Sisällissodasta sata vuotta - Suomen hauskin mies muistuttaa huumorin tärkeydestä

Suomen sisällissodasta on kulunut tänä vuonna sata vuotta. Sisällissodasta, vapaussodasta, kansalaissodasta tai vuoden 1918 sodasta: eri nimityksiä on käytetty, mutta varoen. Nykykäsityksen mukaan kaikkia nimiä voidaan käyttää. 

Mitä sinä tiedät tästä sodasta? Jos olet perehtynyt historiaan enemmänkin, tiedät varmasti kaikenlaista, mutta monet tavalliset kaduntallaajat tuskin tietävät siitä juuri mitään. Näin ainakin itseni kohdalla on ollut. Sota on ollut meille vaiettu asia ja vaikea keskustelun aihe. Se on ymmärrettävää, tilanne oli ristiriitainen, suomalaiset sotivat suomalaisia vastaan. Myös teot olivat hurjia. Yli 30 000 ihmistä kuoli teloituksissa tai nääntymällä vankileireillä. Nyt kuitenkin sata vuotta on jo kulunut ja sukupolvet vaihtuneet.

Sisällissota syttyi Viipurissa tammikuussa 1918. Syttymissyyt ovat moninaiset: Suomi oli juuri itsenäistynyt, Euroopassa riehui ensimmäinen maailmasota ja Venäjän keisarikunta hajosi. Yhteiskunnassa oli sisäisiä jännitteitä, jotka jakoivat kansan kahtia, punaisiin ja valkoisiin.

Onhan siinä aika paljon kaikenlaista, ajattelin, kun lähdin katsomaan sisällissodasta kertovaa, ensi perjantaina ensi-iltansa saavaa Heikki Kujanpään ohjaamaa elokuvaa Suomen hauskin mies. Ensinnäkin nimi kuulosti ristiriitaiselta elokuvan aiheeseen nähden. Suomen hauskin mies on kuvattu kokonaisuudessaan Kotkan-Haminan seudulla kesällä 2017. Kuvausten pääpaikka on Kyminlinnan linnoitus, mutta kohtauksia on tehty myös Kotkansaarella, Hallassa ja Haminassa. Kyminlinnassa onkin ollut sata vuotta sitten sodan aikana tilapäinen vankileiri, joten vallit ovat nähneet samaa tarinaa jo silloin.

Leena Pöysti. Kuva: Inland Film Company
Jani Volanen. Kuva: Inland Film CompanyElokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Heikki Kujanpää, käsikirjoittaja Mikko Reitala ja tuottaja Klaus Heydemann olivat alkuviikolla Kotkassa kertomassa elokuvastaan. Se kertoo työväenteatterilaisten joutumisesta punaisten vankileirille saareen. 

 

Käsikirjoituksen pohjana oleva tositapahtuma on hurja. Ison Mjölön “Kuolemansaari” oli karu paikka. Leirillä vallitsi nälänhätä, ja vangit olivat luurankomaisessa kunnossa.

Silti joukko työväenteatterilaisia kirjoitti ja harjoitteli komedian Suomen kuninkaasta esittääkseen sen vankitovereilleen ja muutamalle luottovartijalle. Jostain he saivat voimaa esiintyä ja laulaa. Pilkkanäytelmän harjoittelu kiinnitti paikalla olleiden vartijoiden huomion. Osa heistä alkoi suojella hanketta ja mahdollisti sen, että vangit ylipäänsä kykenivät esiintymään.

Heikki KujanpääElokuvan pääosaa esittää ansioituneesti Martti Suosalo. Hän on Toivo Parikka, Suomen hauskin mies. Nimestä kumpuava vastakkainasettelu on koko elokuvan ajan voimakkaasti läsnä. Tarinassa vuorottelevat ja painavat päälle yhtä aikaa hilpeys ja julmuus, lohduttomuus ja usko. Kuolemaan tuomitut vangit saavat tehtäväkseen kirjoittaa ja harjoitella näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. Jos he onnistuvat naurattamaan yleisöään, heitä ei ammuta. Eli he tekevät itselleen mieluisaa työtä, teatteria, mutta tällä kertaa henkensä uhalla. Mistä he saavat tähän kaiken voimansa?
 

Elokuvan tekijöitä Kotkassa 12.3. Sami Ristiniemi Kaakon elokuvakomissiosta, ohjaaja-käsikirjoittaja Heikki Kujanpää, käsikirjoittaja Mikko Reitala ja tuottaja Klaus Heydemann.Elokuvaa on ollut tekemässä lukuisa joukko paikallisia avustajia. Muutama tuttu siellä näkyikin! Kotkassa vierailleet käsikirjoittajat olivat tyytyväisiä Kyminlinnaan kuvauspaikana. He kehuivat tekemisen ilmapiiriä hyväksi ja kertoivat saaneensa positiivista energiaa avustajista. Ei ole mahdoton ajatus, että alueellamme kuvattaisiin jatkossa muitakin elokuvia.

Suomen sisällissodan voittivat valkoiset ja Saksan armeija, joka tuki valkoisten toimintaa. Mutta miten käy elokuvassa?Sanotaan, että sodissa ei ole voittajia vaan ainoastaan häviäjiä. Kaikki näyttelijät onnistuvat rooleissaan hyvin. Suosikikseni nousee Jani Volanen valkoisten kapteeni Kalmin roolissa. Hänen tehtävänsä on pitää koko leiriä hyppysissään. Hän vaikuttaa pelottavalta mieheltä, mutta mitä onkaan loppujen lopuksi kaiken takana? Niin, sodissa ei ole voittajia.

Jokaisella elokuvalla on sanomansa. Jäin miettimään Suomen hauskimman miehen sanomaa. Se taitaa liittyä huumorin säilyttämiseen. Vaikka olosuhteet olisivat kuinka äärimmäiset, huumori on keskeinen osa ihmisyyttä ja sitä ei pidä unohtaa.

Suomen hauskin mies on erinomainen elokuva. Käykää ihmeessä katsomassa!

Kuva: Inland Film Company
Kuva: Inland Film Company