Skam

Pitkän aikaa mä seurasin vierestä, kun kaverit hehkuttivat Skamia. Kaikki sitä katsomaan aloittaneet, koukuttuivat siihen ja katsoivat kaikki jaksot muutamassa päivässä. Kaikki kolme kautta katsottuaan, he huomasivat jääneet niin pahasti siihen koukkuun, että saivat suunnilleen vieroitusoireita, kun kaikki tähän mennessä julkaistut jaksot oli katsottu. Miä oikeastaan viivyttelin sarjan katsomisen aloittamista sen vuoksi, että tiesin jääväni siihen koukkuun. Miä pääsen aina todella syvälle kaikkiin tv-sarjoihin, elokuviin kuin musiikkiinkin. Miä vaivun vahvasti samaan maailmaan siksi aikaa kun olen siinä hetkessä.

Jos et ole vielä kuullut Skamista, niin se on siis norjalainen sarja ystävyydestä, rakkaudesta, seksistä, pettämisestä, ryyppäämisestä ja juhlimisesta. Siinä seurataan siis oslolaista lukiota käyvien teinien arkea. Kullakin tuotantokaudella seurataan aina yhtä sarjan päähenkilöistä.

Kuvakaappaus Yle Areenasta

Viime viikonloppuna aloitin Skamin katsomisen. Tänään aamulla katsoin kolmannen tuotantokauden viimeisen jakson. Mun elämään ei jäänyt tyhjiötä, mutta odotan kyllä silti suurella mielenkiinnolla seuraavaa kautta. Neljännen, ja viimeiseksi jäävän, kauden ensimmäinen jakso ilmestyy Yle Areenaan tämän viikon lauantaina. Mulla on tapana analysoida paljon kaikkea, joten luonnollisesti olen myös analysoinut Skamia. Miä koukutuin sarjaan tietyllä tapaa. En ehkä niin voimakkaasti mitä ajattelin. Löysin sarjasta hahmon, johon samaistuin. Niin uskon käyneen monelle muullekin.

Skam on mun mielestä toteutettu todella aidosti. Näyttelijät on aivan loistavia! Siis näyttelijäsuoritukset on aivan huikeita! Upeita, taitavia, nuoria näyttelijöitä koko sarja täynnä. He, yhdessä aitojen ja realististen nuorten maailmaa käsittelevien aiheiden kanssa tekevät sarjasta uskottavan. Mun mielestä kyseessä ei ole myöskään mikään hölmö, tyhjänpäiväinen nuortensarja. Siinä käsitellään oikeasti tärkeitä aihealueita. Ensirakkauksia, neitsyyden menettämistä, ehkäisyä, päihteiden käyttöä, syömishäiriöitä, homoutta, mielenterveysongelmia jne. Aiheita, joiden kanssa jokainen kasvava lapsi ja nuori painii jossain vaiheessa. Tai ainakin kohtaa kyseiset aiheet jossain vaiheessa, jos ei itse henkilökohtaisesti paini niiden kanssa. Moni kuitenkin painii.

Mun mielestä Skam voisi toimia oikeasti jopa valistus -sarjana. Monella lapsella ja nuorella ei välttämättä ole ketään, jolta kuulisi edellä mainituista valistusta tai ainakin tukea vaativista aiheista. Tai saattaa olla, että onkin joku aikuinen, jolta kuulee, mutta lapsi ja nuori ei osaa kuunnella. On hieman noloakin ehkä ottaa vastaan tietoa ja valistusta joltain läheiseltä aikuiselta - tai terveystiedon opettejalta tai terveydenhoitajalta. Skamissa  aiheista ja asioista puhutaan rehellisesti ja niiden omilla nimillä. Nuorten kielellä.

Aivan loistava sarja! Jos et ole vielä katsonut, suosittelen katsomaan. Avaa silmäsi nuorten maailmalle. <3