School of Sport Sciences - ensimmäinen jakso

No HUH mikä viikko! Tuntuu et joka päivä on jonku jutun deadline ja uusia töitä tulee koko ajan. Olin tiistaina kampuksen kirjastolla tekemässä yhtä työtä, kun läppäristä kärähti prosessori pohjasta läpi. Kiintolevy pitäis onneksi olla pelastettavissa, mut kyllä tää teki oman osuutensa stressitasojen nostamiseen. Eilen sumplasin samaista työtä yöhön asti säästäen eri ohjelmien ja tiedostojen kanssa, ja sain sen lopulta lähetettyä 30min ennen deadlinea. Tietotekniikka in my ass. Kaiken tuskailun ja stressaamisen vastapainoksi sain tänään kuulla, että anatomian kokeesta tärähti 10! Ei tää tilanne olekkaa ihan toivoton ;)

Meillä UEM:ssä lukuvuosi jakaantuu kolmeen trimesteriin, joista jokainen kestää noin kolme kuukautta. Trimestereiden sisällä ei ole lomia (paitsi satunnaiset pyhäpäivät), vaan aina jakson vaihtuessa on 1-2 viikon hengähdystauko ennen uuden jakson alkamista. Varsinaisia lomia meillä on yhteensä 3 viikkoa koko vuoden aikana. Tää ensimmäinen jakso on mulla tosi iisi, sillä mulla on vaan kolme kurssia. Kuulostaa tavallaan hieman "ajanhukalta" näin helppo jakso, mut mulle tää oli erittäin hyvä. Välillä toi kolmekin kurssia tuntuu tosi paljolta, koska hommaa on riittänyt.  Koko ensimmäinen jakso on ollu käytännössä totuttelua uuteen maahan, kieleen ja kouluun, ja uuden elämän luomista tänne. Muistan edelleen, miten kokonaisvaltasen loppu olin alussa ihan jo kahdenkin tunnin anatomian luennon jälkeen :D Varsinkin ekoina viikkoina kaikki oli tosi energiaavievää, kun piti olla superskarppina kokoajan. Saatoin helposti suomentaa yhden luennon matskua kaks päivää ja välillä piti ensin lukea käsiteltävästä aiheesta suomeksi wikipediasta, ennen kun sai mitään tolkkua. Kaikki duuni oli kuitenki sen arvosta, sillä kahen kuukauden jälkeen pystyy jo tekemään muistiinpanoja lennosta opettajan puhuessa, ilman suomentamista.

Anatomía humana

Ihmisen anatomian kurssi on ehottomasti tän jakson vaikein ja mielenkiintosin kurssi. Ollaan käyty ihan perusjuttuja kuten hermoston toiminta, nivelet, tuki-ja liikuntaelinjärjestelmä, sekä vähän syvempiä juttuja kuten selkärangan rakenne ja selkäydinhermot, lihasten sidekudoskalvot ym. Paljon juttuja mitä olin jo lukiossa lukenut, mut myös paljon uutta. Tän kurssin sisältö on suunniteltu hyvin nimenomaan meille liikunta-alan opiskelijoille, eli käytännössä ne olennaisimmat asiat, mitä meidän pitää kroppamme toiminnasta ymmärtää. Pieniä ryhmätöitä ja kolme koetta. Sanaston takia teetti tosi paljon töitä, mut kivoin kurssi tässä jaksossa.

Sistemática del movimiento

Liikkumisen systemaattisuus, järjestelmällinen liikkuminen, oikeanlainen liikkuminen... Miten ton nyt parhaiten voisi suomentaa? :D Tää kurssi on suurimmaksi osaksi treeniä, ja sisältö hieman vaihtelee. Yhdellä tunnilla treenattiin läpi lähes kaikki mahdolliset pakaraliikkeet, mitä oman kropan painolla voi tehdä, ja käytiin tarkasti läpi liikkeiden tekniikkaa. Mikä on selän asento, mitkä lihakset pitää aktivoida jne. Voimaosuudessa tehtiin ryhmissä erilaisia nostoja ja erilaisia vartalonhallintajuttuja. Suurimmaksi osaksi ollaan tehty akrobatiaa joko yksin, pareittain ja ryhmissä. Jotain tanssillisiakin juttuja tuli tehtyä ja koin kerrankin olevani omalla mukavuusalueellani :) Tän kurssin aikana tehdään ryhmissä 3min mittaiset akrobaattiset koreografiat, joissa pitää olla tiettyjä juttuja ja liikkeitä, mut jotka on muuten vapaita. Lisäksi oli käytännön testit, joissa katottiin omaa liikunnallisuutta ja kropan hallintaa. Esim. kärrinpyörä oikeaoppisesti alku- ja loppuasentoineen, kuperkeikka takaperin jalat auki nousten seisomaan, käsillä seisonta josta "mato" alas lattialle ym. Kurssin aikana pidetään ryhmissä kurssipäiväkirjaa, jonne kirjotetaan ja kuvaillaan (piirretään) jokaikinen liike ja harjoite mitä tunneilla tehtiin. Liikkeisiin pitää kirjottaa tekniset ohjeet käyttäen oikeita termejä ja kurssin lopuksi näistä tehďään kirja. Hyvä liikepankki (ja sanakirja) jatkoa ajatellen.

Baloncesto

Koripallo. Ei mikään mun laji tai vahvuus missään nimessä, mut tästäkin on kohta selvitty. Muistan miten ekalla tunnilla piti kääntää koriksen säännöt espanjasta englantiin, ja ite en tiennyt niitä edes suomeksi :D Vahvoilla mentiin siis! Tän kurssin tarkotus ei niinkää ole treenata meistä pelaajia, vaan enemmänkin antaa tietotaidot ohjata perus treenejä junnujoukkueelle. Muutama meidän luokalta tähtää vähän paremman tason korisvalmentajiksi, ja tää kurssi olikin ihan loistava heille ja muille lajivalmentajiksi haluaville. Myös täl kurssilla pidetään ryhmissä kurssipäiväkirjaa. Yhtenä työnä oli myös hankkia itselleen alle 12-vuotiaiden junnujoukkue ja mennä katsomaan kahdet treenit ja yksi peli, sekä kirjottaa laajat analyysit niin treeneistä, pelistä, jokaisesta pelaajasta kuin valmentajastakin. Piti myös suunnitella joukkueelle pelistä seuraavat treenit ja perustella, mitä ja miksi treenauttaisi seuraavaksi. Lisäksi tehtiin ryhmissä "basic skills"-työ, jossa ryhmällä oli joku tietty koriksen perustaito, esim. mun ryhmällä shooting, ja siitä piti kirjottaa monipuolinen työ ja suunnitella 10 treeniä variaatioineen kyseisen taidon harjoittamiseen. Sit näitä harjoitteita vedettiin omalle luokalle. Kyseessä on ainut englanninkielinen kurssi tän vuoden aikana.

Kuvat on mökiltä 4 kuukautta sitte, kun mulla ei ollu vielä mitään hajua tulevasta Madridelämästä. Nyt on enää kolme viikkoa jäljellä tätä jaksoa ja sit oliski ensimmäisen Suomiloman aika. Ihanaa ku tulee joulu! :)