Varissaaressa ollaan, mutta kuka on Joe Jordan?

Varissaari, mistä lie nimensä saanutkaan, on kotkalaisille tuttu pikkusaari ja ulkoilualue vain kymmenen minuutin venematkan päässä Sapokasta. Se tunnetaan myös nimellä Fort Elisabeth, nimittäin saari on osa Ruotsinsalmen merilinnoitusta ja sitä varten hyvin ainutlaatuinen. Paras käsitys alueen huikeasta historiasta saadaan, kun löydetään oikea asiaan vihkiytynyt henkilö. Hän on kapteeniluutnantti Joe Jordan ja odottaa meitä venelaiturin läheisyydessä. Jordan kutsuu joukot koolle puhaltamalla 1600-luvulta peräisin olevaan merkinantopilliin.

Kapteeniluutnantti Joe Jordan

Joe Jordan esittäytyy englantilaiseksi palkkasoturiksi. Hän taisteli Ruotsinsalmen taisteluissa Kustaan sodassa Venäjän laivastossa. Ahaa, hän onkin fiktiivinen henkilö, mutta jos hän ei olisi tätä kertonut, olisin luullut todella täällä eläneeksi. Joka tapauksessa Jordan tietää Ruotsinsalmen taisteluiden vaiheet ja kertoo ne selkeästi ja ymmärrettävästi.

Ruotsinsalmen taistelut käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1789 ja 1790. Taistelualueet ovat olleet Varissaaren edustalla. Kun oikein mielikuvitustaan käyttää, tapahtuneita tilanteita voi "nähdä" merellä. Ensimmäinen taistelu alkoi Ruotsin hyökkäyksillä, mutta ne eivät johtaneet tuloksiin, vaan Ruotsi hävisi sodan. Tästä suivaantuneena se vahvisti seuraavana talvena joukkojaan ja toinen taistelu 9.7.1790 kääntyikin Ruotsin voitoksi. Toinen taistelu oli suurin koskaan Itämerellä käyty taistelu. Se kesti 23 tuntia ja Venäjä menetti siinä 10 000 sotilasta. Taistelun on täytynyt olla todella hurjaa. 

Suomen ja Ruotsin merivoimat viettävät vuosipäiväänsä heinäkuun 9. päivänä. 

Saareen on pystytetty taisteluiden muistomerkki vuonna 1940. Sen on suunnitellut Henrik Bruun. Muistomerkki esittää laivan keulaa.

Ruotsinsalmen taisteluiden muistomerkki

Saaressa on linnoitusajalta, 1800-luvun vaihteesta jäljellä kasarmin pohjaa ja ruutikellarin jäänteitä. 

Kasarmin jäänteitä

Mutta mikä on tämä kaiverrus kalliossa? Onko siinä Suomen leijona? Kaiverruksia kallioon tekivät aikanaan sotilaat, kun aika saaressa kävi pitkäksi.

Saarta kierrettäessä aukeaa näkymä Mussalon satamaan. Se on osa HaminaKotka Satama Oy:tä, joka on nykysin Suomen suurin vientisatama. 

Ja kun saari on kierretty, seuraavaa venettä mantereelle odottaessa voidaan istahtaa hetkeksi Ravintola Vaakkuun.

Joe Jordan kierrättää vieraita Varissaaressa tiistaisin klo 17.30 alkaen koulujen loma-ajan. Lisätietoja Matti Taskisen sivuilta ja yhteysaluksen aikatauluista.