#olisinpatiennyt

#olisinpatiennyt

Maaret Kallio haastatteli viittä tunnettua suomalaista ja kysyi heiltä, mitä he haluaisivat sanoa nuorelle itselleen. Syntyi hashtagilla varusteltuna ilmiö #olisinpatiennyt. Odotin hetkeä, että pääsen panostamaan tähän kirjoitukseen täysillä. Nyt se hetki koitti ja yritän rakentaa päässäni käydyt ajatukset tekstin muotoon.

Eli olisinpa tiennyt...

Olisinpa tiennyt, että on ihan ok sanoa ei. Olisinpa tiennyt, että omillakin mielipiteillä on väliä. 

Olisinpa tiennyt, että tunteiden tunteminen on hyvä. Lohduttava, voimaannuttava ja kasvattava. Olisinpa tiennyt sen. Itkeminen on vahvuutta, ei heikkoutta. Olisinpa tiennyt sen.

Olisinpa tiennyt, että kaikkia ei voi miellyttää, ei tarvitse miellyttää. Olisinpa tiennyt, että kelpaan varmasti sellaisena, kuin olen.

Olisinpa tiennyt, että omia haaveita saa ja voi haaveilla. Olisinpa tiennyt, ettei siinä ole mitään hävettävää. Tätä toitotan edelleen myös aikuiselle Jonnalle.

Olisinpa tiennyt, että mokat ovat vain mokia. Olisinpa tiennyt, että se on elämää ja virheistä oppii. Olisinpa tiennyt, että voin olla itselleni hieman armollisempi.

Olisinpa tiennyt, ettei kaikkea tarvitse sietää tai tehdä yksin. Olisinpa tiennyt, että apua voi, pitää ja saa pyytää. Olisinpa tiennyt, ettei avunpyytäminen ole heikkouden merkki.

Olisinpa tosiaan tiennyt, että tulen käymään näitä asioita läpi aikuisuudessa...

Hassua. Kaikki se mitä haluaisin sanoa nuorelle Jonnalle on ollut viimeisen vuoden aikana tapetilla enemmän tai vähemmän. Tapetille on kirjoitettu juuri näitä asioita ja opeteltu erilainen, parempi ja itseä kunnioittavampi toimintamalli. Nuoruuden ajatuksilla on väliä myös aikuisuudessa, ne seuraavat perässä. Mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä käydä näitä ajatuksia läpi.

Olisinpa tosiaan tiennyt, että tulen käymään näitä asioita läpi aikuisuudessa. Olisinpa ehdottomasti tiennyt, että siinä voi onnistua ja tuntea itsensä hyväksytyksi itselleen.

Onko sinulla jotain mitä haluisit sanoa nuorelle itsellesi? Kaiva nuoruuden kuvasi esiin ja kokeile mitä tunteita ja ajatuksia tämä herättää. Voin sanoa, että oivalluksien määrä on valtava ja jopa ilahduttava!