Trinidad ja Tobagon rumpuorkesteri Hamina Tattoossa

Yksi tänään käynnistyneen Hamina Tattoon varmasti kiinnostavimmista soittokunnista on Trinidad and Tobago Defence Force Steel Orchestra Karibianmereltä. Soittokunnassa on 47 peltitynnyrinsoittajaa ja heistä nyt Haminassa 32.

Soittokunnan kapellimestari majuri Kester Francis kertoo seuraavaa:

Soittokunta perustettiin vuonna 1997. Se löysi soittimekseen nopeasti steelpanin ja suosio alkoi kasvaa. Steelpan on Trinidadissa kehitetty melodinen lyömäsoitin. Se valmistetaan peltitynnyristä.

Millainen on soittajien tyypillinen työpäivä?

Koska soittajat ovat armeijan palveluksessa, tyypillinen työpäivä alkaa fyysisillä harjoituksilla ja muilla sotilaallisilla tehtävillä kuten vartioinnilla. Pääpaino on kuitenkin soittamisessa ja ohjelmistojen harjoittelussa.

Missä maissa soittokunta on esiintynyt?

Vaikka soittokunta on vielä nuori, se on esiintynyt monissa maissa: Skotlannissa Edinburgin tattoossa, USA:ssa, Kanadassa, Luxenburgissa, Maltalla, Jamaikalla ja Australiassa.

 

Rubiini-iibis on Trinidadin kansallislintu.


Mitä pidätte Suomesta? Entä Haminasta?

Suomi on kaunis maa ainakin sen perusteella, mitä olemme tähän mennessä ehtineet nähdä. Hamina on rauhallinen kaupunki ja mielenkiintoinen paikka historiansa vuoksi. Yllättävää on ollut, että katukuvassa näkyy niin vähän ihmisiä. Mutta ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Kaupunki on myös hyvin siisti ja business-henkinen.

Millaista musiikkia soitatte?

Soitamme paljon oman kulttuurimme mukaista musiikkia. Ohjelmistomme on laaja ja voimme soittaa melkein minkä tyyppistä musiikkia vaan. Koska Haminassa ei ole aikaisemmin soitettu steelpan-musiikkia, olemme yhdistäneet oman kulttuurimme mukaista musiikkia eurooppalaiseen musiikkiin. Tulette kuulemaan varmasti myös tuttuja säveliä.

Olemme erittäin otettuja siitä, että olemme päässeet Hamina Tattooseen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme Suomessa. Haluamme tuoda oman kulttuurimme musiikkia tälle puolelle maapalloa ja toivomme, että vierailumme ja musiikkimme jättää positiivisen ja pysyvän vaikutuksen jokaiseen kuulijaan. Toivomme myös, että vierailumme innostaa suomalaisia vierailemaan Trinidad ja Tobagossa.