Syksyinen retki Sippolan arboretumiin

Muutama vuosi sitten ollessani Sippolassa käymässä minulle kerrottiin siellä olevasta arboretumista. Emme ehtineet tutustua siihen silloin lähemmin, mutta asia jäi mieleen ja nyt kun monta päivää jatkuneet sateet vähän hellittivät, päätin lähteä syksyiselle retkelle ottamaan selvää, millainen paikka tämä Hevoshaan arboretum on.

Sippola on Kouvolan kaupungin alueella, mutta arboretumin omistaa UPM-Kymmene. Alue on lähellä Sippolan kirkkoa osoitteessa Silmuntie 140. Alunperin alue on ollut osa valtavaa Sippolan hovia, mutta se on myyty teollisuudelle jo 125 vuotta sitten. 

Ulkomaisten puulajien viljely on tiettävästi aloitettu 1880-luvulla. Metsänvartija August Harvinainen istutti silloin siperianlehtikuusia noin hehtaarin kokoiselle alalle. Sen jälkeen puita istutettiin kaikilla vuosikymmenillä sotaan asti. Istutettiin pihtakuusta, serbianmäntyjä, kontortamäntyjä ja tammia. 1950-luvulla istutettiin hybridihaapametsikkö. Myös tätä myöhemmillä vuosikymmenillä on istutettu uusia taimia. Suurin osa puista on kuitenkin istutettu 1930-luvun vaihteessa eli kyseessä on vanha alue.

Puulajeja on 14. Alueen pinta-ala on 25 hehtaaria.

Onkohan täällä ollut joskus hevoshaka vai mistä nimi on tullut.

 
Arboretum on hyvä ja suositeltava ulkoilualue, joskin vähän ränsistynyt. Puut on merkitty kylteillä, joten lajeja voi tunnistaa helposti. Pienenä miinuksena voidaan todeta, että reitti ei ollut kovinkaan hyvin merkitty. Reitti kulkee metsäautotietä pitkin. Opasteissa olisi voinut lukea reitin pituus kilometreinä.

Alue on perustettu tuottamaan tietoa ja viljelykokemuksia. UPM-Kymmenellä ja edeltäjillään on ollut aikaisemmin metsäkoulu, jossa arboretumia käytettiin opetustarkoituksessa. 

On hienoa, että näin suuri, kansainvälinen yritys haluaa säilyttää arboretumin alueellamme ja ylläpitää sitä.

Serbiankuusia

 

Douglaskuusia, istutettu 1930-luvulla.
Hybridihaapoja

 

Metsävaahteroita, istutettu vuonna 2000.


Sippola on tutustumisen arvoinen paikka. Matkan varrelta löytyy paljon nähtävää. Arboretumille johtavan tien varressa on anjalalaisen, nimekkään arkkitehdin Karl August Wreden suunnittelema hautakappeli. 

 
Ja jäihän sitä jotakin näkemättäkin. Taidekeskus Antares peltojen keskellä kuulostaa paikalta, jossa voisin vierailla joskus myöhemmin.