Bullet Journal - Ei enää kymmeniä vihkoja ja irtolappusia!

Ehkä jokin vuosi sitten törmäsin asiaan, kuin Bullet Journal, lyhyemmin bujo. Silloin mietin, että siihen kuluu liikaa aikaa, vaikka asia kiinnostikin. Bullet Journal on itsetehty kalenteri, jota saisi muokata juuri omien tarpeiden mukaan. Uusi vuosi otti tuulta alleen. Päätin, että nyt sen aloitan ja pian huomasinkin sen olevan juuri se mitä tarvitsen omille muistiinpanoilleni. 

Mikä on Bullet Journal?

Bullet Journal on itsetehty kalenteri, johon tarvitsee vain vihkon ja kynän. Voit valita ihan tavallisen ruutuvihkon tai sitten hifistellä ja hankkia suositun pistevihkon. Helponta on jos vihkossa on 31 riviä, jolloin kuukauden päivät mahtuvat vihkoon hyvin. Bujossa edetään isoimmasta pienempää, eli vuosinäkymä, kuukausinäkymä ja viikko-/päivänäkymä. Sisällysluottelo on heti ensimmäisenä ja sivunumerointi on tärkeässä roolissa. Lisäksi bujoissa käytetään symboleita, jotka helpottavat järjestelemään ja myöhemmin löytämään tiettyyn kategoriaan kuuluvia merkintöjä.

Bullet journal on kumminkin siitä mahtava, että voit tehdä siitä juuri oman näköisesi. Minimalistisen tai koritellun.

Bujo tuo täydellisen kokonaisuuden minulle, joka omistaa kymmeniä vihkoja eri tarkoituksiin. Tämä oli kumminkin minulle täysin nappivalinta, tuhansien kalenterivaihtoehtojen joukosta. Nyt voin laittaa kaikki asiat ylös yhteen vihkoon ja muut vihkot saivat lentää pois pölyyntymästä kaapeista. Ei enää irtolappusia ja revittyjä vihkon sivuja, vaan yksi täysin omanlainen kokonaisuus. Vuoden saa näppärästi yhteen pakettiin ja samalla se toimii myöhempiin tarkoituksiin muistona.

Mitä minun bujosta sitten löytyy?

  • Tietenkin tyypilliset kalenterin ominaisuudet. Vuosinäkymä, kuukausinäkymä, viikko-aukeamat.
  • Budjetti- ja laskusivut. Pidän ylhäällä, joka kuukausi budjettia ja merkitsen ylös laskut. Tälle minulla oli oma erillinen vihko, mutta bujon myötä sain heittää senkin menemään.
  • Lasten ja minun koulu- ja hoitoajat. 
  • Lopussa minulla on "year in pixels"-näkymä, jonka tarkoituksena on väreillä kirjata millainen päivä on ollut. Samoin myös vuoden haaveet. Vuoden lopussa voikin sitten tutkia, että millainen vuosi on ollut väreinä ja mitä haaveita on toteutunut.
  • Piirrustuksia, koska rakastan piirtämistä. Lisäksi mielenkiintoisia aforismeja tai muiden sanomia asioita, jotka haluan muistaa vielä pitkään. Listaan nekin ylös.
  • Blogin tavotteita, postauksia ja julkaisuaikatauluja. Tottakai!
  • Lisäksi haluan sen toimivan samalla myös hieman päiväkirjamaisesti. Kirjoitan päivän asioita ylös. Lyhyesti tai pitkästi. 

Näillä asioilla minä olen aloittanut bujoilun. Lisäksi Tracker-sivu kiinnostaa minua ja ajattelin sitä kokeilla sopiiko se minun bujooni vai ei. Bullet Journal on siitä hauska, että voit tehdä siitä millaisen vain. Lopettaa ja jatkaa tai tehdä seuraavasta kuusta ihan erilaisen, kuin normaalisti. 

Bullet Journalissa kaikki on mahdollista, eikä turhia paperilappuja loju enää pöydillä, vaan saat napata käteen kauniin itse valitsemasi vihkon ja katsoa asiat sieltä käsin!