Opastettuja kierroksia Haminassa

Kevät on edennyt jo toukokuuhun asti. Ihanaa! Haminassa se tarkoittaa opastettujen keskiviikkokierrosten alkamista. Tässä pieni mainos kesän ensimmäisistä kierroksista.

Kaikki kierrokset alkavat klo 18.00 Raatihuoneentorilta, Johanneksen kirkon edestä ja kestävät puolitoista tuntia. Kierroksen hinta on 5 €/osallistuja.

Keskiviikon 4.5. kierros on nimeltään Fredrikshamn – Friedrichshamn – Hamina. Sen opastaa Marja-Leena Tamminen. 

Kierrät Haminan Pikkuympyräkatua, Raatihuoneentoria ja ehkä ihmettelet. Pieni kaupunki, suuri raatihuone, kolme kirkkoa, jotka sopivalla kohden seisten saat näköpiirisi itsesi ympäri pyörähtäen. Ne ovat kaikki Haminan kiehtovaa historiaa. Kaupunki on sekoitus länttä ja itää, vanhaa ja uutta. Varuskunta on Suomen vanhin ja edelleen keskellä kaupunkia – sotilasunivormut kuuluvat kaupunkinäkymään, malli vain on vaihtunut ruotsalaisesta venäläiseen ja sitten pysyvästi suomalaiseen.

Satamakaupunki satoja vuosia sitten vehkalahtelaisten ja virolaisten välisestä sepra- eli ystävyyskaupasta, tapulikaupungin suolakaupasta ja merenkulusta oman aikamme huomattavaksi satamakaupungiksi. Kaiken tämä keskellä ovat ihmiset eläneet ja tehneet työtään, kuka suomeksi, kuka ruotsiksi, kuka venäjäksi tahi saksaksi.

 

 

Keskiviikkona 11.5. päästään tutustumaan Haminan kirkkoihin otsikolla Ympyröiden kolme kirkkoa. Tämän kierroksen opastaa Laura Lantta. 

Haminan ympyröillä seisoo kolme kirkkoa, kaksi evankelisluterilaista ja yksi ortodoksinen. Marian, Johanneksen ja Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkkojen seinät huokuvat Haminan historiaa. Kirkot ovat olleet läsnä ihmisten elämässä kautta aikojen niin arjessa kuin juhlassa, ilossa ja surussa.

Kirkkokierroksella kuljetaan kirkosta kirkkoon, kuullaan tarinoista, esineistä ja tapahtumista vuosisatojen takaa tähän päivään saakka.