Nelosen tytöstä, rohkeammaksi puhujaksi! - 7 vinkkiä esiintymispelkoon.

Olin koulussa se tyttö, joka mielummin otti nelosen esitelmästä, kuin esitti sen luokan edessä. Jos kumminkin päätin pitää esitelmän, pelotti että nauraako muut minulle. Kädet ja ääni tärisivät. Esiintyminen, ei ollut enää pelkkää jännittämistä. Se meni jo pelon puolelle.

Jännittäminen kuuluu konkareidenkin esiintymis-strategiaan, mutta pelko on eriasia. Vaikka yhtälailla moni muukin luokkatoveri esitti esitelmänsä toisinaan äänitäristen, tuntui silti siltä, että itse ei tuohon kykene lainkaan. Ihmisenä itse muutenkin olen se, joka ei kaipaa olla huomionkeskipisteenä missään tilanteessa.

Nyt kun aloitin artesaaninopinnot puolitoista vuotta sitten, olen esiintynyt luokkatovereille ja hetki sitten jopa hieman virallisemmallekkin taholle. Huomasin, että ei se esiintyminen ja ihmisjoukon edessä puhuminen olekkaan niin kamalaa. Enää ei ole tarvinnut kerrata esiteltävää tekstiä viimeisiin minuutteihin asti.

Tottakai, ikä on tehnyt tehtävänsä ja on huomattavasti rohkeampi, kuin alaikäisenä. Edelleen, joka kerta pieni kurjan tuntuinen jännitys sieltä kipuaa kohti kurkkua, mutta olen löytänyt itselleni mieluisan taktiikan, jota ajattelen kun on tarkoitus pitää esimerkiksi koulussa esitelmä.

Ajattelin jakaa nyt vinkit teillekkin ja toivon, että joku voisi samoilla konsteilla saada niistä apua. Jokainen ihminen on erilainen, mutta aina löytyy keinot selättämään ongelmakohdat elämässään.

Näin ajattelen ennen esiintymistä, selätän pelon ja suurimman jännityksen!

  1. Ensinnäkin. Ne kenelle esität, ovat myös ihmisiä. Katsos vain!
  2. Ajattele, että kertoisit esiteltävän asian ystävälle. Sille parhaimmalle. Tämä on erittäin toimiva konsti itselleni!
  3. Virheitä tekee jokainen. Jos esitelmän aikana tulee virhe, naura hieman, sano anteeksi ja korjaa sanottu asia. Nauru ja ilo tarttuu yleensä myös muihin!
  4. Yleensä koulussa esitelmänteko tarkoittaa myös opiskelua. Joten opettelet samalla tätä asiaa. Sinun ei tarvitse kerrata viimoisille minuuteille asti aihettasi, kun paneudut asiaan kunnolla jo sen tekemisvaiheessa!
  5. Ajattele, että jokainen ihminen jännittää yleisön eteen astuessa. Koska näin se on. Et ole ainut.
  6. Anna myös itsesi hieman jännittää ja koe se hyvänä asiana. Jännitys tulee esimerkiksi epävarmuuden tai vähäisyyden takia. Mieti, että olet juuri hyvä just tuollaisena.
  7. Mitä enemmän uskallat pitää niitä esitelmiä ja puhua ihmisten edessä, jännitys ja pelko katoavat kerta kerran jälkeen.

Toivottavasti näistä voisi olla joillekkin apua! Onko sinulla hyviä vinkkejä esiintymispelkoon ja -jännitykseen?