Muulilla voi nyt kantaa kuormaa ja ajaa

...tai sellaisen leikkauksen urakoin sen häntään. Olen nähnyt kuvia, jossa muulin häntään on leikattu kivoja kuvioita. Ajattelin että se on vain koristeena koska muulien häntäjouhet ovet ylhäältä lyhyet koska häntä muistuttaa hieman aasin häntää. Kuvioita leikkaamalla häntä ei näytä niin säälittävältä.

Tuumasta toimeen vain ja Muuli käytävälle ja sakset kouraan. ensin leikkasin ylhäältä sivuilta törröttävät pidemmät jouhet (joita se ei ole saanut hangattua pois). Sen jälkeen muotoilin sille kolme "tupsua", myöhemmin opin että niiden nimi on bell eli kello. Ylimmäisestä tupsusta tuli aika kamala, koska jouhet olivat niin lyhyet, mutta kaksi alempaa onnistuivat ihan hyvin.

Toimenpide sujui Muulin puolelta rauhallisesti ja kun rapsuttelin sen häntää, se nosti sen ilmaan. Kiima vai kutina, en osaa sanoa. Kerran se peruutti käytävällä kun tallikaveri tuli edestä ja astui jalalle. Räjähdin sille sen verran ettei muuten astu toista kertaa.

Postasin hännästä hienon kuvan Mulberon Fadebookkiin ja yksi aktiivinen ja pitkäaikainen IG-seuraajani Kaisa lähestyikin sitten kuvaviestillä. Luin sitä ja fuuuuck. Ne tupsut muulin hännässä tarkoittaa sitä, että kuinka koulutettu se on!

Yksi tupsu - voi kuormata, kaksi tupsua - voi kuormata ja ajaa, kolme tupsua - voi kuormata, ajaa ja ratsastaa. Totesin että ylimmän tupsun voin helposti poistaa lyhentämällä hännän jouhia juuresta ihan kunnolla (kuten asiaan olisi alunperinkin kuulunut), mutta silti sille jää kaksi tupsua.

Googlasin sitten itsekin asiaa lisää, kuten olisi toki pitänyt tehdä jo ENNEN kuin tartuin saksiin, eikä olettaa että leikkaus on vain perinteinen muulityyli.

Armeijassa muulit on tosiaan leikattu tähän tapaan ja eri lähteissä on eri merkitys tupsuille, siis että yksi tupsu - voi ratsastaa, kaksi tupsua - voi kuormata ja ratsastaa jne. Osa jenkeistä oli onneksi yhtä tietämättömiä kuin minäkin, ja oli vain leikellyt hännän ulkonäön takia. Toisessa maailmansodassa hännän leikkaus tarkoitti myös sitä mihin joukkueeseen (platoon) muuli kuuluu, eli 1 tupsu - ensimmäinen joukkue jne.

Tämä kuva on otettu 10.6. ja lisätty postaukseen myöhemmin. Yritin nyrhiä ylimmäistä kelloa pois. Erittäin huono lopputulos.

Joidenkin mukaan kouluttamattomien muulien hännät ajeltiin kaljuiksi kertomaan kaikille, että ne olivat vielä "vaiheessa" koulutuksessaan. Erään kirjoittajan kokemuksen perusteella Grand Canyonin muulien hännät oli leikattu kelloiksi sen mukaan, kuinka taitavia muulit työssään olivat.

Kellot voivat siis tarkoittaa monia asioita tai olla tarkoittamatta mitään. Häpeän myöntää että en tiennyt asian oikeaa laitaa ennenkuin otin sakset kouraan koska nyt minulla on ajolle ja kuormaamiseen koulutettu muuli. Tai siis ei ole. Mutta jouhien kasvua odotellessa pyörittelen jo mielessäni ajatusta jostakin sahalaitaisesta kauniista kuviosta Muulin häntään, jolla ei ole mitään tekemistä koulutustason kanssa.

 

Loppuun sekalaisia kuvia trimmauspäivältä.

Muuli joutui olemaan tarhassa yksin noin kymmenen minuuttia ennenkuin Tuuli tulisi tallista takaisin tarhaan.

 

Se viihdytti talliporukkaa kiljahtelemalla jonnekin kaukaisuuteen. Osa hevosista jopa vastaili sille!

 

 

Kumipallonaaaa luokses pompin!

Alkuun Muuli juoksenteli vähän tarhassaan edestakaisin. Ilokseni huomasin että se ei viskonut päätään enää niin paljon kuin juuri talliin muuttaneena. Ja yksi sydäntälämmittävä juttukin tapahtui, menin tarhaan ja Muuli sattumoisin laukkasi luokseni. Palkitsin sen tietenkin kauralla.

 

 

 

 

Molemmat ruokittiin jo tallissa, silti ne näyttävät siltä että jotain puuttuu. Huoh.