DIY ötökkämyrkky

Koska olen tolkun ja säästämisen ihminen, tein Muulille ihan itse ötökkämyrkkyä. Ja säästin. Tai no en ole vielä varma kuinka tehokasta tästä tuli, kun just nyt on ötököitä todella vähän liikenteessä kylmien ja tuulisten kelien takia.

Muulin rinnukset syötiin heti kun ihana hellekeliä läheltelevä lämmin ilmavirtaus kosketteli sen talvikarvaa toukokuussa. Se ravisteli päätään kun pienet polttiaiset menivät sen korviin ja se potki kovasti mahan alle. Tällä viikolla se on ollut aika rauhallinen, koska kelit ovat olleet ötököille epäsuotuisia.

Tässä kuvassa ovat ötökkämyrkkyyn tulevat aineet. Pikiöljy Hevarilta, Teepuu ja sitronella esanssiset eteeriset öljyt Ruohonjuuresta, etikka, oliiviöljy ja valkosipulit ruokakaupasta ja suihkepullo miehen autotallitarvikkeista. Kyllä, ihan oikein luitte, muulin toinen omistaja eli aviomiehenikin osallistui tähän projektiin!

Haluan tehdä seoksesta suihkepulloon sopivan sillä en jaksa liata käsiäni lääppimällä ainetta jollain sienellä Muuliin. Lisäksi Muuli ottaa suihekepullojutut tosi hyvin vastaan, joten miksi en hyödyntäisi tätä.

Murskasin valkosipulit pusertimella ja ompelin ne kahteen pieneen pussukkaan sisälle. Näin ne liukenevat seokseen mutta eivät tuki suihkepullon suutinta. Eikä tarvitse liottaa näitä päiväkaupalla veteen kun ne voi vain survoa suihkepullon sisään ja antaa liueta sinne.
Sain itseni viimein Ruohonjuureen hakemaan eteeriset öljyt hajustamaan ja tehostamaan tuotteen. Kävin ensin Lifessä katsomassa näitä, en suosittele kenellekään sillä siellä samat purkit maksoivat 19.95 (kävin Kurvissa). Ruohonjuuressa toinen oli 7 euroa ja toinen muistaakseni kympin. Hajut ovat siis teepuu ja sitronella.
Pikiöljy on superhyvää tavaraa, juoksevaa ja haisevaa. Parempaa kuin terva näihin suihkepulloseoksiin.
Nämä kaivoin kotoa ruokakaapista.

Sitten itse ohjeisiin. Vakaa aikomukseni oli mitata ja dokumentoida kaikki määrät mutta en muistanut ottaa paperia mukaan ja suihkepullon mitta-asteikkokin on ozeina..

No oliiviöljyä oli noin 5 oz eli 1,5 dl.

Oliiviöljyn perään tiputtelin eteeriset öljyt koska kuulin että ne kannattaa sekoittaa öljyyn. Sitronellaa laitoin 10 tippaa ja teepuuta 15 tippaa koska se haisi niin miedolta mun mielestä. Varmaan jatkossa kannattaisi laittaa vain toista, koska nyt hajusta ei oikein saa mitään selvää.

Sen päälle lisäsin etikkaa jolloin kokonaismääräksi tuli 14 oz. Etikkaa tuli siis 9 oz eli 2,7 dl. Tämän jälkeen lorautin pulloon pienen lorauksen (ehkä ruokalusikallisen) pikiöljyä.

Seos jäi pulloon hienosti kerroksittain ja pelkäsin jo että tätä pitää aina ravistella.

Tässä välissä survoin aukosta sisään valkosipulinyytit ja laskin hanasta vettä niin että pullo tuli täyteen. Vettä tuli alle puolet seoksesta. Kun pulloa heilutteli niin kaikki aineksetkin tuntuivat sekoittuvat kivasti keskenään eikä kerroksia enää nähnyt.

Miksi öljy? Etikka haihtuu nopeasti, joten öljy pitää tavaran pidempään Muulin karvoissa ja ehkä pikiöljykin ehtii tarttua. No sen näkee sitten kun ötökkäinvaasio on taas päällä.
Valmis tuote viikko valmistuksen jälkeen. Menekki on melkoinen, pitää hieman rajoittaa sen määrää.
Huomionarvoinen seikka: Muuli oli karsinassa tallissa vapaana kun menin suihkimaan siihen tätä rinnuksiin. Se oli hyvin paikoillaan (palkitsin toki kauralla) ja antoi suihkia ainetta rinnuksiin ja kylkiin.

Ainesosat tässä ensimmäisessä prototyypissä olivat siis:
1,5 dl oliiviöljyä
10 tippaa sitronellaa
15 tippaa teepuuta
1 rkl pikiöljyä
3 dl etikkaa
4 valkosipulinkynttä murskattuna
n 2 dl (loppupullo) vettä

Teen tarvittaessa muutoksia seuraavaan satsiin.
Kuva: Tiina Ruuth-Kvist
Kuva ei liity.