Liiku kuten itse haluat, mutta jätä tekosyyt väliin!

Minusta on olennaista että tehdään sitä mistä tykätään ja juuri niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Aiemmin jo pohdin sitä, ettemme kuuntele kehoamme riittävästi ja oikeastaan se on tässäkin tärkeää. Jos istumme sohvalla koko illan työpäivän päätteeksi, tuntuuko se hyvältä? Ei se ainakaan hyvää tee keholle. Jo pieni liikunnan lisääminen saa aikaan positiivisia vaikutuksia terveyden kannalta.

Kaikilla on varmasti hetkiä, jolloin pitäisi, mutta ei vain jaksa. Oletko miettinyt kuka sanoo, että pitäisi? Jos useasti tulee kommentti pitäisi, mutta sitä ei koskaan toteuta, kannattaa jo vaihtaa juttua. Ehkä se uimahalliin meno tai juoksulenkkareiden pukeminen ei ole se juttu, vaan ihan peruskävelylenkki järven rannalla kaverin kanssa olisikin hyvä alku. Jos asetettaisiinkin pieniä portaita mitä pitkin kohotaan kohti sitä suurinta unelmaa, saattaisi motivaatio pysyä parempana. Elämäntapoja muutettaessa pienet muutokset usein ruokkivat lisää muitakin muutoksia ja lopputulos tuleekin lähes huomaamatta ja nautinnollisemmin kuin harppomalla monta askelmaa kerralla.

Väsyneenä ja ”heikkoina hetkinä” kannattaa olla valmiiksi mietittynä miksi kannattaisi lähteä liikkumaan. Usein syynä on ulkonäkö, halu mahtua johonkin vaatteeseen – jos sinulla on tällainen, nosta se sellaiseen paikkaan että näet sen ja se voi olla motivaatiosi lähde.

Entä voisiko joku pieni tavoite olla hyvä – esimerkiksi, kun jaksat hölkätä tietyn matkan, palkitset itsesi vaikka uudella juoksutakilla. Tai miten olisi osallistuminen kuntoilutapahtumaan, sinnehän ei viitsi ihan sohvaperunana lähteä ;)

Mielestäni paras motivaation lähde on se tunne, jonka liikunta saa aikaan – euforia, kun olet hieman rääkännyt itseäsi ja tulet kotiin. Mikään ei vaivaa ja voit taas olla ylpeä itsestäsi.

Voisiko motivaatio olla kevyempi olo kesän kynnyksellä?

 

Tekosyiden varasto takataskussa?

Meillä kaikilla taitaa olla mietittynä valmiiksi liuta tekosyitä, joita ajoittain voi viljellä tilanteessa kuin tilanteessa.

sää – tekosyistä huonoin, se on vain pukeutumiskysymys. Tiedän, minun on helppo sanoa, kun nautin sateessa juoksemisesta ja myrsky usein vain lisää hymyäni. Tämä johtuu siitä, että kotiin päästyä on ihana mennä lämpimään suihkuun, kun on ensin tarponut kaameassa säässä.

-20 astetta ja hyvin pystyi juoksemaan ystävän kanssa viime talvena
Sää ei ole este, eikä varsinkaan, jos voi valita ympäristön jossa rentoutuu mielikin

kiire – hyödynnä pieniä hetkiä liikkumiseen pitkin päivää. Olisiko sinulla aamulla hetki aikaa itsellesi? Jaksat paremmin päivän kiireetkin, kun olet aloittanut aamun pienellä kuntoilulla. Itselläni on tapana hyödyntää lenkkeily yhdessäoloon lapsen kanssa. Annan samalla kahden keskistä aikaa yhdelle lapselle kerrallaan ja voimme jutella kaikessa rauhassa (huomaamatta juoksin 15 kilometriä ja 7 vuotias pyöräili rinnalla) – lapsikin nauttii kun saa äidin jakamattoman huomion.

tylsää yksinään – oletko edes kysynyt kaveria? Sinulla saattaa olla kohtalotoveri, joka tarvitsisi myös kaverin liikkumaan lähteäkseen. Kävely ja kevyt hölkkä juttelun ohessa on terapiaa parhaillaan.

Tämä juoksukaveri jaksaa juosta

vähän kolottaa – kolotus ei ainakaan häviä, jos sitä kuuntelee koko ajan. Pieni liikkuminen vie ajatukset pois siitä vaivasta ja liikkuminen usein myös helpottaa kolotuksia.

lihakset on kipeänä edellisestäkin kerrasta – sillä se lähtee millä on tullutkin! Liikunnan jälkeen muista venyttely/lihashuolto, niin seuraava päivä on jo paljon helpompi.

Näillä ajatuksilla ja pohdinnoilla olen saanut itseni säännöllisesti liikkumaan. Ja voi olla, että ennen 1.7.2017 starttia Nuorgamista kohti Helsinkiä joudun treenaillessa vielä ylittämään tekosyitä ja etsimään motivaation lähdettä. Mutta tekosyytkään ei ole pahoja, jos ne ei estä liikkeelle lähtemästä :)

Näin kesän kynnyksellä on ulkona niin terapeuttista, että kaikki tekosyyt voi laittaa romukoppaan ja lähteä luontoon kuuntelemaan luonnon omaa konserttia ja nauttimaan kauniista maisemasta. Kesäisiä liikunnallisia hetkiä kaikille!

Kanavan varrella nautiskelua lähellä kotia