Raatihuone

Haminassa kuljettaessa ehdoton rakennus numero yksi on Raatihuone, keltainen kivirakennus ympyräasemakaavan keskipisteessä. Se on valmistunut jo vuonna 1798, joten voimme vain arvailla, mitä kaikkea sen seinät ovat ehtineet nähdä. Raatihuone on alunperin, ennen kaupungintaloja, ollut kaupungin johdon rakennus ja samassa käytössä se on nykyisinkin. Väliin mahtuu monta vaihetta mm. pankkina ja poliisiasemana. Suunnittelija on kuvernementtiarkkitehti Johan Brockman.

Rakennus on jo kolmas raatihuone samalla paikalla. Kaksi aikaisempaa ovat tuhoutuneet tulopaloissa. Kaupungissa riehui 1800-luvulla kolme tuhoisaa kaupunkipaloa, joista ensimmäisessä menetettiin jopa 90 % linnoitusalueen rakennuksista. Kun palokuntaa ei vielä silloin ollut olemassa, päätettiin Raatihuoneelle perustaa palovartio. Tornissa oli palovartija, joka tulipalon jossakin päin kaupunkia havaittuaan antoi hälytyksen. Se tapahtui vetämällä torniin erilaisia palloja sen mukaan, missä päin palo oli havaittu. Pimeään aikaan merkki annettiin lyhdyillä. Kaupunkilaisilla oli velvoite lähteä sammuttamaan tulipaloa merkin huomattuaan.

2. kerroksen aulassa vieraita tervehtii Ruotsin kuningas Fredrik I, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä.

Rakennus on tosiaan ollut vuosisatojen aikana jos jonkinlaisessa käytössä. Alakerrassa on ollut kauppapuoteja, sellejä ja Säästöpankki, keskimmäisessä kerroksessa koulu ja jopa ortodoksisen seurakunnan toimintaa ennen nykyisen ortodoksikirkon valmistumista.

Toisessa kerroksessa ovat kaupunginvaltuuston valtuustosali ja kaupunginhallituksen kokoushuone. Valtuustosalin seinälle on ripustettu ainutlaatuinen keisaritaulujen sarja.

Keisaritaulut kuuluvat Haminan Kaupunginmuseon kokoelmiin. Keisarit ovat aikajärjestyksessä Aleksanteri I, Nikolai I, Aleksanteri II, Aleksanteri III ja Nikolai II.

Ei tiedetä tarkkaan, mistä taulut ovat Haminaan tulleet, mutta niiden on oletettu tulleen venäläisestä varuskunnasta tai kadettikoulusta. Taulujen sarja on harvinainen kokonaisuus Suomessa ja se on maan arvokkaimpia muotokuvakokoelmia.

Valtuustosalin ja hallituksen kokoushuoneen lisäksi toisessa kerroksessa on kaksi kabinettia, idän puolella venäläinen kabinetti ja lännen puolella ruotsalainen kabinetti.

Ruotsalainen kabinetti
Venäläinen kabinetti

Raatihuoneen ensimmäisessä kerroksessa on viihtyisä kahvila, Raati Cafe Kaneli.