Katsokaa kavioita

Eräänä kauniina aurinkoisena päivänä noin viikko sitten tsekkasin "sillä silmällä" Muulin kaviot pitkästä aikaa. Ne eivät nimittäin ole vaatineet juuri mitään toimenpiteitä. Maassa oli lunta sen verran että kaviot olivat puhtaat ja niistä sai tarkkoja kuvia.

Edit 27.2.2017: Kengittäjäkaverini korjasi että valkoviiva on minimaalisen ohut kerros kavion seinämän ja sälekerroksen välissä. Kuvista ei siis näe valkoviivaa ollenkaan, sensijaan kavion seinämä ja sälekerros näkyvät. Olen korjannut virheet tekstiini.

En tottapuhuen ollut edes huomannut että valkoviiva sälekerros muodostuu pienistä viivoista ja että kavion pohja näyttää suomuiselta. En ole kovin rohkeasti vuollut säteitä pienemmiksi, mutta nyt kun säteisiin on tullut pienet "reiät" (kuvista näkee paremmin), vuolin säteitäkin aika reippaasti samalla kun raspasin kavioita lyhyemmiksi.

En ole henkeen ja vereen kengättömyyden kannattaja, mutta koska Muulilla ei vielä tehdä nimeksikään mitään sellaista, joka vaatisi kengät, saa se olla minun puolestani ilman niitä. Pystyessäni vuolemaan nämä itse, säästän samalla aika paljon rahaa. Hevosia vuolevilta olenkin saanut blogiin kommenttia kuinka "hurjilta" kaviot näyttävät ja minäkin näen näissä virheitä, jotka olisi pitänyt huomata ja hoitaa jo aiemmin, mutta onneksi kavio on uusiutuva luonnonvara. Muulin kaviot eivät ole mitkään "ongelmakaviot", ne eivät halkeile tai kasva väärin. Aina on kuitenkin parantamisen varaa, mutta kyllä nämä minusta aika siisteiltä näyttävät.

Kyllähän kaikki varmasti tietävät että kun hevosen kavioon lyödään rautakenkä, ei se ole kovinkaan luonnollista. No, luonnollista ei ole myöskään ratsastaminen tai hevosten pitäminen Suomessa ylipäätään. Suurin osa hevosista tarvitsee kengät, jotta sen kanssa voi mielekkäästi harrastaa ja se on täysin ok.

Mututuntumalla sanoisin että tosi moni pitäisi hevosensa varmasti kengättä, jos sen kavioaines olisi niin kovaa että se olisi mahdollista. Minä en kuitenkaan tuomitse yhtään ketään enkä pidä mahdottomana ajatuksena sitä, että Muuli olisi joskus hamassa tulevaisuudessa hokkikengässä talven ajan ja muuten ilman kenkiä. Myös bootsit nastoineen kiinnostavat. Toisaalta ihan näin huonoja talvia ei toivottavasti ole montaa putkeen. Tänä talvena on siis Muulin kannalta ollut usein jäistä ja liukasta.

Vainikan aitta on tehnyt Suomen oloihin sopivan bootsin, jota tuttavani pääsi testaamaan aasiensa kanssa. Odottelen sitä jo kovasti markkinoille, jospa siinä olisi Muulillekin sopivat monot. Käyttöähän niille on vasta ensi talvena hokkiaikaan, muuten niitä ei varmaan tulla tarvitsemaan.

Kuvista sen verran että edellisen kerran siistin näitä raspilla ja puukolla noin kuukausi sitten. Kaikki kuvat on otettu Muulin oikeanpuoleisista kavioista. Kuvissa on siis oej ja otj. Syynä tähän oli yksinkertaisesti se, että valo osui paremmin sen puolen kavioihin kun Muuli oli puomilla.

Ensin on kuvia ennen vuolua.

Kavion reuna lähtee itsestään murenemaan ennenpitkää. Tässä näkee jo tuota sälekerroksen valkoviivan viivoitusta. Muuli ei mielestäni kuovi stressaantuessaan, mutta toisaalta kuopiminenkin voisi selittä sen, miksi kavio on kärjeltä sileä. Se ei kuitenkaan ole lyhentynyt normaalia enempää. Kunnon kuopijoilta näkee kulutuksesta jos ne kuopivat.
Tässä näkyy tuo kolo säteen muodostaman V-kirjaimen oikeanpuoleisessa sakarassa. Tällainen on myös toisessa etukaviossa.
Lähikuva siitä säteen "kolosta", sisällä näkyvä valkoinen on hamppukuiviketta.

Etukavio

Kantakulmien lähellä nämä valkoviivan sälekerroksen pikkuviivat näkyvät selvästi.

Kuva toiselta puolelta sädettä. Tässä näkyy ehkä yhtenäinen valkoinen viiva sälekerroksen reunassa, joka voi olla valkoviiva.
Takakavio
Näissä kavion sivuprofiilikuvista kannattaa huomioida se, ettei kavioissa minun mielestäni ole selviä raitoja. Tai siis onhan näissä raitoja, mutta ei mitään selkeää pullottavaa raitaa, jossa on tapahtunut suuria ruokintamuutoksia. Tai sitten Muuliraukan ruokinnassa ja pidossa on tapahtunut muutoksia koko ajan. Muuli on aloittanut BlueChipin syönnin kesäkuun alussa eli vajaa yhdeksän kuukautta sitten, se ei mielestäni näy kaviossa.
Etukavio

Etukavio

Takakavio

Säteen rippeet säästin koirille.
 Alla on kuvia raspaamisen jälkeen.

Raspi jättää kavioon uria, mutta ne kuluvat itsestään pois. Kuvassa on etukavio. Sivuilla näkyvä "röpelö" näkyy vielä raspauksen jälkeenkin, uriin oli jäänyt likaa. Valkoviiva Sälekerros näkyy tässäkin selvästi. Kaviosta näkee että kavio on epäsymmetrinen ja oikeanpuoleinen kanta on lyhyempi kuin vasemmanpuoleinen. Work in progress.
Näiden kuvien jälkeen vuolin vielä puukolla anturaa matalammaksi kärjeltä. Säde näyttää raspatulta mutta se on sahailtu puukolla.
Sama etukavio viistosta kuvattuna. Säteessä oleva reikä näkyy edelleen, mutta se on matalampi jo.
Takakavio. Tässäkin oli reunoissa röpelöä ja oikeassa reunassa näkyykin sitä vielä.
Kaviokuvia on vaikeaa tarkastella jos mukana ei ole kuvaa koko eläimestä. Ei tämäkään täysin rakennekuvasta mene, mutta on jotain sinnepäin. Lähempi etukavio näyttää olevan tosi pystyssä kulmassa, mutta se on ihan samassa kulmassa kuin taaempikin. Samalta näyttää lähempi takakaviokin. Koira puhdistaa maasta kaikki säteiden rippeet.