Millä perusteella liityn lukijaksi -haaste

Sain haasteen Rakettimoottorina rakkaus-blogia kirjoittavalta Tiinalta. Blogin nimi oli aikaisemmin Kesäheinää, osoite on pysynyt samana mutta nimi on vaihtunut ihan hiljattain. Hän vuokraa issikkatammaa ja blogin sisältö keskittyykin vuokrahevosen kanssa tekemiseen.

Haasteen tarkoituksena on avata hieman enemmän sitä, miksi liityn jonkin blogin lukijaksi. Täsmennän tässä kohtaa että kerään lukemiani blogeja Bloggeriin, mutta en aina muista tai huomaa liittyä lukijaksi lukija-napin kautta. Bloggerin listalle kun voi lisätä blogeja muutenkin. Kaikissa blogeissa ei edes ole lukija-gadgettia. Ja sehän on muutenkin vain Bloggerin blogien juttu.

Kerron nyt siis miksi lisään jonkin uuden blogin lukulistalleni ja miksi toisaalta saatan jossain vaiheessa tiputtaa sieltä blogeja pois. Esittelin muuten suosikkiblogejani tässä postauksessa. Tuolloin kerroinkin jo hieman siitä, mitä blogeja enimmäkseen luen. Ne ovat yleensä tuttujen blogeja, hevos/muuliblogeja tai reissublogeja.

Tämän postauksen yritän kirjoittaa sellaisesta näkökulmasta että edessäni olisi kymmeniä hevosaiheisia blogeja, joista minun pitäisi valita uutta luettavaa. Eli mihin kiinnitän huomiota kun klikkaan itseni täysin uuteen blogiin ja alan selata sitä läpi.

Ensivaikutelma

Blogin etusivu on siisti ja hillitty. Bannerista käy ilmi blogin nimi ja asettelu on looginen. Fontteina EI ole käytetty Comic Sanssia eikä Times New Romania. Kuvat on klikkailtu tekstin sekaan koossa "erittäin suuri", jolloin kuvat ja teksti näyttää olevan tasapainossa keskenään.

Tekstiä on helppo lukea, eli tausta on vaalea ja teksti on tumma. Ulkoasu on muutenkin ajateltu, eikä ole käytetty bloggerin valmiita yksinkertaisia pohjia tai taustoja.

Olen kuvittanut postauksen ottamillani sekalaisilla aasikuvilla koska niitä ei voi olla Internetissä liikaa.

Teksti

Blogia luetaan verkossa ja mobiilissa jolloin tekstin ja rakenteen tulee olla erilaista kuin kirjassa. Kappaleiden ja lauseiden tulee olla lyhyitä ja teksti on tasattu mieluiten vasempaan reunaan keskityksen sijaan. Jos bloggaajan tapana on kirjoittaa yhden lauseen kappaleita, silloin keskitetty teksti toimii paremmin.

Yhdyssanavirheille minulla ei ole toleranssia yhtään. Jos sanat on vahingossa kirjoitetu yhteen, se ei haittaa, mutta jos tekstissä on toistuvasti yhdys sana virheitä erikseen kirjoitettuna, en yksinkertaisesti jaksa. Kestän hyvin nopeasti kirjoittamalla tulleet kirjoitusvirheet ja pilkkuvirheet, niitähän on Muuliprojektkin täynnä. Ja sitten on se enään, johon ei kuulu N perään!

Minua ei haittaa pitkät postaukset, päinvastoin! Mutta pitkää tekstiä on paljon helpompi lukea jos kappaleet ovat lyhyitä. Nettitekstin ei muutenkaan kuuluisi olla pitkää ja jaarittelevaa vaan lyhyttä ja ytimekästä. Tiedän, ei tarvitse kirjoittaa kommenttiboksiin, että omat postaukseni tuntuvat välillä leviävän pullataikinan lailla eikä niissä ole päätä eikä häntää.

Kuvat

Kuvien tulee aina olla Bloggerissa koossa "erittäin suuri" tai sitten normaalikoossa jos niiden resoluutio on juuri tekstikentän levyinen jolloin ne täyttävät sen kauniisti. Tietokoneella suuret kuvat vielä näkyvät, mutta puhelimella ne menevät minikokoisiksi laatikoiks, joita en jaksa klikkailla auki. En itseasiassa jaksa lukea tekstiäkään koska silmäni saastuvat nähdessäni pikkukuvia.

En ole niin taitava kuvaaja tai kuvien katselija, että osaisin jonkin kuvan olevan erinomaisesti kultaisen leikkauksen sääntöjen mukaan aseteltu. En häiriinny taustalla olevista sähkötolpista jotka kasvavat hevosen päästä koska en jaksa poistaa niitä omistakaan kuvista. Mutta epäterävistä ja käsittelemättömistä kuvista häiriinnyn.

Nykyään on niin hyviä kuvankäsittelyohjelmia jopa puhelimiin ettei kuvien käsittelemättä jättäminen voi johtua niiden puutteesta. Kuvat on vähintään suoristettava ja rajattava järkevästi.

Voiko kuvia olla liikaa? Täällä omassa blogissani laitan mielestäni joihinkin postauksiin liikaa kuvia jos olen sattunut saamaan paljon hyviä julkaisukelpoisia kuvia. En osaa säästellä kuvia seuraaviin postauksiin, mutta olen sentään oppinut jo että loput kuvat voi laittaa postauksen loppuun.

 

Sisältö

Blogin aihepiiri ja sisältö ovat tietenkin sen tärkeimpiä seikkoja. Blogin aiheen on oltava minun mielestäni mielenkiintoinen ja yleensä sellaiset blogit kiinnostavat eniten, joiden bloggaajalla on samanlainen tilanne hevosensa kanssa kuin minulla. Ikää minulla on mittarissa jo 31, joten en yleensä nappaa listoilleni kovin nuorten bloggaajien blogeja, ellen sitten tunne näitä oikeassakin elämässä.

Tällaisia blogeja en pääsääntöisesti lue

  • tuntiratsastajien blogeja
  • lähinnä kilparatsastusta sisältäviä blogeja
  • alle 15-vuotiaiden blogeja

Näitä taas luen tai lukisin mielelläni

  • maastakäsittelyä sisältäviä blogeja
  • hevosten käsittelyn valtavirrasta poikkeavia blogeja eli ns kukkahattuilut
  • nuoren hevosen treeneistä kertovia blogeja
  • muuleista tai aaseista kertovia blogeja
  • tuttujen blogeja

Blogin pitää siis olla kiinnostava ja sisällön tulee olla sellaista, että hyödyn siitä jotenkin. Saatan saada ideoita omaan tekemiseen tai blogissa on oikein erinomaiset kuvat.

Jos blogin aihepiiri vaihtuu maastakäsittelystä kilparatsastukseen, kuten se luonnollisesti nuorten hevosten kohdalla vaihtuu, saatan tiputtaa blogin pois listaltani. Tässä vaiheessa blogia alkavat toisaalta lukea ne, joita kilparatsastus kiinnostaa. Aika aikaansa kutakin ja sitä rataa.

Mitäs muuta..

Blogissa pitää olla ajantasaiset esittelysivut sekä bloggaajasta että hevosesta/hevosista. Näihin kannattaa panostaa ja tehdä tekstistä markkinointihenkistä. Näillä teksteillä koukutetaan uusi lukija blogiin. Näissä kannattaa siis kertoa mielenkiintoisia faktoja.

Jos blogissa vilistää useampi hevonen, mutta postauksia tulee vain kerran viikossa, en pidä yhtään siitä että hevoset vilistävät tekstin sisällä vain etukirjaimillaan. Eli "Maanantaina menin J:llä ja K oli pahalla tuulella". En minä muista mikä on J ja mikä on K enkä jaksa joka kerta lukea esittelysivuja. Varsinkaan jos ne eivät ole ajan tasalla.

Postauksissa voi siis aina välillä kertoa että "Uudemmille lukijoille tiedoksi että Jaska on 170 cm korkea tätini hevonen jota liikutan silloin ja tällöin. Alussa en meinannut saada sitä tarhasta kiinni, mutta Kari Vepsä antoi vähän vinkkejä niin homma alkoi sujumaan. Voit lukea Jaskasta lisää täältä (linkki)".

Jos blogissa on kaikki aina ihanaa, täydellistä ja upeaa, alan epäillä että bloggaaja tai hevonen eivät olekaan ihan sitä mitä annetaan ymmärtää. Jos sitten jossain vaiheessa tapaan bloggaajan irl ja sekä blggaaja että hevosenpito onkin ihan erilaista kuin mitä on annettu ymmärtää, lopetan blogin lukemisen saman tien ja suhtaudun varauksella kaikkeen mitä kyseinen henkilö kirjoittaa somessa.

Postaustahti saisi olla aktiivinen. Näen sen heti blogin navia selaamalla. Jos kuukauden perässä on postaumääränä 1-4, on se minulle liian vähän. Ja jos blogissa on useamman kuukauden postaustaukoja, niin ei kiitos. En myöskään välitä niistä blogeista, joiden ulkoasu, nimi ja teema vaihtuvat puolen vuoden välein ja samalla vanhat postaukset menevät piiloon. Kannattaa miettiä jo postatessa että voiko tekstin tai kuvat pitää julkisena vielä vuoden päästäkin.

Saatan jopa pudottaa blogin pois lukulistaltani jos postaustahti hiipuu alun hyvästä kolmesta postauksesta viikossa kolmeen postaukseen kuukaudessa. Bloggaamisessa ajattelen että jos jotain tehdään niin tehdään kunnolla. En edes kehtaisi mainostaa blogiani missään jos edellisestä postauksesta on kuukausi aikaa.

Alla vielä ohjeet haasteen toteuttamiseen ja blogit, jotka haastan mukaan:

Ohjeet:

1. Kirjoita nämä ohjeet ylös.
2. Kirjoita asioita, joita otat huomioon, kun liityt blogiin.
3. Laita postaukseen halutessasi kysymyksiä, kuten "Katsonko kuvien laadun?"
4. Lopuksi kokoa tärkeimmät asiat, millä perusteella liityt lukijaksi.
5. Haasta vähintään 5 bloggaajaa tekemään tämänkaltainen postaus.

Haastan mukaan viisi blogia, joiden bloggaajat olen tavannut (tai ainakin melkein)

Doma Natural - Yhdessä oppien, koska Kris kaipaa kipeästi postausideoita kelien ollessa huonot hevosten treenaamiselle.
Suvililja, koska Susannankin postaustahti on ollut olematonta vaikka tämä postaus ei välttämättä olekaan täysin sopiva valokuvausblogiin.
Pienistä unelmista totta, koska miksei? Tiiten Instagram-kanavalla oli kova kuhina jun hän järjesti kuvakilpailun jonka voitin Muulin kuvalla! Kannattaa käydä tsekkaamassa!
Porkkanan voimalla, koska tällaista postausta ei Veera ole tainnut ainakaan ihan hetkeen tehdä? Hän antoi ihan hiljattain vinkkejä hyvään blogitekstiin, kannattaa käydä kurkkaamassa!
Ponipäiväkirja, koska Reetallakin on blogi ajoittain aika hiljainen ja tällaisella postauksella saa helposti täytettä.