How to listen your intuition?

Nykyisten hyvinvointitrendien keskellä kuulee paljon puhuttavan omasta sisäisestä äänestä, ja olen itsekin peräänkuuluttanut intuition merkitystä elämässä. Elämän suurten kysymysten ja päätösten kohdalla usein kehotetaan kuuntelemaan juurikin sitä sisäistä viisautta, koska yleensä vastaus siihen kinkkiseen kysymykseen on jo meissä. Me siis tiedetään se jo. Olet siis pähkäillyt jotain asiaa taukoamatta viikko tolkulla, saanut muutaman harmaan hiuksen ja ehkä löytänyt itsesi ja epävarmuutesi tyhjän Ben&Jerry's purkin pohjalta pariinkin otteeseen (been there..), ja sit joku tulee ja sanoo, että sullahan on jo se vastaus. Mitä hel....jep, feel you. Ajattelinkin hieman avata tätä asiaa mun vinkkelistä ja kertoa pari konstia, jotka on auttaneet minua tekemään vaikeita päätöksiä. Jos joku asia menee heittämällä yli hilseen, älä takerru siihen, vaan jatka seuraavaan lauseeseen. Yleiskuva on nyt detaljeja tärkeämpää. Seuraavat mielipiteet ja väittämät ei ole absoluuttisia totuuksia, vaan ihan vaan yhden parikymppisen tuuliviirin ajatuksia elämästä. Toivon että saat mun ajatuksesta kiinni :)

Siitä hetkestä asti kun alamme ymmärtämään ja tiedostamaan ympärillämme pyörivää maailmaa, meille opetetaan mitä saa tehdä ja mitä ei, mikä on oikein ja mikä väärin. Asiat ympärillä ikään kuin lokeroidaan hyvään ja huonoon, ja näiden oppien ympärille alamme muodostamaan aistimaamme kuvaa tästä maailmasta. Myöhemmin alamme vastaanottaa ohjeita miten asiat pitäisi tehdä, miten pitäisi ajatella ja mitä mieltä asioista pitäisi olla. Ympäristömme vaikuttaa meihin jatkuvasti, muokaten mm. arvomaailmaamme ja mielipiteitämme. Meihin kasvatetaan elämässä välttämätöntä järjen ääntä, jotta olisimme myöhemmin kykeneväisiä tekemään omia johtopäätöksiä asioista ja fiksuja valintoja elämässä.

Vaikka oman järjen ääni on avain moneen oveen, ne kaikista tärkeimmät asiat elämässä ei kuitenkaan ole ratkaistavissa pelkästään sillä, että ajatellaan järkevästi. Liiallinen järkevyys nimittäin hiljentää sen kaikista tärkeimmän, sydämen äänen. Tää onkin yleensä se kompastuskivi, joka vaikeuttaa päätösten tekemistä. Miksi valinnan tekeminen tuntuu niin vaikealta, vaikka tietää, mikä ratkaisu on se järkevin? Koska se järkevin ei välttämättä ole se oikea ratkaisu. Päätöksentekoa jarruttaa se hento kuiskaus omassa mielessä, joka yrittää saada sun huomion. Se ääni yrittää kertoa, että hei tyyppi, sulla on aivojen lisäksi myös sydän. Mitä jos kysyisit sen mielipidettä?

Alussa heitin väittämän, että vastaus vaikeisiin kysymyksiin on jo meissä. Tää on juurikin se hetki, jolloin intuitio pistää näppinsä peliin. Intuitio on se kaikista syvin ja rehellisin, lapsen järkevyydestä puhtaalla ja elämää rakastavalla mielellä toimiva ääni, johon voimme luottaa tai olla luottamatta. Emme tiedä, että tiedämme jo vastauksen kysymykseemme, koska se meihin niin huolella istutettu järkevyys suodattaa ajatuksiamme kaikesta ei-järkevästä. Joskus jopa tunnemme intuition vetävän meitä oikeaan suuntaan, mutta meidän on vaikea myöntää ja hyväksyä tämä ei-niin-järkevä suunta itsellemme. Olemmehan enemmän tai vähemmän koulutettuja, fiksuja ihmisiä. Miksi siis tekisimme jotain, mikä ei ole uramme, taloudellisen tilanteemme tai maineemme kannalta järkevää? Se on aika lailla niin, että aivot vievät kohti järkevyyttä ja turvaa, sydän taas kohti onnea ja rakkautta. En väitä, että jokaisen pitäisi än yy tee NYT myydä omaisuutensa ja muuttaa Galápagossaarille halailemaan palmuja, mut joissain tilanteissa on parempi olla tyhmä kuin järkevä, jotta voi myöhemmin olla sekä onnellinen, että järkevä. Näissä tilanteissa täytyy kaivaa ne dollarien kuvat väliaikaisesti pois silmistä, ja vaihtaa ne sydämiin. Ja sit kysytään se vaikea kysymys itseltämme uudestaan. Jos vastaus ei vieläkään iske tajuntaan kuin salama kirkkaalta taivaalta, saattaa näistä tipseistä olla apua:

  1. Istu hetkeksi alas rauhalliseen paikkaan ja hengitä syvään. Lupaa itsellesi, että päätätpä mitä tahansa, olet sinut sen päätöksen kanssa. Salli itsellesi mahdollisuus päättää mitä tahansa, ja anna itsellesi lupa olla "tyhmä". Hymyile itsellesi ja mielellesi. Näin annat intuitiollesi mahdollisuuden vetää sinua kohti oikeaa päätöstä.
  2. Unohda järkevyys. Ihan sama miten pitkällä olet nykyisiä opintojasi, työuraasi, elämänmuutostasi, talonrakennus operaatiotasi tai hääsuunnittelujasi. Sulla on kaikki oikeus jarruttaa ja kääntää kelkkaa, jos siltä tuntuu. Elämää voi elää monella onnellisella tavalla, ja ajatusmaailma mihin olemme kasvaneet, on vain yksi niistä.
  3. Pidä kynää ja unelmakirjaa/muistivihkoa aina yöpöydällä tai sängyn alla. Aina kun mieli myllertää, näät unia, tekee mieli itkeä tai et saa unta, kirjoita. Kirjoita suodattamatta ihan kaikki mitä tulee, joka ikinen sana ja asia. Kun myöhemmin luet ylös rustaamiasi asioita ja fiiliksiä, saatat löytää kaipaamasi vastauksen.
  4. Puhu asiasta ihmisille, jotka ymmärtävät sinua. Sitä saattaa itse tiedostamattaan blokata mielestään jonkun olennaisen asian, jonka joku samoilla aaltopituuksilla oleva voi huomata ja sanoa ääneen. Lisäksi kun puhut ja puhut asiasta, käsittelet ja maistelet sitä samalla itse. Omaa puhettaan kuunnellessa saattaa huomata kallistuvansa automaattisesti johonkin suuntaan, mikä voi helpottaa lopullisen päätöksen tekemistä.
  5. Vedä matto jalkojesi alta kysymällä itseltäsi seuraavista kysymyksistä se, mikä parhaiten sopii tilanteeseesi -> Jos voittaisit lotossa eli raha ei olisi ongelma, mitä tekisit? Jos tietäisit ettet voisi epäonnistua, mitä tekisit? Jos koko maailma olisi puolellasi ja kannustaisi sinua, mitä tekisit? Jos sulla olisi enää vain vuosi elinaikaa jäljellä, mitä tekisit? Vastaa kysymykseen rehellisesti. Ehkä tiedät jo mitä haluat tehdä?


Intuition kuuntelu ei missään nimessä ole aina helppoa, turvallista ja yleisen ajattelumallin silmissä järkevää, vaan päinvastoin se saattaa olla tosi vaikeaa, epävarmaa ja pelottavaa. Intuitio on se ääni, joka sisältämme kumpuaisi myös ilman meihin istutettua järkevyyttä, ympäristön painostusta ja muiden odotuksia. Se on meidän itsemme ääni ja tietoisuus. Se on ikään kuin lempeästi auttava käsi ja kevyesti selästä työntävä tuuli kohti sitä elämää, mitä sisimmässämme tiedämme, että haluamme elää. Intuitio ei lupaa sulle kultaista ferraria, täydellistä puolisoa ja kesämökkiä Ranskan Rivieralta. Se ei itseasiassa lupaa sulle yhtään mitään. Se vain ja ainoastaan näyttää merenalaisen salakäytävän kohti sitä jotain, mitä syvällä sinussa asuvan lapsen elämää rakastava mieli kaipaa. Kenenkään muun huomaamatta se hiljaa avaa sulle tän salakäytävän oven, ja kuiskaten kysyy, haluatko seurata. On jokaisen omissa käsissä, lähteekö tätä hiljaista ääntä seuraamaan vai ei. Kumpikin vaihtoehto on täysin OK.

Inspiroivia ajatuksia sun päivään <3

When talking about wellness and mindfulness nowadays, in many situations this thing called intuition comes out. The most common advice to figure out different kinds of life problems and big questions is to listen your inner voice. Sounds easy right? Just close your eyes, be quiet and let the right answer come in to your mind. Right, except that it's not that easy at all. Today I want to tell you how I see this whole intuition thing from my point of view. No, I'm not Einstein here. The following opinions of mine are not the only way to see these things, and everyone has their own mind and thoughts - these are just mine. Anyway I hope you'll catch what I'm trying to say here, and maybe you'll find a way to listen your intuition :) 

From the day we started to understand this world around us, we've been told what's right and what's wrong and how we should think, speak and live. We've been told to be sensible so that we'll have the ability to make the right decisions in life later. We're still constantly learning from the people and energy around us, so those things have a strong influence on us all the time. Yes, rationality is the key for many doors, but the most important and big decisons of life just can't be solved by only using the brain. Sometimes the smartest option doesn't feel the right one, even if when we do know it's the best one. Well that's because the smartest one isn't always the RIGHT ONE.

Someone ones told me that the answer we're seeking is already in us. Like we already know the answer. That's a bit freaky huh? So you've been thinking that hard decision over and over again with a bottle of wine in your right and some chocolate in your left hand, and then someone comes and tells you already have the answer?! Yass, I feel you. And I truly believe in that theory. You see, we've been taught to be so smart, that sometimes we can't hear the voice of our heart anymore. That's when we lose our intuition. To find that deep and honest voice of our hearts again, we have to forget the whole smart thing. Let just leave it. We can be smart later. Instead I recommend you to sit down in a quiet place and breathe deeply. Promise yourself that whatever you'll decide, it's going to be fine. Give yourself a permission to be "stupid" and to decide whatever YOU want, and not what the world around you wants you to decide. When you can forget all that pressure coming from outside and focus on that little voice inside of you, you'll feel it. That's your intuition right there.

Listening that magical instinct is not always easy, safe and doubtless. Instead it's often difficult, unsure and even scary. Intuition doesn't promise you anything. It only gives you a way to see the world through your heart instead of your brain, and let you find the things that set your soul on fire. You can follow that voice if you want, but you don't have to. It's up to you and the both ways are totally fine.

Sending inspiring energy to you <3

photos from Costa Rica (2014)