CUBA PART 2

Kuuballe jatkoa, here we go!

Meidän kuukausi oli jaettu niin, että olimme noin 3 viikkoa Havannassa, ja vajaan viikon verran Varaderon paratiisirannoilla. Havanna on siis pääkaupungin lisäksi satamakaupunki, jossa ei rantoja ole sen sijainnista huolimatta. Köyhästä ja rähjäisestä yleiskuvasta huolimatta se kätkee sisäänsä suuren määrän historiaa. Kaupunki on parhaiten säilynyt alue Amerikan siirtomaa-ajoista koko maailmassa, ja pitää sisällään yli tuhat historiallisesti merkittävää rakennusta. Monet matkustaa Havannaan juurikin tämän takia.  Varadero puolestaan on yhtä pitkää rantaa ja toinen toistaan isompia hotelleja sen varrella. Siellä ei rantojen lisäksi ole muuta nähtävää, mut turisteja senkin puolesta.

Toinen suuri kassamagneetti ja vetonaula Kuuballe on tanssi. Maa on kuuluisa upeasta tanssi- ja musiikkikulttuuristaan, joka vetää matkustajia ympäri maailmaa. Tanssimatkoja- ja tapahtumia järjestetään jatkuvasti ja salsa ja reggaeton soivat kaikkialla. Paikallisten huippubändien tahtiin voi tanssia mm Havannan La casa de la musicassa, jossa meno on aina mieletön. Tanssi ja musiikki ovat niin vahvoja tekijöitä Kuuban kulttuurissa, ettei niitä voi olla huomaamatta. Maassa vallitseva Santeria- uskonto linkittyy vahvasti afrokuubalaisiin tansseihin ja ihmiset tanssii kaduilla, kotona, kaikkialla. Tanssi on siellä niin paljo syvempää ja suurempaa ku pelkkää koreografiaa ja esiintymistä. Se on kulttuuria, uskontoa, yhteyttä sieluun ja kaikkeen olemiseen. Tanssiessa tuntee samalla hengittävänsä ja elävänsä aitoa Kuubaa. Nimenomaan tanssikulttuuri oli se, mikä mulla kolahti kovaa. Seuraavalla kerralla olisi tarkotus olla useampi kuukausi ja opiskella tanssia kunnolla. Haluisin myös käydä Santiago de Cubassa, josta mun lapsuudenystävä on kotoisin.

Majoitukseksi suosittelen erittäin lämpimästi casa particular- majoitusta, jossa asutaan paikallisen perheen kotona omassa makuuhuoneessa. Kuubassa ollaan varsin vieraanvaraisia ja avuliaita, ja casassa asuessa pääsee osaksi kuubalaisen perheen naurun- ja musiikintäyteistä arkea. Näin pääsee myös helposti käsiksi kuubalaisiin perinneruokiin, jotka on usein puhdasta lähiruokaa. Parhaimmillaan kanaruokasi liha voi olla peräisin samana päivänä elävänä ostetusta kanasta :D
Hotellit ovat toki myös toimiva vaihtoehto, mutta kannattaa muistaa, että niiden tunnelma on usein kaukana autenttisesta Kuubasta. Meillä oli Varaderossa perus kolmen tähden all inclusive- hotelli viideksi päiväksi, ja vaikka missään ei niin upeita rantoja olekaan, oli se viisi päivää tarpeeksi. Altaalla soitettiin salsan ja reggaetonin sijaan jenkkiläisiä ysärihittejä ja ruokapuolelta löytyi kaiken ”kunnon ruuan” lisäksi viittä eri pitsaa, lihapullia, nakkeja ja pekonia. Ainoat paikalliset joihin oli mahdollista tutustua olivat uimavalvojapojat, ja hekin asuivat parin kymmenen kilometrin päässä hotellilta. Havannan keskustasta puolestaan löytyy tyylikäs viiden tähden hotelli ovimiehineen ja marmorilattioineen, mutta sielläkin kuubafiilistä tappoivat aulan livepianistin soittamat slovarit sekä turistien jatkuva nettisurffaaminen tunnuksilla, joita hotellilta voi ostaa 8 euron tuntihintaan. Makuasioita, mut itse pidin enemmän kotimajoituksesta keskellä perhe-elämän hälinää :)

Rommimuseot, kansallispuistot, paratiisirannat, vilkas yöelämä sekä tanssi- ja musiikkitapahtumat. Kuubassa ei tekeminen lopu kesken, sillä bileitä on joka päivä ja nähtävää riittää. Jos haluaa nähdä vähä pintaa syvemälle ja saada autenttisemman kuvan maasta, kannattaa unohtaa turistirysät ja hakeutua rohkeesti paikallisten seuraan. Kun saa vähä käryä kuubalaisten elämänarvoista ja asenteista, on helpompi ymmärtää tapoja ja kulttuuria ylipäätään. Ihmiset joilla ei ole paljoa elektroniikkaa tai edes nettiyhteyttä käytettävissään, eivät suinkaan ole jälkeenjääneitä ja tietämättömiä – päinvastoin. Kuubassa henkinen elämä on monin verroin rikkaampaa kuin meillä varakkaassa hyvinvointivaltiossa, jossa kaikki on saatavilla, ja paikalliset ovat vahvasta ja itsevarmasta kuorestaan huolimatta erittäin lämminsydämmisiä ja aitoja. Perhe on erittäin keskeisessä asemassa ja sitä pidetään tärkeänä. Jos olet kerran osa kuubalaista perhettä, olet sitä aina. Kuuba on ehkä toistaiseksi eristyksissä muusta maailmasta ja piilossa sosiaalisen median luomista paineista ja mahdollisuuksista, muttei siellä myöskään juuri törmää allergioihin, itsetunto-ongelmiin tai masennukseen. Tää Karibian helmi järisytti mun arvoja ja asenteita ja anto täysin uutta perspektiiviä elämään :)