Muuliajokoulun ensimmäiset oppitunnit

Ostin Muulille hiljattain koppakärryt ja valjaat ja olen esitellyt niitä Muulille nyt pari kertaa. Valjaat sovittelin ensin päälle karsinassa, enkä odottanutkaan että siinä olisi mitään ongelmia. Kuten ei ollutkaan. Onhan sillä ollut valjaat päällä aikaisemminkin ja juoksutusvyö monta kertaa.

Kärryjä esittelin sille viikko sitten laitumella, siitä oli tarkemmin tässä postauksessa.

Viikko sitten kokeiltiin myös sellaista, että talutin Muulia kun tallikaveri ajoi suomenhevosellaan. Pidän sitä suurena askeleena tämän tulevan ravimuulin uralla. Kyseisestä päivästä ei jäänyt kuvamateriaalia koska meitä oli vain kaksi ja tilanne oli niin kuumottava, ettei kännykän esiin kaivaminen tullut mieleenkään.

Ensin kävelin Muulin kanssa kärryjen perässä ja se oli Muulille täysin ok. Itseasiassa se oli niin ok, että se itse ravasi tarvittaessa jotta pysyi mukana! Minäkin jouduin kävelemään aika reippaasti jotta pysyin suokin käyntivauhdissa. Kehuin ja palkitsin Muulia koko ajan, jotta sille jäisi tapahtumasta mukava positiivinen fiilis. Varusteina Muulilla oli naruriimu ja naru.

Jonkin ajan päästä hyppäsin kärryille istumaan sivuttain, olin siis koko ajan valmiudessa hyppäämään pois kyydistä. Tämäkin meni hyvin.

Postauksen kuvat on otettu 18.2.

Kunnes tuli että "kokeillaanko ravia". Ja kokeiltiin. Siinä kohtaa Muulia alkoi epäilyttää ihan toden teolla. Naru kiristyi kerran, Muuli otti kärryt kiinni, kunnes löi liinat heti kiinni uudestaan. Hyppäsin alas kärryiltä ja sekunnin seisomisen jälkeen Muuli päätti että tämä oli tässä ja poistui takavasemmalle. Voin ihan rehellisesti kertoa, ettei minulla ollut mitään mahdollisuutta pidellä sitä voimalla paikoillaan.

No siellä Muuli sitten kirmaili narunsa kanssa ja päästin tallikaverin ulos laitumelta. Otin Muulin kiinni ja jatkoimme harjoituksia, tällä kertaa ilman ravia. Kävelin aluksi kunnes hyppäsin taas kyytiin ja kaikki sujui hyvin loppuun saakka. Muuli kyllä ravasi tarvittaessa koska Martan käynti on niin reipasta, mutta oikeaa ravia emme kokeilleet enää toista kertaa.

Ihmettelimme Muulin kanssa myös kun hevosella ravattiin laidunta  ympäri. Muuli ei ollut millänsäkään vaikka talutin sen ihan kärryreitin varteen kun hevonen suhautti kärryt kolisten ohi. Toki osoitin sille aina annoksen kauraa suuhun juuri kun hevonen oli kohdalla. Samaan tapaan toimin muuten maastossakin kun auto menee ohi.

Seuraava oppitunti ajoon oli tänään kun puin Muulille vermeet päälle tarhassa. Laitoin siis koko setin, myös silmälaput, joita Muuli on pitänyt kerran aikaisemmin pienen hetken.

Olin niiiin ylpeä Muulista, joka seisoi tarhassa paikoillaan kuin tatti samalla kun valjastin ja jopa suitsin sen! Minulla ei ollut kauraakaan kun unohdin vyölaukun talliin sisälle. Vielä senkin jälkeen kun Muulilla oli jo silmälaput päässä ja laitoin ohjia, se seisoi paikoillaan vilkuilematta, vaikkei enää nähnytkään että mitä puuhaan sen vierellä.

Laitoin ohjatkin kiinni, tai siis pujotin kuolaimiin. Nämä ostamani treeniohjet ovat nimittäin niin jäykät tuolta kuolainpäästä etten ole saanut niitä vielä koskaan reikään. En tiedä että pitäisikö sitä jäykkää päätä hakata vasaralla vai tehdä vain toinen reikä löysemmälle. Kertokaas ravi-ihmiset että miksi se pää on niin jäykistetty ja onko ok hakata sitä vasaralla? Vai miten nämä pitäisi saada kiinni?

Kun sitten olin saanut vermeet päälle ja ohjat olin jättänyt selän päälle häntäremmin alle, poistuin hieman kauemmas tarkoituksenani ottaa sivukuva. Muuli lähti seuraamaan eikä millään suostunut seisomaan paikoillaan. Lopulta se lähti tarhan toiseen päähän.
Haista ämmä paska. t. Muuli

Kokeilin ohjasajoa ihan pikkuisen tarhassa. Muuli otti sen yllättävän hyvin siihen nähden ettei se nähnyt taakse. Sain sen peruuttamaan, mutta pelkopäässä se ei millään pysähtynyt vaan painoi vain eteenpäin pidätteistä huolimatta. Pysäyttelin sitä sitten muualle. Pelkopääty on metsän pääty.

Kuvasin pienen pätkän videota, jonka aikana ohjaus oli vähintäänkin mielenkiintoista, koska tein sen yhdellä kädellä. Videosta kuitenkin näkee ettei Muuli ole ihan täysin paniikissa ja juoksemassa karkuun. Harmi että ehti jo hämärtyä, lisäsin videoon valoa ja vakautin sen YouTubessa, joka taas huononsi sen laatua.

Ohjasajo kesti maksimissaan viisi minuuttia, jonka jälkeen kehuin Muulia kovasti ja riisuin sen varusteista. Jälleen se seisoi hievahtamatta paikoillaan kun poistin varusteita. Se voi lukijoista tuntua pikkujutulta, mutta oikeasti se on aika iso asia.

Vituttaa t. Muuli
Muuten, kun kerroin viimeksi että autoni laukesi kahdesti saman päivän aikana, niin syynä oli kampiakselin asentotunnistin. Se oli siis viallinen ja sammutti auton. Uusi osa maksoi 45 euroa ja mieheni korjasi ranskan rapeen taas ajokuntoon. Eli toistaiseksi ajelen sillä.