Nasta-harjoitus RUK:ssa

Jos tavalliselta kadunkulkijalta kysytään, mitä tulee Haminasta ensimmäisenä mieleen, monen vastaus on varmasti RUK. Reserviupseerikoulu on toiminut kaupungissa jo yli 90 vuotta. Kursseja oli ensin kolme kappaletta vuodessa, nykyisin kaksi, mutta kun kaikki lasketaan yhteen, koulua on käynyt huima määrä ihmisiä ympäri Suomen.

Viime viikonloppuna harjoitukset RUK.ssa poikkesivat normaalista arkiryhmistä, kun siellä järjestettiin Naisten Valmiusliiton Nasta-harjoitus nimeltään Varvara 2016. Se kokosi 350 iältään 15-70-vuotiasta naista ympäri Suomen harjoittelemaan. Harjoitus oli jo 37. Nasta-harjoitus liiton historiassa. Liiton toiminnan tarkoituksena on kehittää naisten valmiuksia yleiseen turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvissä asioissa yhteiskunnassamme.

Osallistujat olivat valineet etukäteen aiheen, jota haluavat opiskella. Vaihtoehtoja olivat etsintä, johtamistaidot, katuturvallisuus, kyberturvallisuus, maastotaidot, muonitus maastossa, nuoren naisen selviytymispakki, puolustusvoimen B-ajolupa sekä kouluttajavalmennus. Aikamoinen lista, vai mitä.

Maria Sorvo Tampereelta oli harjoituksessa kyberturvallisuuskurssin johtajana.

Tässä joitakin Marian mietteitä Nasta-harjoituksista.

1. Miksi olet lähtenyt Nasta-toimintaan mukaan?
Suoritettuani naisten vapaaehtoisen asepalveluksen 2011-2012 etsin keinoja jatkaa maanpuolustuksen parissa. Nykyinen Naisten valmiusliiton järjestösihteeri Veera Vanhanen kysyi halukkuuttani lähteä kurssin varajohtajaksi Helene 2014-harjoitukseen ja sille tielle jäin.

2. Mikä kurssin järjestämisessä on ollut parasta?
Kyllä se on ollut itse kurssiviikonloppu! Ne kaikki upeat kurssilaiset, joille sain kurssin pitää sekä mahtava Varvara-organisaatiomme, joka toimi yhteen hitsautuneena toisiamme tukien. Mitä kaikkea voikaan saada aikaan kun kaikki ovat mukana 110 prosenttisesti!

3. Mikä kurssin järjestämisessä on ollut vaikeaa?
Yllätyksiä tulee aina: yksi luennoitsijoistani joutui perumaan tulonsa ja sen jälkeen piti ohjelmaa alkaa muokkaamaan. Siitäkin selvittiin. Harjoitus järjestetään puhtaasti vapaaehtoisten voimin ja niinpä välistä koin haasteellisena sovittaa kurssin suunnittelua muun arjen lomaan.

4. Mitä olet oppinut tämän kurssin aikana?
Yksin ei tarvitse kaikkea tehdä vaan pitää myös jakaa vastuuta. Tietysti itse luennoitsijoilta opin paljon kyberturvasta niin poliisin kuin Puolustusvoimien näkökulmasta.

5. Mikä on seuraava haasteesi Naisten Valmiusliitossa?
Minut löytää vetämässä kyberturvallisuuskurssia myös syksyn Nasta-harjoituksessa, joka pidetään Kainuun Prikaatissa Hoikankankaalla. Tämä on sikäli erityinen harjoitus, että olen suorittanut palvelukseni Kajaanissa ja niinpä on mukava palata tuttuihin maisemiin.

Tarja Maukonen ja Marjukka Hietala olivat tulleet Haminaan Jyväskylän seudulta. He ovat Nasta-harjoituksessa jo konkareita: ovat olleet mukana useita kertoja ja myös itse järjestäneet viime syksyn harjoituksen Tikkakoskella. 

Harjoituksiin yhä uudelleen heidät tuo innostus maanpuolustustyöhön. Marjukka on tehnyt työuransa Ilmavoimissa. Muita motivaation lähteitä ovat halu päästä kurkistamaan armeijan maailmaan ja kasarmimiljööseen sekä marssiminen. Tarja toimii Ääneseudun Maanpuolustusnaiset ry:n puheenjohtajana. Hän kuuluu myös Konneveden Reserviläiset ry:een

Tällä kertaa Tarja ja Marjukka olivat valinneet kyberturvallisuuden kurssin. Kyberturvallisuudella tarkoitetaan tietoverkkojen turvallisuutta tai yleisesti sähköisen, verkotetun yhteiskunnan turvallisuutta. Aiheesta oli kurssin aikana neljä tasokasta asiantuntijaluentoa, joissa osallistujat pääsivät myös itse miettimään tietoyhteiskunnan tuomia hyötyjä ja uhkia.