Ystävyydenpuisto on nyt Jokipuisto

Kotkan uusin puisto, Kymijoen Korkeakoskenhaaran rannalla ja Karhulan keskuskentän vieressä oleva Jokipuisto on vuodelta 2013. Vaan kuinka moni muistaa paikan Ystävyydenpuistona? Sillä nimellä puisto perustettiin jo 45 vuotta sitten. Karhulan Suomi-Neuvostoliittoseuran jäsenet olivat vierailulla Leningradissa ja toivat sieltä tullessaan puuntaimia, jotka istutettiin ja Ystävyydenpuisto syntyi. Nyt puut ovat jo suuria. Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on suunnitellut ja kaupungin puistotoimi rakentanut uuden Jokipuiston samalle alueelle.

Terijoensalava istutettiin Ystävyydenpuistoon 1970-luvulla.


Puisto on pinta-alaltaan vain hehtaarin suuruinen ja melko hektisessä ympäristössä. Siitä on silti saatu tehtyä rauhallinen paikka. Alue ei ole tasainen, vaan tasoja on useampi. Alimmalla tasolla joen rannassa kulkiessa unohtuu jo täysin, että moottoritie rekkoineen on lähellä.

Kymijoki oli aikanaan tärkeä tukinuittoväylä sahateollisuudelle, jonka lisääntymisen myötä Kotkan kaupunki perustettiin. Mikä muu patsas siksi sopisikaan joen rantaan paremmin kuin Tukinuittaja. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Emil Wikström. Veistos tuli Kotkaan jo vuonna 1952. Se oli ensin Sibeliuspuistossa nykyisen suihkulähteen paikalla, mutta siirrettiin Hovinsaarelle kolme vuotta myöhemmin. Jokipuistoon veistos siirrettiin vuonna 2014. Silloin sen paljasti rouva Jenni Haukio.

Emil Wikström: Tukinuittaja


Puistossa on paljon pieniä yksityiskohtia. Virolainen Raimo Kuusik on suunnitellut kolme eläinaiheista patsasta: ilveksen, hylkeet ja pupun. 

Raimo Kuusik: Ilves

Puiston ylimmällä tasolla on Antti Maasalon suunnittelema teräsveistos nimeltään Alkulähteellä. Se on ns. kineettinen työ, veistoksen yläosassa on tuulessa pyöriviä osia. Veistoksen ympärillä on allas, johon vesi pumpataan joesta. 

Antti Maasalo: Alkulähteellä


Tämän kaiken lisäksi puistossa on vihertunneli, piknik-alue, soutulaitteita ja aidattu lasten leikkialue. Torstaisin ja perjantaisin puistoon tehdään jokiristeily Sapokasta. Erinomainen paikka kesäpäivän viettoon siis!