Surusta ja masennuksesta

Jenni Vartiainen laulaa "Suru on kunniavieras"-kappaleessaan surusta. Siitä, kuinka surua täytyy helliä ja hoivata. Siitä, kuinka se pitää päästää sisään kun se koputtaa. Siitä, että sen pitää antaa tulla ulos kyyneleinä puhdistaen sinua pahasta olosta. Siitä, että surun aiheuttaja muuttaa sinua ihmisenä ja, vaikka käsitteletkin asian, se jää elämään sinuun - muistoina, joista suru pikku hiljaa hellittää otettaan ja vain muistot jää.

Tuo kappale on aivan ihana ja sitä kannattaa kuunnella ihan rauhassa ajatuksen kanssa. Siinä on suuri sanoma. Surun täytyy antaa tulla, kun se on tullakseen. Se täytyy päästää ulos. Jos surun patoaa sisälleen, se syö sinua sisältäpäin. Suru saa sisälläsi paljon pahaa aikaan.

Joskus suru voi sen käsittelemisestä huolimatta olla niin voimakas ja lamaannuttava, että ihminen masentuu. Masennus on sairaus. Uskoisitteko jos kertoisin, että suomalaisista joka viides sairastuu masennukseen jossain vaiheessa elämäänsä. Se, että joku on masentunut, ei tarkoita, että hän välttämättä tarvitsee lääkityksen. Joissain tapauksissa lääkkeeksi saattaa riittää aika ja lepo. Joskus tarvitaan myös keskusteluapua. Joskus myös lääkkeitä. Ja joskus terapiaa.

Tiedän, että moni ihminen on hyvin vastahakoinen masennuslääkitystä kohtaan. Moni ajattelee "minä en ainakaan koskaan suostuisi lääkkeitä syömään". Se on ihan ok, ei siinä mitään. Jos olet sitä mieltä, kunnioitan sitä. Jokaisella on aina oikeus omaan mielipiteeseen. Miä oon sitä mieltä, että mieluummin pientä buustia antava lääkitys kuin masennuksen aiheuttama totaalinen lamaantuminen. Ei se, että ihmisellä on mielenterveyslääkitys, tee ihmisestä huonompaa. Ei se määritä ihmistä. Vaikka joutuisitkin jossain vaiheessa elämääsi turvautumaan lääkitykseen, olet silti sinä. Saatat matkan aikana toki muuttua. Saatat jopa kasvaa, vahvistua ja eheytyä. Ainkin opit tuntemaan itsesi paremmin. Opit tunnistamaan ja mahdollisesti jopa käsittelemään tunteitasi sekä ajatuksiasi paremmin. Opit tuntemaan itsesi.Ei välttämättä ollenkaan huono juttu..

Näihin ajatuksiin ja tunnelmiin - hyvää perjantaita ja tulevaa viikonloppua murut 😘

Jos haluat lisää tietoa masennuksesta ja mielenterveydestä kurkista esimerkiksi masennusinfo.fi.