Meidän 4 vinkkiä atooppiseen ihottumaan

Syyskelien vitsaus, plussan ja miinuksen erotus. Meidän syksy ja on ollut jälleen täynnä rupia, raapimista ja rasvaamista. Meidän vanhempi tytär on atoopikko, ollut jo vauvasta saakka.

Vanhoja kuvia katsellessa hieman itsekkin kauhistelin. Tajusin, miksi ihmiset kassajonossa tai leikkipuistossa kysyvät, "mikä hänellä on?". Ensin pohdin päässäni tiuskaisten, että no ei mikään, mutta pian tajuan mitä he tarkoittavat. Lapsen raavittuja, rupisia käsiä ja kasvoja, niistä oltiin uteliaita. Tuolloin totesin vielä, että, "en ole varma, jotain ihottumaa." 

Ruokavalio kokeiluita, maidon ja viljojen pois jättämistä, kymmeniä ostettuja rasvoja, jotka pölyttyivät kaapin nurkassa. Kahden antibiootin, vahvemman kutinaa helpottavan lääkkeen käyttöä, kortisoonikuuria ja valvottujen öiden jälkeen löytyi oikeat hoitokeinot meidän lapsellemme. Löysimme kaksi hyvää rasvaa, toinen apteekin hyllyltä ja toiseen tutustuin muutama vuosi takaperin. Tämä rasva vei meidät haastateltavaksi lehteen ja edelleen rasva on toiminut moitteetta ja korjaa ihon jo yhdessä yössä.

Olen käsittänyt, että välttämättä samat rasvat ja hoitotoimenpiteet, eivät tehoa jokaisen ihoon, mutta ajattelin jakaa silti, kuinka meillä hoidetaan todella kuivaa ja kutisevaa ihoa. Tilanne on tällä hetkellä helpompi tytön ollessa jo hieman isompi ja kuivat kutiavat kohdat, kohdistuvat lähinnä taipeisiin ja yksittäisiin tiettyihin kohtiin, kuten leukaan ja sormiin. Reilu kolme vuotta takaperin, kun koko keho oli vielä kuivan ja hilseilevän ihon vallassa.

Muistan nuo ajat edelleen melko selvästi, muistan etsineeni tietoa atooppisesta ihosta, eri hoitomenetelmistä, toimivista rasvoista, sain neuvoa tutuilta ja tuntemattomilta. Tästä sain ajatuksen, että voisin jakaa meillä toimivat asiat, jos joku kaipaa apua juuri samaisesta aiheesta, kuten minä vuosia takaperin. Hiukset pystyssä, valvottujen öiden takia, kännykän ruutua tuijottaen ja sieltä edes hiukan auringonpaistetta etsien. Tässä siis muutama meillä toimiva vinkki jakoon, jos joku pohtii kuinka hoitaa atooppista ihoa, eikä ole vielä kokeillut esimerkiksi näitä;

  1.  Meillä toimivat ja hyväksi koetut rasvat ovat olleet Ceralan plus, apteekin hyllyiltä, perus Bepanthen on ollut ok ja yhdessä yössä ihoa korjaava Detria Arbutin Couperosa -yövoide. Detria ei ole meillä ainakaan kirvellyt laitettaessa, joten se on yksi lisäplussa muiden joukossa. Muuten tyttäremme olisi laittamisen jälkeen hakenut karhean pyyhkeen ja raastanut ihosta kaikki rasvat pois. Toisin sanoen, ei hyötyä.
  2.  Aina sanotaan, että vältä vettä. Mielestäni tämä on harhakuvitelma. Mielestäni vettä voi käyttää niin paljon kuin sitä tarvitsee peseytymiseen. Homman jujuhan piilee siinä, että muistat rasvata vartalon tai tietyt tarvittavat kohdat heti peseytymisen jälkeen. Mielestäni on viisampi laittaa rasva puhtaalle iholle. Meillä onkin tapana "pesuttomina" päivinä, pestä illalla juoksevalla vedellä kutiseva leuka, jonka jälkeen laitamme rasvan. Meillä ainakin pienentänyt tulehdusriskiä valtavasti ja iho on huomattavasti paremman näköinen, kuin rasvaisi pesemätöntä ihoa. Testattu sekin.
  3. Kortisoneista pienellä lapsella ollaan varmasti montaa mieltä. Meillä kortisonia on hätävarulta tarjolla ja käytämme sitä aina pahimpiin kohtiin välttämään auki revittyä ihoa. Tällä hetkellä olemme kumminkin pärjänneet pitkään ilman kortisonikuureja. Jos ihottuma on ollut paha ja sopivaa rasvaa ei meillä vielä ollut, käytin sitä laimeinta kortisonia pahimpiin kohtiin kuurina. Näin saatiin hallittua niitä tulehduksia, joita meillä oli eräässä vaiheessa muutamakin kappale.
  4.  Palaten edelliseen kohtaan ja sopivaan rasvaan. Meillä huomattiin, että tytön iho reagoi/ei reagoinut, erilaisiin rasvoihin. Toiset toimivat muutaman viikon, toiset pahensivat ihottumaa ja toiset toimi vaihtelevalla menestyksellä tai jopa kuukausia, kunnes teho hävisi. Pahimpana aikana tämä oli vaikeaa, mutta kahden vuoden etsiminen tuotti tulosta ja vuoden verran hoidettiin ihoa sille toimivalla tavalla, kunnes ihottuma laantui hieman ennen kun tytär täytti 3-vuotta, kesällä.

Vielä toisinaan tytär saapuu itkien luokseni, kertoen, että nyt kutittaa. Vielä toisinaan herätään aamulla niin, että tyynyssä on muutama veripisara. Satunnaisesti kuulen tytön raapivan yöllä unissaan ja vielä silloin tällöin leuka raavitaan auki kutinasta. Mutta vuosien vieriessä ihon hoito on helpottunut valtavasti ja nyt se kuuluu meidän perusrutiineihin ja ajatuksiin arjessa. 

Onko teidän lapsellanne/itsellänne atooppinen iho? Millaiset hoitokeinot heidän/teidän ihoon toimivat? Voitte jakaa niitä tässä postauksessa!