Mitä maksaa opiskelu Madridissa?

Hellou! Tääl kirjottelee yks raato :D Hyvin hektinen ja vähäuninen viikko takana, ja viikonloppu menee kirjaston penkkiä kuluttaessa. Ens viikolla viimiset kokeet ja sit saa hengähtää! Nään jo silmissäni valkkarilasin ja sveitsiläistä suklaata, jotka aion heti ekana haalia käsiini check inin ja turvatarkastuksen jälkeen. Tasan viikon päästä tähän aikaan lennänkin jo jossain Saksan ja Suomen välillä kohti Suomea ja joulua :)

Multa usein kysellään miten ja millä rahotan mun opiskelut ja miten paljo ylipäätään maksaa yliopistoelämä täällä. Ajattelinki vähä listailla ylös millasia kuluja mulla täällä on. Nää on toki vaan yhenlaiset menot, ja eri hintasia kouluja ja asumismahollisuuksia on paljon.

 

 

Yliopisto  960e/kk 

Opiskelu yksityisessä yliopistossa on kallista, ja hinta vaihtelee jonkun verran koulusta ja alasta riippuen. Itse opiskelen urheilutieteitä  Universidad Europea de Madridissa , ja meillä esimerkiksi lääkisopinnot on kalliimmasta päästä  (~1100e/kk) kun taas mun opinnot halvimmasta päästä. Jos vertaa hintoja Australiaan, Jenkkeihin tai joihinkin Brittien yliopistoihin, on mun koulumaksut kuitenkin vielä pikkusummia. Madridista löytyy toki myös kunnallisia yliopistoja, joiden hinta on huomattavasti halvempi (1000e ylöspäin vuodessa), mutta alavaihtoehtoja voi olla huomattavasti vähemmän ja ero mm kampuksen viihtyvyydessä yleensä suuri. Lisäksi luokkakoot on usein todella suuria. Sopivaa koulua etsiessä kannattaa miettiä, mikä on paras vaihtoehto nimenomaan omaa alaa ajatellen, eikä tuijottaa pelkästään hintoja. Meillä pystyisi opiskelemaan myös esimerkiksi tanssinopettajaksi, mut tilat (tanssisalit) ja esiintymismahdollisuudet on sen verran huonot ja rajalliset, että ite en tulisi tänne kyseisen alan perässä. Sit taas urheilutieteiden kannalta UEM on yksi maan parhaista kouluista monipuolisten urheilumahdollisuuksien takia. Pelkästään urheilua voi kuulemma opiskella Madridissa 6 eri yliopistossa. En tiedä muista kouluista, mut meillä koulumaksut voi maksaa joko yhdessä erässä tai joustavasti osissa. Kouluruoka ei sisälly hintaan.

Asuminen  400e/kk

Asutaan Karon kanssa viiden hengen kommuunissa siistissä kerrostalossa, jossa jokaisella on oma iso makkari ja muut tilat yhteisiä. Vuokraan kuuluu kaikki kulut nettiä myöten. Täällä vuokraan ei yleensä kuulu vesi, sähkö tai netti, vaan ne pitää itse hankkia ja maksaa vuokran päälle. Meillä käy lisäksi siivooja 1-2 kertaa viikossa, joka myös pesee pyykkiä ilman lisämaksua. Meidän vuokra on aika lailla halvimmasta päästä huoneen hintana, kun ottaa huomioon kaiken, mitä se sisältää. Kampukselta löytyy hotellia muistuttava opiskelija-asuntola, jossa kahden hengen huone maksaa YHDELTÄ henkilöltä 1200e/kk ja yhden hengen huone 1500e/kk. Hintaan kuuluu kaikki mahdollinen ruuasta ja leffateatterista lääkärin vastaanottoon.

Ruoka  200e/kk

Laskin tossa marraskuun ruokamenoja, ja kaiken kaikkiaan jäi alle 200 euron, mukaanlukien kolme ravintolakäyntiä. Syön lähes aina kotona, joten ruokamenot on helppo pitää alhaisina. Kampuksella kolmen ruokalajin menu maksaa reilu 6e, ja pelkkä pääruoka 3,70e. Kolmen ruokalajin lounasta saa rafloista about kympillä. Täällä ruoka on tunnetusti halvempaa kuin Suomessa.

Miten tän kaiken voi rahoittaa? KELA myöntää ulkomailla suoritettaviin opintoihin korotettua opintorahaa, ja lisäksi saa asumistukea sekä halutessaan opintolainan. Esimerkiksi mulla asumistuki ja opintoraha kattaa vuokran, mut laina ei riitä kattamaan koulumaksua, eli säästöjä pitää olla. Teen myös aina lomilla töitä Suomessa mahdollisuuksien mukaan. Monet ihmettelee, miks ihmeessä opiskelen kalliissa koulussa Madridissa, kun Suomessa opiskelu on ilmasta. Rahankäyttö on aina makuasia, ja ihmiset laittaa rahaa itelleen tärkeisiin asioihin. Joku maksaa autosta yhtä paljon kuin minä mun kansainvälisestä kanditutkinnosta. Halusin ehottomasti ulkomaille hyvään yliopistoon, josta valmistuttuani oon käytännössä kolmikielinen ja voin tehdä töitä melkeinpä missä vain. Samalla opin automaattisesti puhumaan fluenttia espanjaa, mikä on ollu haaveena jo monta vuotta. Ite oon henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kaikki se mitä ulkomailla asumisesta ja opiskelusta saa irti, ei edes ole rahassa mitattavissa :)

Nyt unta palloon ja heti aamusta kirjastolle! Toivottavast teidän viikonloppu menee vähä rennommissa merkeissä :)