Costa Rica

Jatketaan Costa Rican jutuilla viikonlopun kunniaksi :) Edellinen teksti koski lähinnä kielikoulua ja opiskelua, nyt olis vuorossa juttua kaikesta muusta mun reissuun ja sinne matkustamiseen liittyvästä.

Monelle Costa Rica on melko tuntematon paikka, eikä se ole ihan ensimmäinen kohde, minne suomalainen ydinperhe varaisi viikon lomamatkansa. Ei siinä, että ite sinne viikoksi lähtisinkään. Lennot Atlantin yli on aina kalliita ja melko pitkiä, eli pelkkien rantojen takia ei mun mielestä kannata Väli-Amerikkaan lentää. Euroopassa on lukuisia upeita rantoja, jonne pääsee halvemalla ja helpommin. Jos siis suunnittelee matkaa Väli-Amerikkaan ja Costa Ricaan, kannattaakin miettiä reissun funktio. Miksi sinne?

Costa Rica sijoittuu Nigaraguan ja Panaman, sekä Karibianmeren ja Tyynen valtameren väliin. Se on Väli-Amerikan valtioista turvallisimpia kohteita vakaan poliittisen tilanteensa ansiosta, ja onkin alueensa vanhin demokratia. Maassa ei ole ollut armeijaa yli 60 vuoteen, ja maanpuolustuksen sijasta rahaa on käytetty koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Kielenä toimii espanja, ja englantia ymmärretään lähinnä vain turistipaikoissa. Viisumia tänne ei tarvi alle kolmen kuukauden reissuilla, mut passin on oltava matkan pituudesta riippuen voimassa vielä paljon kotiinpaluunkin jälkeen. Esim mulla piti kuukauden reissussa olla passi voimassa vielä kolme kuukautta matkan jälkeen.

Maan upein nähtävyys on mun mielestä luonto, ja sitähän riittää. Costa Ricassa uskotaan olevan maailman rikkain luonto, ja National Geographic onkin ylistänyt Costa Rican luontomatkailun ykköskohteeksi. Maasta löytyy lähes 200 suojelualuetta, joiden joukossa on 32 kansallispuistoa. Suojelualueista muutama on päässyt jopa Unescon maailmanperintöluetteloon, ja yksi niistä on Tyynessä valtameressa sijaitseva Kookossaari, Isla del Coco. Se on lähes asumaton saari, jonne pääsee tutustumaan vain opastetuilla retkillä. Sen lähivesissä elää kuulemma paljon delfiinejä ja vasarahaita. Jos joskus lähden Costa Ricaan uudelleen, tää on ehdottomasti nähtävä!

Costa Rican kuivakausi kestää joulukuusta huhtikuuhun, ja silloin onkin paras aika matkustaa. Mun reissu sijoittui huhtikuulle, joka oli paitsi vuoden kuumin kuukausi, myös kuumin huhtikuu kymmeniin vuosiin. Luonto oli noihin aikoihin jo melko kuivaa kesän jäljiltä, vaikka toki sademetsissä on aina vihreää. Veikkaampa, että luonto on kaikista upeimmillaan juuri kuivakauden alkuvaiheessa, joulu-tammikuussa.

Tekemistähän riittää. Lukuisat rannat on surffareiden valloittamia, ja Costa Rica onkin kuuluisa hyvistä aalloista. Toki löytyy myös niitä rantoja, joilla ei ole ketään. Myös tulivuoret ovat suosittuja vierailukohteita. Käytiin meidän opiskelijaporukalla surffaamassa, joogaamassa, bilettämässä Tamarindon vilkkaassa yöelämässä, sekä parilla retkellä viidakoihin. Toinen näistä retkistä oli viikonloppureissu Monte Verden kauniiseen vuoristokylään. Vuokrattiin 7-henkiselle porukalle maasturi, ja ajettiin hurjia vuoristopolkuja pitkin ylös Monte Verdeen raikkaaseen vuoristoilmaan. Asuimme siellä hostellissa (10 dollaria/yö/pää), ja kävimme kokeilemassa eri aktiviteetteja. Hostellien yhteydessä on usein pieni matkatoimisto, jonka kautta retkiä voi varata ja maksaa. Tarjolla on patikointia, ratsastusta upeassa vuoristossa, vierailua paikallisella kahvitehtaalla, opastettuja retkiä viidakkoon, sekä mahdollisuus omiin viidakkoretkiin. Meidän porukka heitti heti alkutöiksi kuuden kilsan lenkin upean sademetsän hiljaisuudessa, jonka jälkee meitä odotti kansallispuistokierros oman oppaan kanssa pilkkopimeässä viidakossa taskulamput käsissä. Meidän opas oli ihan huippu ja tiesi kaikesta kaiken. Näimme mm. skorpionin, käärmeitä, ketun, opossumin ja tukaanin. Kierroksen loppuhuipennukseksi menimme upealle aukiolle ihailemaan kirkasta tähtitaivasta, ja näimme Jupiterin sekä teleskoopilla, että omin silmin. Tähdet oli niin lähellä, että tuntui ku niihin voisi koskea. Koko kierros oli kaiken kaikkiaan tosi rauhottava kokemus. Viidakon rauha ja eläinten ääntely oli tosi terapeuttista, ja tähtitaivas veti sanattomaksi. Koko Monte Verde on yks niistä asioista Costa Rican matkasta, mitä en koskaan unohda.

Costa Rica on siis upea paikka surffaukselle, patikoinnille, luontoelämyksille sekä espanjan opiskelulle. Maassa eletään "pura vidaa", joka tarkoittaa hyvää ja tervettä elämää. Mulle reissu Costa Ricassa oli tietynlainen käännekohta elämässä, joka sai avaamaan silmät mahdollisuuksille. Tulevaisuuden suunnitelmat sai uutta tuulta ja edelleen voin sanoa, että ilman Costa Ricaa en opiskelisi nyt Madridissa.