Takki palasiksi -projekti ja epäonnistumisen tunnelukko

Muotoilu, ompelu, epäonnistumisen tunnelukko

Lähdin pilkkomaan vanhan käyttämättömän takin palasiksi. Tikit kerrallaan, niin että voisin uusiokäyttää kangasta johonkin muuhun. Lähdin muotoilemaan, jotain uutta mallinuken päälle. Vielä en tiennyt mitä tuleman pitää. Olihan tämä vasta toinen kerta ja ompelussa ensimmäinen kerta muotoilun saralla. Alku sujui hyvin. Olin saanut nuppineuloilla palasia kiinni ja katsoin kauempaa.

Vielä en ollut saanut sormilleni nuppineulojen terävistä päistä.

Muotoilu, ompelu, epäonnistumisen tunnelukko

"Tunnelukot saavat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kohtaamissamme tilanteissa. Nämä keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseämme vastaan." - Tunnelukkosi.fi

Minulla on vahva epäonnistumisen tunnelukko ja tiedostan sen itsessäni varsin hyvin. Vastuunottaminen ja jonkun uuden yrittäminen jännittää, joka ikinen kerta. Ajatus yrittämisen epäonnistumisesta pelottaa. Pelkään niin epäonnistuvani. Olen perfektionisti, joka haluaa olla täydellinen, mutta kuka sitä nyt olisikaan? Jännää, että tiedostan tämän. Mutta oma pää sanoo, että täydellisyys on se juttu. Vaikka ei tarvitsisi.

Jos mielenkiinto heräsi, omat tunnelukot voi testata helposti täältä. Itse hankin kirjan ja sitä lukeneena ymmärrän itseäni hitusen paremmin.

Lähdin silittämään takin sisällä olutta vuorikangasta, joka on tietysti tekokuitua. Silitin ja poltin kankaan. Kangas muuttui silitetystä kohdasta muoviksi. Päässäni soi, että kuka hitto nyt unohtaa säätää silitysraudan oikeaan kohtaan.

Nyt tämä meni pieleen!

Muotoilu, ompelu, epäonnistumisen tunnelukko

Tämä takki palasiksi -projektihan oli ihan omani, kotona tehty ja ihan testailu mielessä. Silti ajatus täydellisyyden tavoittelusta oli mielessä. Miksi tämän testauksenkin täytyi olla täydellinen? Miksi en voisi epäonnistua ja testailla?

Minulla epäonnistumisen tunnelukko on kaksiosainen. Olen välttelijä ja ylikompensoija. Välttelijä tarkoittaa juurikin vastuun välttämistä ja huolimattomuutta. Ylikompensoija taas piiskaa itseään eteenpäin. Lainehdin näiden kahden välillä selvästi.

Useimmiten kumminkin ylikompensoin ja piiska viuhuu.

Muotoilu, ompelu, epäonnistumisen tunnelukko

Yleensä epäonnistuessani, jätän leikin kesken. Päätin kumminkin jatkaa ja keksiä ratkaisun palaneeseen kohtaan. Taistelin tunnelukkoani vastaan. Mutta kyllä se hieman latisti ompeluiden tunnelmaa, epäonnistumisen tunnelukko oli läsnä.

Tein kumminkin asian loppuun minkä aloitinkin. Päätin yrittää vain parhaani. Tuotoksesta tuli kamala omaan silmään. Ei yhtään asettunut. Kangas oli ryppyinen, kun en vain enää uskaltanut silittää.

Tikitkin lojuivat miten sattuu.

Muotoilu, ompelu, epäonnistumisen tunnelukko

Mutta tein sen! En jättänyt leikkiä kesken, vaikka asia ei minua tyydyttänytkään. Ei se tyydytä vieläkään täysin. Mutta tämä on prototyyppi ja ensi kerralla muistan tekemäni virheet ja ongelmat paremmin. Näitä tehdessä niinhän se kuuluukin mennä.

Siis tämähän oli opettelua parhaasta päästä. Miksi silti täytyy hakea täydellisyyttä ja olla epäonnistumatta? Mutta pääasia on kumminkin, että taistelin asian loppuun asti.

Siitä olen tyytyväinen!