Paljon hyviä muistoja Hamina Tattoosta

Niin se vaan Tattoo-viikko hujahti Haminassa taas kerran, monen mielestä varmasti liiankin nopeasti. Paljon oli nähtävää ja koettavaa.

Tapahtuma oli jo 14. laatuaan. Ensimmäinen kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo järjestettiin vuonna 1990. Sitä oltiin alettu suunnitella jo kymmenisen vuotta aikaisemmin. Eräässä kaupungin matkailuseminaarissa pohdittiin, miten sotilasmusiikkia voitaisiin hyödyntää matkailullisessa tarkoituksessa ja niin kehiteltiin idea Tattoosta. Mallia lähdettiin ottamaan Ruotsiin Strängnäsin Tattooseen. Sieltä Hamina Tattooseen "tuotiin tuliaisina" puistokonsertit ja paraati. Vaikka tapahtuma on muuttunut ja kehittynyt paljon, niin kuin tietysti pitääkin, nämä kaksi alkuperäistä yleisömagneettia ovat edelleen mukana.

Tänä vuonna uutta olivat iltasoitot Raatihuoneen tornista Bastionin konserttien päätyttyä. Tattoo-sana tulee hollannin kielestä ja tarkoittaa iltasoittoa tai pientä iltasoittoa. Se on sotilaiden tapakulttuuria jo vuosisatojen takaa. Kun päivän työt on tehty ja rauhoitutaan iltaan sekä yöhön, soitetaan iltasoitto. Tästä vanhasta perinteestä ovat kehittyneet meidän aikamme Tattoot, jotka eivät ole enää pientä soittoa vaan massiivisia tapahtumia.

Kun ohjelmaa on paljon, jokainen Tattoon kävijä näkee tapahtuman ja luo muistoja omalla arvokkaalla tavallaan. Seuraavissa kuvissa minulle mieleen jääneitä asioita. Suuret kiitokset kaikille ja nähdään seuraavassa Tattoossa 2018!

Rouva Anna Aladin toivottaa vieraat tervetulleiksi Haminaan. Hänen puolisonsa kauppaneuvos Konstantin Aladin oli omana aikanaan tärkeä vaikuttaja kaupungissa.
Fredrikinkatu olikin nyt Tattookatu. Viiri kuvan oikeassa reunassa on Klamin suvun sukuviiri.
Puolustusvoimien kalustonäyttely RUK:n kentällä. Myös Pasi-ajeluun oli mahdollisuus.
Haminan Hywiä Asukkaita. Pieni sade ei haittaa.
Kuninkaalisen henkivartioston musketöörejä Ruotsista. Heidän esityksessään oli paljon tykinlaukauksia.

 

Kochlerin talon pihaa.
Ratsupoliiseja Rauhankaudulla.

 

Anna Rousin näyttely Lebedeffin kauppakartanon kellarissa.
Patu Patasen kuvia aikaisemmista Tattoista.
Puolustusvoimien ohjusalus Tervasaaressa. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua alukseen myös sisäpuolelta.
Musisointia Esaiaksen talon pihalla.
Esa Toivanen: Nauloja. Työt on tehty lyömällä nauloja alustaan.
Janne Asplundin etikettinäyttely Esaiaksen talon pihalla. Kaikki etiketit ovat Haminassa valmistetuista olut- ja limonadipulloista.
Mariia Kotila myi smoothieita.
Hornet-simulaattori RUK:n päärakennuksessa.
Musisointia RUK:n päärakennuksen edustalla
Marssishow-esitykset Hamina Bastionissa olivat lähes loppuunmyytyjä.

 

Pormestarintalon pihapiiriä. Talon on rakentanut asuintalokseen kadettikoulun lääkäri Robert Ek 1800-luvun loppupuolella. Kertoman mukaan pihalla kasvavan suuren tammen on istuttanut hänen puolisonsa Sofi Ek.