StailiFiilis Kärkisaaressa

Tunnetteko Kärkisaaren, idyllisen paikan Kotkassa Mussalontien tuntumassa? Kärkisaaressa on iso huvila vuodelta 1910. Sen on rakentanut kesänviettopaikaksi itselleen alun perin Kotkan Seurahuoneen ravintoloitsija Carl Johansson. Suunnittelija on ruotsalainen Per Olof Nyman. Huvila on tosiaan saaressa ja kun silta on rakennettu vasta 1970-luvulla, rakentaminen on varmasti ollut mittava urakka.

1910-luvulla suosittiin villakulttuuria. Sillä tarkoitetaan parempiosaisten ihmisten elämäntyyliä, johon liittyen rakennettiin huviloita vapaa-ajanviettopaikoiksi. Rakennus tunnetaan myös Mannerin huvilana, koska se oli nimekkään leipurimestari Juho Mannerin omistuksessa tai ainakin hallinnassa Johanssonin jälkeen.

Mutta ajat muuttuvat ja asiat niiden mukana. Sota-aikana Kärkisaari oli suomalaisten sotilaiden hallussa. Sinne sijoitettiin meripioneerikomppania päällikkönään Viljo Valleala. Naapurikaupungissa Haminassa hänet muistetaan kaupunginjohtana vuosilta 1953-76. Sodan jälkeen huvilan omistajaksi tuli Lomaliitto.

Olen aina ajatellut Kärkisaaren paikaksi, jossa järjestetään kesähäitä tai suuria syntymäpäiviä ja näin varmasti onkin, mutta nykyisin paikka on oikea hyvän olon keskittymä. Siellä työskentelevät useat hyvän olon ammattilaiset. Sen lisäksi Kärkisaaressa voi yöpyä B&B-periaatteella ja syödä lounasta arkisin.

Viime viikolla Kärkisaaressa järjestettiin StailiFiilis-tapahtuma. Paikalla oli esittelemässä toimintaansa useita yrittäjiä: itsestähuolehtimista, kauneudenhoitoa, sisustusta. Suvi Huovinen Sisustusapteekista ohjasi osallistujia miettimään oman kotinsa tunnelmaa meditaation keinoin. 

Illan musiikista vastasi duo Johanna von Hertzen ja Sergei Vartiainen.

Vaikka ilma oli vielä kolea, tunnelma Kärkisaaressa oli lämmin.