Kävin vuohivaelluksella Lumikin lenkillä

Sain jokin aika sitten kutsun vuohivaellukselle Sanna Puonnin tilalle Haminan Sivattiin, osoite Hiirosenmäentie 33. Ottamatta asiasta juuri mitään selvää etukäteen lähdin katsomaan mistä on kyse. Siten yllätys olikin melko suuri ja positiivinen sellainen.

Joko sinä olet käynyt vuohivaelluksella? Sanna on järjestänyt vaelluksia jo useamman vuoden ajan osana yrityksensä Hyvinvoivahevonen toimintaa. Hän työskenteli ensin metsäteollisuuden palveluksessa ulkomaita myöten, mutta päätti sitten, kuten monet ihmiset nykyisin, vaihtaa alaa. Hän opiskeli terveysalaa, naprapatiaa ja hänellä oli oma hoitohuonekin kunnes eläintenhoito vei voiton ja yrityksen painopiste muuttui.

Sanna Puonti


Nykyisin Hyvinvoivahevonen on Etelä-Kymenlaakson ainoa eläinavusteinen Green Care - yritys. Kerroin Green Caresta aikaisemmin, kun vierailin Kouvolan ammattiopistossa Anjalassa, jossa kyseisen sertifikaatin voi suorittaa. Yrityksen luontohoiva eli Green Care - toimintaa voidaan kuvata puulla, jolla on kahdet juuret: hoiva- ja voimajuuret. Nämä molemmat toteutuvat Sannan yrityksessä. Hoivapuoli toteutuu kaikenlaisen kuntouttavan toiminnan kautta, voima taas tyky- ja virkistystoiminnan kautta. Oma osallistumiseni oli virkistystoimintaa. Olin Green Care - puussa osa puun lehvästöä. Lehvästö koostuu siis yrityksen asiakkaista.

Sannalla on vankka osaaminen hevosten kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Hän on tuonut Suomeen useita hevosia ja auttaa asiakkaitaan löytämään sopivia hevosia. Näitä asiakkaita hän toivoisi tällä hetkellä lisää. On henkilöitä, jotka ovat ratsastaneet nuorempana ja nyt ehkä keski-ikäisenä alkaneet haaveilla omasta hevosesta, mutta pitävät hevosen hankkimista yksin liian suurena haasteena. Tällaisessa tilanteessa Sannan osaaminen pääsee oikeuksiinsa. Hän etsii asiakkaan kanssa sopivan hevosen ja ottaa sen kuukaudeksi omalle tilalleen hevosten luontaishoitolaan. Tänä aikana asiakas pääsee tutustumaan hevoseensa ohjatusti.

Eläinavusteisuuden hyödyistä kuntoutuksessa ja muutenkin elämässä tiedetään paljon. Eniten käytettyjä elämiä ovat hevonen ja koira. Eläimet vaikuttavat ihmisen mielialaan ja auttavat tunteiden hallinnassa sekä ilmaisussa. Hyvinvoivassahevosessa on autettu mm. nuoria, joiden perhetilanne on ollut hankala. Tuki pyritään antamaan aina kannustuksen ja oikein tehtyjen asioiden huomioinnin kautta.

Lasten ja nuorten kasvun tukeminen on tärkeä osa Hyvinvoivanhevosen toimintaa, mutta tärkeitä asiakasryhmiä ovat myös vanhukset ja erityisryhmät. Sanna tekeekin yhteistyötä Jamilahden kansanopiston autismikirjon erityislinjan kanssa. Hevosten ja vuohien parissa puuhastelu ovat parantaneet erityislinjalaisten vuorovaikutustaitoja ja antaneet mahdollisuuksia liikunnan lisäämiseen.

Hevosten nimikyltit tallissa ovat Jamilahden kansaopiston opiskelijoiden tuottamia.


Niin ne vuohet ja vuohivaellus! Siitähän tämä koko tarina alkoi. Sanna järjesti ensin eläinkerhoja ja suunnitteli kesälampaiden hankkimista. Hän kysyi neuvoa Ahlmanin tilalta Tampereelta. Siellä hänelle sanottiin, että miksi et ottaisi vuohia. Niin neljä suomenvuohta, Lellu, Lotta, Lupiini ja Lumikki muuttivat Haminaan neljä vuotta sitten. Myöhemmin niille on syntynyt kymmenen kiliä.

Vuohet ovat säyseitä laumaeläimiä. Hyvinvoivassahevosessa tehdään kahta vaellusta, noin tunnin mittaista Lumikin lenkkiä sekä kaksi ja puoli tuntia kestävää Veikeän vuohen vaellusta, joka vaatii osallistujilta jo enemmän kuntoa. Ennen vaellukselle maastoon lähtemistä vuoheen tutustutaan agilityradalla.

 

Kiersimme Lumikin lenkin lämpimässä säässä. Talutin Lotta-vuohta, jolla ei alkumatkasta ollut kovinkaan kiire. Tien varsilla kasvavat kasvit ja niiden syönti kiinnostivat enemmän. Jossakin vaiheessa Lotta innostui vetämään kovasti. Sanna neuvoi vaan päästämään talutushihnasta irti, jos vuohi vetää. Näin teimmekin useamman kerran, mutta vuohet eivät karanneet mihinkään tai eivät edes yrittäneet karata. Ne kulkivat vierekkäin ryhmässä koko matkan.

Kesälomia on varmasti vielä monella jäljellä ja tekemistä mietitään. Mitäpä jos lähtisit vuohivaellukselle?