Itsekriittisyys pois piirrustus kerrallaan - 5 vinkkiä piirtämisen aloittamiseen

Jos minulta kysytään mikä oli lempijuttuni lapsena, vastaisin siihen varmasti, että piirtäminen.

Muistan, että aina mummolaan mennessä otin kynät ja paperit esiin ja aloin piirtämään. Muistan kun niitä ihannoitiin ja laitettiin seinälle. Se jos mikä sai pienelle tytölle hymyn huulille. Sitten kasvoin, tulin kriittisemmäksi itseäni kohtaan, lapsen ajatukset häipyivät ja piirtämisestä tuli vain suoritus muiden joukossa ja oli taattu epäonnistumisen kokemus. Nyt olen päättänyt, että saan lapsekkaan ajatusmaailman piirtämiseen takaisin ja poistan itsekriittisyyttä vähitellen.

Minulla täytyy olla tavotteita

Yleensä aina. Jonkin näköinen tavoite ja sen tavoittelu. Se pitää oman mieleni virkeänä. Päätinkin, että nyt kesällä harjoittelen piirtämistä ja yritän löytää omaa tyyliäni esimerkiksi koulussa opeteltuihin suunnittelu/muotikuviin. Päätin siis, että piirrän ainakin yhden piirrustuksen päivässä. Oli se sitten jokin nopea kokeilu, suunniteltu, mallista kokeilu tai jokin harjoittelu. Joka tapauksessa päivässä täytyy olla yksi kynällä väsätty asia.

Mitä enemmän tekee, sitä paremmin oppii

Toistoilla kynä alkaa pysyä kädessä koko ajan paremmin. Joka piirrustuksen yhteydessä voi oppia uutta ja jo muutamien päivien ajalta olen huomannut että, koko ajan kynä liukuu paremmin paperilla ja tietää mitä tekee. Itseäni inpiroi esimerkiksi youtubesta tuttu Maria, jonka kehitysaskel piirtäjänä on ihan huikea!

Säästän jokaisen tekemäni piirustuksen

Minulla on luonnoslehtiö, jota aion täyttää koko kesän ja varmasti sen jälkeenkin. Nyt yksikään piirrustus ei lähde roskiin, vaikka kuinka tekisi mieli rytätä ja viskata ryppyinen paperi pois. Tämä mahdollistaa sen, että voin katsella kehittymistäni ja sen, että voin katsella jotain "huonompaa" piirrustustani, piirtää sen mahdollisesti uudestaan ja oppia sen kautta.

Etsin omaa tyyliäni

Haluan kokeilla kesän aikana erilaisia taktiikoita piirtämiseen, mutta tällä hetkellä suosikkini on lyijykynätyöt ja luulen sen jäävän aika vahvaksi osaksi omia piirrustuksiani. Aion kokeilla ja opetella myös vesivärejä, tusseja ja muita välineitä ja niiden yhdistelmiä. Katsotaan nappaako niistä jokin asia mukaan piirrustuksiini.

Kriittisyyden sijaan katson, mikä on hyvää

Piirtäminen harjoittaa samalla myös itsekriittisyyttä tai sitä, että on itselleen armollinen. Kun lasten isälle hehkutin, että päätin opetella nyt piirtämään sain vastaukseksi, että "Ai, etkö muka osannut jo?". Siitä huomaa, että toiset näkevät niin erilaisena toisen taidot, kuin mitä itse näkee.

Noista sanoista tuli sen pienen lapsen vieno hymy huulille, se sama, joka tuli mummolan pöydällä piirrellessä ja pystyin katsomaan piirrostani aivan toisella silmällä, kuin aiemmin. 

5 vinkkiä, kuinka aloittaa piirtäminen

  1. Ensimmäiseksi riittää, että omistat paperia ja haluamiasi kyniä. Esimerkiksi lyijykyniä. Kokeile jotain mallista tai lähde piirtämään jotain mitä tulee mieleen. Mutta älä heitä tekeleitäsi roskiin! Luonnoslehtiö tai kivan näköinen vihko voi tuoda inspiraatiota ja ei tee mieli repiä sivuja irti.
  2. Netistä löytyy paljon tutoriaaleja, muita vinkkejä piirtämiseen, joten googleta!
  3. Piirrä, piirrä ja piirrä. Etsi virheiden sijasta niitä asioita, jotka ovat piirrustuksissasi hyvää ja mitä opit tämän piirrustuksen aikana. Virheitä voit miettiä siltä kantilta, mitä voisit tehdä toisin seuraavaan piirrustukseen, jolloin pääset kehittymään ilman itsekriittisyyttä ja epäonnistumisen tunnetta.
  4. Pidä kynät ja paperit lähettyvillä. Kun inspiraatio iskee saat tarvikkeet nopeasti eteesi. 
  5. Etsi paikka, jossa on mukava piirtää. Pehmeä sänky, sohva, lattia, työpöytä tai ikkunan edusta. Valitse se mikä tuntuu sinusta parhaimmalta. Lisää taustalle musiikkia tai anna kynän liukua täydessä hiljaisuudessa. Valitse itsellesi parhain tapa luoda paperille jotain hienoa!