Saako pojalla olla pitkät hiukset?

Meidän kuopuksella on pitkät hiukset. Niitä ei ole koskaan leikattu. Ne on saaneet kasvaa ihan vapaasti hänen syntymästään saakka. Tällä hetkellä A:n hiukset ovat jo lapaluiden alle. Siis todella pitkät 2,5-vuotiaalle. Hiukset ovat hieman lainehtivat ja kevyet. Valtavan kauniit. A tykkää omista hiuksistaan ja kieltäytyy, jos joku ehdottaa niiden leikkausta. Jossain vaiheessa pitäisi kyllä hieman käydä napsaisemassa latvoista.

Siitä pääsemmekin itse aiheeseen - Saako pojalla olla pitkät hiukset? Tai miksi ei saisi olla? Kenen asia se on? Vanhempien? Isovanhempien? Läheisten? Tuttujen? Vieraiden? Kuka sen päättää? Entä jos pojalla on pitkät hiukset, saako niitä laittaa? Saako niihin laittaa pinnejä, lettejä tai ponnareita?

A:n hiukset ovat aiheuttaneet keskustelua eniten lähisuvun kesken. Kaikki eivät tunnu ymmärtävän, miksi hänen hiuksiaan ei leikata "poikamaisiksi". Joskus joku saattaa heittää ilmoille ehdotuksen, että voisi käyttää hänet parturissa. Välillä otan sutkautukset kevyesti huumorilla, joskus ne häiritsee minua kovasti. Tuntemattomat ihmiset toki luulevat A:ta usein tytöksi pitkien hiusten ja kauniiden kasvojen vuoksi. Se ei haittaa minua - eikä ainakaan vielä ole haitannut A:takaan. Ihmiset nolostuvat erehdyksensä jälkeen kovasti, mutta olen aina vakuuttanut ettei se haittaa. Tiedän, että poikani on kaunis.

Itse ajattelen, että A:n hiukset leikataan sitten kun hän itse niin haluaa. Toivoisin hänelle rauhaa asian kanssa. Mielestäni on ikävää, että ihmisiä kiinnostaa poikani hiusten pituus. Tai ylipäänsä ajatus siitä, että pojalla kuuluisi olla lyhyet hiukset. En ymmärrä miksi. Aikojen alusta saakka myös miehillä on ollut pitkiä hiuksia ja on edelleen. Kyllä ihmisellä itsellään täytyy saada olla päätäntävalta omiin hiuksiinsa. Lapsen valtaa täytyy toki luonnollisestikin välillä hieman rajoittaa. En minäkään saanut teininä värjätä hiuksiani myrkynvihreiksi, vaikka olisin niin kovin tahtonut. Toki minä olen ollut se, joka A:n hiuksia on halunnut alkaa kasvattamaan. Jos hän haluaisi, ne leikattaisiin. Ei hetken mielijohteesta vaan, kun olisin varma hänen sitä itse todella haluavan.

A pitää hiuksistaan ja haluaa niitä myös välillä laitettavan. Käytämme päivittäin pinniä ja ponnaria, jotta hiukset pysyvät pois silmiltä. Välillä laitamme ne letille. Miesletithän ovat in 

Eilen poikien päiväkodissa oli valokuvaus. A:n hiukset laitettiin letille ja ponnarille. P:n hiukset vahalla pystyyn. P:llä on lyhyet hiukset. Hiuslaatu kun muuttui 1,5-vuotiaana sen sorttiseksi, että oli parempi leikata lyhyeksi. Kuinka jännittävää onkaan taas odotella, että vedokset tulevat nähtäville nettiin. P ilmoitti näyttäneensä valokuvaajalle kieltä. A ei ollut halukas keskustelemaan aiheesta kotiutuessaan. Otatimme myös veljeskuvan. En millään malttaisi odottaa!!!

Mitä te ajattelette poikien hiuksista? Saako pojalla olla pitkät hiukset? Mitä vastaatte ihmisille, jotka kommentoivat poikienne hiustyyliä?