Saaristomarkkinat

Perjantaina ja lauantaina järjestettiin Saaristomarkkinat Pyhtään Lökören satamassa jo 24. kerran. Sää suosi tapahtumaa. Kun paikkakin on tällaiselle tapahtumalle mitä parhain, parempaa tapaa viettää loppukesän päivää on vaikea keksiä.

Pyhtää on merenrantakunta, jossa elanto on aikaisempina aikoina saatu hyvin pitkälle kalastuksesta. Kunnan pinta-alasta yli puolet on vesialueita ja saaristoa. Markkinoiden nimi ja teema onkin otettu käyttöön nämä taustat huomioiden.

Yritin selvittää markkinoilla, mistä tulee paikannimi Lököre. Tuo nimi on varsin omalaatuinen. Vastausta kysymykseeni en tällä kertaa löytänyt. Jos joku lukijoista tietää nimen historiasta, olisi kiva kuulla siitä.

Lapset oli huomioitu markkinoilla hyvin. Markkina-alueella oli satuhuone ja iltapäivällä Huutjärven koululla järjestettiin lapsille ihan omat markkinat, joiden sisältö ei ollut kaupantekoa vaan lapsille mieluisaa ohjelmaa. 

Satuhuone


Oli markkinoilla aikuisillekin muuta kuin perinteistä kaupantekoa. Venevajaan oli perustettu kalastuksen historiasta kertova pop up - museo. Kalastusvälineet ovat olleet ennen aika vaatimattomia, mutta taitavasti tehtyjä.

Pop up - museo kertoo kalastuksen historiasta.


Markkinajuna kiersi Lökören ja Huutjärven aluella. Junassa istuessa tuli mieleen, että nyt voisin kuunnella selostusta esimerkiksi Pyhtäästä. Monet markkinavieraat tulevat muilta paikkakunnilta, joten selostus olisi voinut olla kunnalle tai yrityksille mainostamisen mahdollisuus.  

Markkinajuna


Huutjärven koulun oppilaat esittivät Ihmemaa-musiikkinäytelmän lauluja. 

 

 Pyhtään Naisvoimistelijoiden perinteinen kahviteltta.


Joka tapahtumasta pitää yrittää löytää jotakin uutta kiinnostavaa. Tämä ajatus tuli mieleen Kotkan Seudun Kiviyhdistyksen teltalla. En ollut aikaisemmin kuullut kyseisestä yhdistyksestä, vaikka se on toiminut jo kolmisenkymmentä vuotta ja jäseniäkin on noin 70. 

Yhdistys oli tuonut näytille suuren Kymistä löydetyn kivimurikan, jossa on topaasisäteitä.

Siniset alueet ovat topaasisäteitä.