo esimerkin tuotteistamisesta. Hän on kerännyt ja kuivannut sieniä ja tehnyt niistä mausteita. Mausteet ovat nyt retkellä mukana. Hän on suorittanut kauppayrtinpoimijan koulutuksen.

Anna Lerkki harrastaa sienien keräämistä.


Retkipäivä oli kaikenkaikkiaan onnistunut ja vakuuttava. Opiskelijat olivat motivoituneita ja omatoimisia. Myös opettajat vaikuttivat työhönsä tyytyväisiltä. Kiitos kaikille mukanaolleille mahdollisuudesta päästä tutustumaan nykyaikaiseen oppimiseen!