Libertyhommia

Liberty on aika kova sana kukkispiireissä ja koska minusta on tulossa koko ajan enemmän ja enemmän kukkis, olen tehnyt yhä enenevissä määrin asioita vapaana olevan Muulin kanssa. Tai siis onhan se tietenkin aidatulla alueella, mutta siellä se on vapaana.

Lisäys 6.4.: Tässä postauksessa ei harrastetakaan libertyä, vaan maastakäsittelyä vapaana olevan muulin kanssa. Liberty on sitä, kun hevonen hehtaarilaitumellakin työskentelee mielellään ihmisen kanssa, Muuli on aidatulla alueella.

Usein sanotaan kauniisti että hevonen valitsee libertyssä että se haluaa olla ihmisen kanssa. Mä sanon että ja vitut. Ei se valitse yhtään mitään itse. Jos Muuli häipyy kentällä mun luota, niin laitan sen kävelemään tasan niin pitkäksi aikaa kun sen huomio ja mielenkiinto on taas oikeassa asiassa. Teen sen ruohon hamuilista siis todella vaikeaa ja mieluiten mahdotonta.

Toisaalta palkitsen sitä ruhtinaallisesti ja runsaasti silloin kun sen mielenkiinto ja tekeminen on sitä mitä siltä haluankin, joten sille on kannattavaa tehdä mun kanssa juttuja.

No oli motiivi mikä oli, niin otin videolle vähän libertyhommeleita tässä yksi päivä. Olen todella rakastunut tallin uusiin pehmopuomeihin ja kerroinkin tässä postauksessa niiden ensimmäisestä käytöstä. Nyt ne ovat jo oienneet, mutta ihan suoria ne eivät vielä ole. Se ei Muulia haittaa.

No onhan ne nyt aika suoria!

Videot kuvasin tiistaina, mutta näihin oli treenattu jo viikonloppuna.

Aloitin ihan niin, että Muuli oli minulla pitkässä riimunnarussa ja juoksuttelin sitä käynnissä ja ravissa pehmopuomien yli. Aloin opettaa myös nopeita suunnanvaihtoja liinassa mutta ihan pienellä käyntiympyrällä. Käytännössä siis kävelytin sitä voltilla, pyysin kääntymään kohti minua ja lähetin toiseen kierrokseen. Kun kaikki tuntui sujuvan hyvin ja kentän portit olivat varmasti kiinni, tein samat asiat vapaana olevan muulin kanssa.

Se imeytyy yllättävän hienosti puomeille vapaanakin, eli olen tosi hyvin osannut opettaa sille että niiden ylitys tietää herkkupalkkaa.

Aluksi palkitsin joka kierroksen välein ja sen jälkeen vaadin jo kaksi kierrosta ja enemmän. Mutta jos kuvittelin että Muuli menisi kolme kierrosta, lähti se haahuilemaan muualle kun palkka ei enää vastannut vaatimustasoa. Noudin sen takaisin (eli pidin liikkeessä niin kauan kuin huomio oli muualla) ja homma jatkui tiheämmällä palkkauksella.

Allaolevaa videota olen pätkinyt koska se oli alunperin 10 minuutin pituinen. Huomatkaa miten pientä volttia Muuli tekee edelleen oikeaan kierrokseen, jos yhtään liian kovasti ajan sitä kauemmas minusta, se häipyy paikalta. Yhdessä kohtaa se onneksi menee kaikki puomit kunnolla siihenkin suuntaan jolloin pääsin palkitsemaan erinomaisesta suorituksesta.

Tässä kokeilin väistöä pitkästä aikaa pitkää pätkää kerrallaan. Tämähän ei mennyt kovinkaan libertymäisesti kun pää on vyölaukussa. Mutta väistöä se on huonokin väistö!

 

 

 

Tehtiin viikonlopusta lähtien myös ihan uutta juttua, nimittäin sitä että Muuli pyörii ympärilläni niin, että seison paikoillani kuin tatti. Aloitin tämänkin ihan "normaalisti" eli ohjasin sen pienelle ympyrälle ensin narussa, tein paljon suunnanvaihtoja, narussa ja sen jälkeen samat asiat vapaana "normaalisti" juoksuttaen. Eli liikuin omalla pienellä ympyrällä ja tuijotin Muulin takapäätä. Välillä otin seis, palkitsin ja homma jatkui.

Sitten, tosta vaan kokeilinkin jäädä seisomaan paikoilleni. Muutama ensimmäinen kierros meni niin että Muuli kyseli puolen kierroksen jälkeen että eikö olis tässä (koska oli edennyt mun selkäpuolelle) ja mä porkkanakeppiä heilauttaen kerroin sille että ei muuten ollut. Mutta ihan muutaman askeleen jälkeen palkkasin jotta motivaatio pysyy yllä.

Tiistaina sain tästä videokuvaakin, vaikkakin se on vähän huonoa kun jalusta ei tullut mukaan vaan joudun kuvaamaan selkäännousukorokkeen päältä.

Syy siihen, miksi olen kentän kulmassa on ihan se, että siinä oli kuivin kohta ja siitä saa lisätukea kahdelta sivulta. Kun yritin usuttaa Muulin kiertämään minua toiseen suuntaan, se lähti harhailemaan muualle koska siihen suuntaan kääntyessä tulee lätäkkö ällöttävästi.

Se muuten toiseen kierrokseen juoksuttaessa yrittää väistellä lätäköitä paljon hanakammin kuin toiseen suuntaan. Ehkä se on sokea toiselta puolelta ?!

Ai kauhee.. Tallinomistaja oli jo vähentänyt soijarouhetta, nyt sitä vähennettiin entisestään. Toivottavasti talvikarva hämää suurimmaksi osaksi. Taitaa olla myös aika vetää harja kokonaan pois niin kaula vähän ohenee.

Tiedotusluontoisena asiana todettakoon vielä että istuin tänään Muulin selässä usean kuukauden tauon jälkeen. Aloitettiin siis ihan perusjutuista, tallinomistaja antoi kauraa ja minä kiipesin jakkaralta selkään ja pois. Askeleita otettiin kaksi, yksi eteen ja toinen taakse. Niin ja yksi sivulle niin, että jakkara ei enää ollutkaan vieressä. Kai se rohkeus taas jostain löytyy. Ja meillä on kova yritys lämmitellä tuttua hyvää koulutuupparia ratsuttamaan. Ollaan jo voiton puolella.