Vinkkejä Madridiin muuttavalle

Moikka maaliskuu! Mulla tuli tossa yks päivä mieleen, etten ole kirjotellu muuttohommista tai Madridissa asumisesta sen kummempia käytännön juttuja vielä kertaakaan, joten täältä pesee nyt muutama vinkki vitonen! Seuraavat huomiot/tiedot on siis vaan mun kokemusten mukaan, ja joku muu osaisi varmasti kertoa paljon laajemmin kaikesta. Näitä juttuja itse selvittelin ennen ja jälkeen muuttamisen, ja tän tyyppisestä "infopaketista" olis ollu mulle iso apu muuton lähestyessä. Toivottavasti joku muu saa siis helppiä tästä! :)

Asunto - Mun ja Karon ensimmäinen asuinpaikka löytyi Airbnb:n kautta. Maksoimme asunnosta (tai siis huoneista) viikon vuokran jo ennen tänne muuttoa Suomesta käsin, ja toivottiin että paikka on sitä, miltä kuvissa näyttää. Paikka olikin yli odotusten, jo loppujen lopuksi majailimme saman vuokraemännän kanssa yhteensä 5 viikkoa. Tää oli mun ensimmäinen Airbnb- kokemus, mut ei varmasti viimeinen. Nykyinen asunto löytyi osoitteesta www.idealista.com eli välitysfirman kautta. Sivustolla voi laittaa viestiä tietyistä asunnoista, joista on kiinnostunut. Sit he ottavat yhteyttä puhelimen/sähkärin välityksellä. Välitysfirma on sinänsä aina turvallisempi vaihtoehto, mut välittäjän palkka on yleensä yhden kuun vuokra/asukas. Yksityiseltä kannattaa siis myös etsiä asuntoa. Ainakin meillä päin bussipysäkeiltä ja markettien seiniltä löytyy ilmotuksia vuokrakämpistä. Kämppiä(pisos) ja huoneita(habitaciones) selaillessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä vuokraan kuuluu. Täällä on yleistä, että vuokran päälle maksetaan vielä vesi, sähkö ja netti erikseen, jolloin ilmotettu vuokrasumma voi kasvaa yllättävän paljon. "Todo incluido" on aina iso plussa asuntoilmoituksessa, sillä se tarkoittaa, että kaikki (vesi,sähkö,netti) kuuluu annettuun vuokrahintaan. Täällä on erittäin yleistä asua kimppakämpissä, ja sitä kannattaakin harkita. Monissa asunnoissa on useita, melko isoja huoneita, sekä monta kylpyhuonetta. Me Karon kanssa esimerkiksi asutaan 5 hengen kommuunissa, mutta meillä on oma kylppäri käytössä. Kommuunia harkitessa kannattaa muistaa, että vaikka ilmotuksessa kuinka lukee, ettei asunnossa saa polttaa, sitä ohjetta tuskin noudatetaan. Nää on näitä kulttuurijuttuja, joihin joko sopeutuu tai ei. Mikäli aikoo muuttaa tänne syksyllä, kannattaa asuntoa etsiä jo kesällä. Opiskelija-aalto pyyhkii nimittäin ne edullisimmat ja parhaimmat vuokrakämpät ja -huoneet vauhdilla. Asuntoja löytyy myös osoitteista www.segundamano.es, www.spotahome.com & www.uniplaces.com.

Puhelinliittymä - Mulla on prepaid Orange- nimiseltä operaattorilta, ja voin ladata saldoa netissä verkkopankkimaksulla haluamallani summalla koska vaan. Liittymän sai menemällä kyseisen firman toimipisteeseen passin kanssa, ja sieltä saa mukaansa uuden sim-kortin valmiiksi ladattuna esim 10 eurolla. Keskustasta löytyy iso Orangen toimipiste ainakin Solin aukiolta. Ite latasin saldoa viime viikolla ensimmäisen kerran tän vuoden aikana. Kun kotona ja kampuksella on netti, ei sitä juurikaan muualla tarvi. Kotona puhelut hoituu whatsappin kautta, ja jos lähden ulos/keskustaan/minneikinä en oikeestaan koskaan käytä nettiä. Piristävää olla välillä päivä ilman somea. Viime kuukausina ei siis ole juurikaan makseltu puhelinlaskuja, mut hyvä olla varalta joku paikallinen liittymä, mikäli tarviikin soittaa/ käyttää nettiä kodin ulkopuolella. Firman sivuille pääsee TÄSTÄ.

Bussikortti - Täällä on syksystä asti ollut voimassa kampanja, jossa kaikki alle 26-vuotiaat saavat ladattua julkisen liikenteen kortin  20 eurolla/kk. Tätä hakeakseen ei siis tarvi olla opiskelija. Netissä täytetään hakulomake, jonka jälkeen kortin pitäisi tulla postissa parissa viikossa. Syksyllä tän kampanjan alkaessa korteille oli tietenkin niin kova kysyntä, että sain sen lopulta noin kuukauden jälkeen hakemuksen lähettämisestä. Mun piti lopulta mennä paikan päälle matkatoimistoon (Príncipe Píon asema keskustassa, kaikista alin kerros), josta sain kortin mukaani. Nykyään luulisi tän toimivan nopeammin. Kortista piti muistaakseni maksaa 5e, jonka jälkeen sitä pystyy lataamaan joko metroasemilla tai tupakkakaupoissa (tapacco) 20e/30pv (muista säästää kuitti!), ja kortti käy siis kaikkeen julkiseen liikenteeseen. Metromatka Príncipeltä lentokentälle maksaa ilman korttia 5e, ja bussimatka meiltä keskustaan (noin 20km) 2,60e. Kortilla matkustelu on siis melkeempä ilmasta. On myös olemassa 10 kerran bussilippuja (bonos), joilla matkojen kertahinta puolittuu. Näitä saa ostettua tupakkakaupoista (ja varmaan metroasemilta myös?). Matkakorttihakemuksen voi tehdä osoitteessa www.tarjetatransportepublico.es.

NIE (Numero Identidad Extranjeros) - Eli paikallinen henkilötunnus. Tätä suositellaan hankkimaan, mikäli majailee maassa toistaiseksi. Tän kanssa ei muuttaessa ole tulipalokiire, nimittäin suomalaisella passilla pärjää pitkälle. Mulla ei NIE-numeroa ole, enkä ole sitä tähän mennessä mihinkään tarvinnut. Tietääkseni ilman tätä on mahdollista saada vain prepaid normaalin puhelinliittymän sijasta, mut muuten ei ole tullut vastaan tilanteita, joissa tää olisi ehdoton. Mut kuten sanottu, kantsii pidemmällä oleskelulla hankkia ennemmin tai myöhemmin, varsinkin jos tulee tänne töihin. NIE:n saa tietääkseni poliisilaitokselta, ja ilmeisesti hakemuksen täyttö onnistuu myös netissä (en osaa suositella tähän mitään sivustoa, kun ei ole kokemusta/varmaa tietoa).

Pankkitili & maksuasiat - Aloittaessani yliopiston mulla oli mahdollisuus avata tili  Santanderiin (Espanjan suurin pankki), joka toimi yhteistyössä yliopiston kanssa. En sitä kuitenkaan tehnyt, enkä ole paikallista pankkitiliä vielä mihinkään tarvinnut. Sain hoidettua koulumaksut ja vuokrat ihan normaaleina maksutoimituksina suomalaiselta pankkitililtä, eli se ei ollut/ole ongelma. Käteisen nostamisesta mulla menee 0,75e välistä, mut muuten suomalainen pankkikortti toimii täällä samalla tavalla kuin Suomessa. Lisäksi joka marketissa ja jopa hedelmäkojuissa voi maksaa kortilla (joissain paikoissa tosin esim 5 euron alaraja korttimaksulle). On tää helppoa asua Euroopassa ;) Paikallinen pankkitili on mahdollisesti ajankohtainen, mikäli tulee tänne töihin.

Lisättävää/kysyttävää? :)

(photos from Parque del Retiro, Madrid)