Terveiset Norjan Tattoosta

Terveiset Norjan Tattoosta, Norsk Militaer Tattoosta Oslosta! Vuosi sitten Haminaan perustettu yhdistys Hamina Tattoon Ystävät ry teki sinne viikonloppuna ensimmäisen ulkomaanmatkansa. 30 jännittynyttä ja enemmän kuin innoissaan olevaa jäsentä starttasi perjantaiaamuna bussilla kohti Helsinkiä ja sieltä Finnairin lennolla Osloon.

Pääkatu Karl Johan. Taustalla kuninkaanlinna.

Matkan suunnittelu oli aloitettu jo puolisen vuotta aikaisemmin kilpailuttamalla matkatoimistoja ja varaamalla liput Oslo Spektrum-areenalle lauantain marssishowesitykseen. Kannatti olla ajoissa liikkeellä, saimme nimittäin hallista erittäin hyvät paikat. Matkatoimistoksi valikoitui Matka-Miettinen Karhulasta.

Lauantain esitys oli ainoa koko matkan etukäteen aikataulutettu ohjelma. Kaikesta muusta ajankäytöstä jokainen sai päättää itse, mikä teki matkasta houkuttelevan ja rentouttavan. Oslo on väkiluvultaan Helsingin kokoinen kaupunki, jossa nähtävää riittää. Hotellimme oli ydinkeskustan tuntumassa. Metron avulla pääsimme helposti tutustumaan kauempana oleviin kohteisiin.

Kansalliteatteri


Nähtävyyksistä vaikuttava oli Vigelandin patsaspuisto. 340 hehtaarin kokoisella alueella on yli 200 Gustav Vigelandin tekemää patsasta.


Oslo Spektrum-areena on Hartwall-areenan tyylinen ja kokoinen halli aivan Oslon keskustassa. Norsk Militaer Tattoo järjestetään siellä, kuten Hamina Tattookin, kahden vuoden välein. Ensimmäinen Norjan Tattoo järjestettiin vuonna 1994.

Tämän vuoden teemana oli "Ute og hjemme - I tjeneste for Norge", vapaasti suomennettuna "Kotona ja ulkomailla - Norjan hyväksi". Teema näkyi esityksissä monella tavalla: sekä karuina kuvina että liikuttavina tarinoina. Pääsipä lavalle jopa palveluskoira pokkaamaan palkintonsa.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja, muusikko Jaakko Kivi arvioi marssishowesitystä seuraavasti:

Esitys oli kokonaisuutena monipuolinen. Eniten nautin USA:n ja Norjan soittokuntien sekä norjalaisten kivääriryhmän esitysten täsmällisyydestä. Yllätys oli Ruotsin orkesterin esittämä Finlandia. Myös viihteellisiä elementtejä oli sopivasti. Euroviisuedustaja Knut Anders Sørumin esitykset sopivat hyvin areenalle. 

Suomesta mukana oli Laivaston soittokunta Turusta. Heidän esityksensä oli koskettava: Mun sydämeni tänne jää sai varmasti monet kuulijat herkistymään.

Puolalaiset erottuivat joukosta viitoillaan. Heidän soittoonsa erilaisen soundin tekee muita soittokuntia suurempi flyygelitorvien lukumäärä.

Laivaston soittokunta