Muulit ovat steriilejä mutta voivat silti varsoa

Muulitammathan ovat steriilejä, muutamaa historiaan kirjattua poikkeusta (60 kpl vuodesta 1527 lähtien) lukuunottamatta. On luultu että muulit saisivat useamminkin varsoja, mutta sitten onkin paljastunut että muulitamma on nyysinyt hevostamman vastasyntyneen varsan itselleen.
Muulitammalla on normaali kiimakierto ja toimivat systeemit, mutta se ei vain voi tulla kantavaksi sillä muulien kromosomimäärä on 63. Lisääntymiseen tarvitaan parillinen määrä kromosomeja. Hevosella kromosomeja on 42 ja aasilla 62.Viimeisin tapaus on tapahtunut Coloradossa vuonna 2007. Tässä tapauksessa varsan ja emän verinäytteitä verrattiin toisiinsa ja muuli oli todellakin varsan emä. Muuli laidunsi sekalaitumella, jossa oli myös aasiori. Jos asia kiinnostaa lisää, googlaa Winterhawk Kule Mule Amos. Varsan emän nimi on Kate. Varsa on selvästi muuli eikä hevonen tai aasi.

Mitä tässä sitten oikein tapahtuu?
Sehän on muuli, joka varsoo muulin!?

Joissakin lähteissä sanotaan kuitenkin että kun muuli saa varsan, se ei ole muuli vaan se on joko aasi tai hevonen, riippuen isästä. 1920-luvulla muulitamma synnytti kaksi varsaa. Toinen oli tammavarsa, jonka isänä oli aasi. Tamma oli steriili. Toinen varsa oli hevosorista ja varsassa ei ollut merkkiäkään aasin piirteistä. Tätä hevosoria käytettiin myös paljon hevostammoilla ja varsat olivat täysin normaaleja hevosvarsoja. Ori ei siis ollut lyhytkorvainen muuli.

Voidaan tässä kohtaa ehkä epäillä sitä, kuinka oikeasti ko muuli oli varsan emä vai onko varsa vain kurkistellut aamulla laitumella emänsä takaa jolloin ei voida mitenkään tietää varsan alkuperää.

Hevosilla alkionsiirtoja on tehty 1970-luvulta lähtien mutta menetelmä on edelleen melko kallis ja epävarma vaikka sitä onkin kehitetty jatkuvasti. Suomessa alkionsiirtoja on tehty 80-luvulta lähtien ja varsoja on syntynyt 2008 mennessä vain 39. No mitä järjeä tässä sitten on? Jos on hallussa erinomainen tamma, on sillä mahdollista teettää vain yksi varsa vuodessa. Alkionsiirrolla saadaan tästä samasta tammasta jälkeläisiä enemmän, kantajiksi valitaan muita tammoja joita ei käytetä (ainakaan sillä hetkellä) siitokseen. Varsat eivät myöskän häiritse supertamman kisauraa, vaan siltä vain otetaan alkiot talteen. Siitosorien määriin ei kuitenkaan päästä, vaan tammalta voidaan huuhdella vuodessa vain 6-8 alkiota.

Yhdysvalloissa täysverihevoskasvatuksessa on kuitenkin lähdetty käyttämään sijaisemää hieman eritapaan jotta saadaan lisää varsoja. "Imettäjä" on juuri varsonut tamma, joka saa hoitaakseen arvokkaan täykkärivarsan. Imettäjän oma varsa on lopetettu tai se on pelastettu jonkin tahon toimesta. Täykkärivarsan emä on kuljetettu toiselle puolelle maata astutettavaksi uudestaan. Suomessa on yleistä että tamma viedään orin luoksen varsansa kanssa, mutta Yhdysvalloissa syyksi sanotaan varsan kalleus ja vakuutusasiat eikä varsa voi matkustaa emänsä kanssa.

Lisäksi täysiveriset on aina astutettava luomuna, joten siemennys ei tule kysymykseen. Tässä kohdassa voikin heittää pahaa silmää sille taholle, joka on tämän määräyksen tehnyt.

Imettäjien omat varsat saattavat muuten päätyä käsilaukuksi (varo termiä "pony skin" kun nettishoppailet) tai ravintolaan lautaselle. Aikuiseksi ne eivät kuitenkaan kasva, ellei jokin pelastustaho  tai toinen pelastustaho niitä pelasta ja kasvata isoiksi.

Takaisin muuleihin ja ratkaisuun. Alkionsiirto on kallista, mutta muulit jotka ovat ryöstäneet hevostammoja, ovat pystyneet jopa imettämään niitä. Se taas johtuu hormoneista, jotka tuossa tilanteessa heittävät ja pahasti. Olisiko täykkäriporukalla mahdollista käyttää hevostammojen sijaan muulitammoja? Onko mahdollista antaa tiettyjä hormoneja jotta muulitamman keho luulisi että se on pian synnyttämässä ja alkaa tuottaa maitoa?

Ensimmäisen videon muuliin on laitettu muulinalkio joten muulivarsa syntyy enen pitkää. Muuli voi toimia kohtuna myös hevosvarsoille ja luultavasti erinomaisesti myös aasivarsoille.

Tässä muulitamma juoksentelee sievän hevosvarsan kanssa. Jälleen muuliin oli siirretty alkio.

Tässä on mukana tekstitkin. Jos ymmärtää ;) Tässä synnytetään hevosvarsaa.

Lähteet:
Wikipedia, muuli