Soikonvuoren vesper - Salpalinjalla ollaan

Soikonvuoren vesper, kuulostaako tutulta? Jos ei, nimi kannattaa laittaa korvan taakse ensi kesää varten. On nimittäin kokemisen arvoinen juttu. Soikonvuori on metsäinen paikka Virolahdella ja vesper tarkoittaa iltajumalanpalvelusta. Tänä vuonna vesperissä esiintyi Erik Rousi, jonka osuus teki tilaisuudesta todella juhlavan. Soikonvuorella on viime sotien aikaan luohittu luola, jossa vesper toimitetaan.  

Luola on tehty alun perin ase-, tulenjohto- ja miehistötunneliksi, mutta se on ollut myös joukkosidontapaikkana ja sairaalana. Tunnelissa on läpikulkumahdollisuus, minkä vuoksi ilma vaihtuu hyvin. Myös akustiikka on yllättävän hyvä.


Tapahtuman järjestää Haminan seurakunnan Virolahden kappeliseurakunta ja se on osa Kaakon kamarimusiikkitapahtumaa. Joku on ehkä joskus ihmetellyt, mitä tarkoittaa kappeliseurakunta. Se tarkoittaa johonkin suurempaan seurakuntaan kuuluvaa osaa, joka järjestää toimintansa itsenäisesti, mutta jolla on yhteiset rahavarat suuremman seurakunnan kanssa. Kuntaliitokset ovat lisänneet kappeliseurakuntien määrää. 

Soikonvuoren luola on osa Salpalinjaa. Salpalinja on Suomen itärajalle rakennettu puolustusjärjestelmä se on Suomen historian suurin rakennustyö. Se rakennettiin vuosina 1940-41 ja 1944. Salpalinjan pituus on 1200 km rajaa myötäillen. Siis reilusti yli tuhat kilometrä, kyllä se on ollut melkoinen työmaa! Mieleen tulee, mitenkähän tuollainen urakka nykyisin toteutettaisiin. Työvälinen ainakin ovat kehittyneet paljon.

Kiviestettä

Salpalinja koostuu erilaisista linnoitteista, kiviesteestä, panssarikaivantoesteestä, piikkilankaesteestä ja korsuista. Kiviestettä näkee monessa paikassa luonnossa, mutta korsuihin pääsee tutustumaan museoissa: Salpalinja-museossa Miehikkälässä ja Bunkkerimuseossa Virolahdella. Näissä kannattaa käydä joka kesä. Asiaa on niin paljon, että ähky tulee, jos yhdellä kerralla yrittää kahlata koko esittelyn läpi.

Ampuma-aseiden suuntaamista korsussa
Sissänkäynti korsuun.
Yhteydenpitoväline korsussa