Näin monella eri tavalla voit juoksuttaa väärin!

Juoksuttaminen on lähtökohtaisesti väärin, sillä hevoset/aasit/muulit eivät luonnossa juoksentele täydellisiä ympyröitä, eikä niiden edes kuulu taipua rungostaan. Me ihmiset olemme kuitenkin orjuuttaneet kavioeläimiä monella tapaa, juoksuttaminen on yksi hyvä orjuutuskeino ratsastuksen ja ajamisen ohella.

Hevosesta voi tulla oikein oivallinen kouluratsu, vaikka sitä ei koskaan juoksuteta. Ja parempikin ettei koskaan juoksuteta, useimmiten juoksutuksessa mennään vain perc edellä puuhun kun ei muka jakseta hakea satulaa ja ratsastaa. Ratsastus ei riko hevosten jalkoja, ne rikkoo useimmiten juoksutus! Ratsastus on itseasiassa ihan lastenleikkiä oikeaoppiseen juoksutukseen verrattuna.

Juoksutus sanana tuo mieleen myös ihan vääränlaisen kuvan touhusta. Oikeampi sana on "ohjata hevosta pitkän liinan avulla kentällä".

1. Juoksutusta ei saa tehdä ympyrällä, vaan suorilla linjoilla pitkin kenttää, sillä hevosen ei kuulu kulkea kaarevilla urilla. On yleinen harhaluulo että ympyrällä juokseminen parantaisi sen tasapainoa, oikeasti hevosen tasapaino huonontuu! Hevonen oppii ympyrällä ravaamaan ja laukkaamaan lapa edellä, samalla kun kallistuu sisään.

Erityisesti tässä näkyy kuinka täysin tasapainoton nuori eläin on pakotettu liikkumaan pyörötarhassa. Luultavasti tämän jälkeen se ei suostu enää koskaan laukkaamaan minkäänlaisella ympyrällä. Kukaan täysijärkinen ei olisi ottanut tällaista kuvaa eikä ainakaan julkaissut sitä. Kuva: Katri Määttänen

2. Hevosta ei saa juoksuttaa kuolaimista deltalla, koska paine tulee täysin väärin kun liina vetää ulkokuolainta sisäpuolelle. Hevonen vänkää vastaan pää vinossa. Ja ne muuten vänkäävät AINA vastaan pää vinossa, sitä on mahdotonta opettaa pois koska se on hevosen luonnollinen tapa liikkua epäluonnollisella ympyrällä.

Muuli näyttää naamallaan mitä mieltä se on a) suitsista b) kuolaimista c) deltasta.

3. Hevosta ei saa juoksuttaa suitsista niin, että liina menee sisäkuolainrenkaan läpi niskan takaa ulommaiseen kuolainrenkaaseen. Silloin ulommainen kuolainrengas on jatkuvassa vedossa ylöspäin ja antaa hevoselle aivan väärän kohtaan signaalia ja painetta.

4. Hevosta ei to-del-la-kaan saa juoksuttaa niin että liina menee sisärenkaan läpi leuan alta ulkorenkaaseen tai on SUORAAN sisäkuolainrenkaassa! Jos hevonen ottaa hatkat (yleensä ne ottavat, monta kertaa, koska niitä sattuu tällainen viritelmä), tulee sen suuhun paljon kipua. Kuolaimet ylipäätään ovat brutaalit ja niiden käytöstä tulee pyrkiä eroon kaikin keinoin. Ei hevonen ole syntynyt kuolaimet suussaan!

5. Pelkästä riimusta ei saa juoksuttaa. Juoksutuksen tarkoitus ei nimittäin ole päästää höyryjä/kuluttaa energiaa/höntsäillä miten sattuu, vaan työskennellä tehokkaasti oikeassa muodossa. Se ei onnistu pelkällä riimulla, johon on mahdotonta kiinnittää apuohjia. Jos hevosta on tarkoitus vain liikuttaa, välittämättä siitä, missä muodossa se menee, on parempi luopua koko hevosesta, koska vain osaamattomat liikuttavat hevosta vain siksi,  jotta se ottaisi askeleita. Liikutuksessa pitää aina olla päämäärä = oikea muoto, jossa hevosen on tulevaisuudessa mahdollisimman helppo kantaa ratsastajaa.

6. Irtojuoksutus on täysin väärin, sillä jos ihminen ajaa hevosta kentällä, tulee ihmisestä hevosen saalistaja ja se tuhoaa ihmisen ja hevosen suhteen. Muutenkin päätön riekkuminen ei kuulu kentälle, sillä hevosen pitää mieltää kenttä rauhalliseksi zoneksi, jossa ei riekuta.

7. Irtojuoksutusta ei saa tehdä tarhassa tai laitumella, koska ne ovat myös rauhallisia zoneja, joissa hevonen saa olla rauhassa ihmiseltä ja puuhailla omiaan. Ihmisen tulee muutenkin viettää aikaa tarhassa mahdollisimman vähän ja kysyä portilla lupa hevoselta, että saako tulla sen reviirille. Hevonen on aina pienessä stressitilassa jos tarhassa tehdään sekä ns töitä että lepäillään. Eläinsuojelijoiden pitäisi puuttua talleihin, jossa hevoset tarhaavat kentällä, voi hevosparkoja!

8. Hevosta ei siis saa missään tilanteessa ajaa liikkeelle ja riekkumaan, varsinkaan hyvien valokuvien takia. Lisäksi erilaiset jalkavaivat syntymät yleensä tuonkaltaisissa hallitsemattomissa tilanteissa. Hevonen voi myös hypätä kentän aidan yli ja karata kun se pelkää niin paljon "saalistavaa" ihmistä.

Jos muulin päästää kentälle juoksemaan vapaasti, se yrittää juosta kentällä vapaasti myös ratsastajan kanssa.

9. Juoksuttaessa pitää siis tehdä hommia ja hommia voi tehdä vain apuohjilla, sillä juoksuttaessa ihminen ei ole selässä säätelemässä ohjia. Paitsi että kaikki apuohjat ovat saatanasta, koska ne pakottavat hevosen keinotekoisesti tiettyyn raamiin. Löysällä olevista apuohjista taas ei ole mitään hyötyä ja hevonen voi kompastua niihin. Pahimmassa tapauksessa hevonen voi oppia nojailemaan apuohjiin!

10. Keinotekoisesti tehdyt raamit, eli apuohjat, opettavat hevosen vain välttelemään tuntumaa ja se kulkee sellaisessa muodossa, jossa siihen ei osu painetta. Mutta mutkalla kulkiessaan se ei pysty kulkemaan luonnostaan hyvässä ryhdissä vaan kipeyttää itsensä muualta. Hevosen liikettä ei saa koskaan rajoittaa mitenkään vaan sen pitää saada katsoa yläkautta silmiin jos se haluaa.

11. Hevosen muotoa ei tehdä niputtamalla sitä edestä apuohjilla, vaan sen takajalat pitää saada ensin alle. Maastakäsin tätä voivat opettaa vain suuret gurut, joten kenelläkään taviksella ei tähän ole mahdollisuutta. Takajalkojen takaa menevä juoksutusapu on suurin eläinrääkkäys, se repii hevosta suusta jokaisella askeleella!

12. Hevonen oppii vain positiivisen vahvistamisen kautta. Tätä ei taas voi oppia netistä vaan on mentävä kursseille. Hevonen on siis mahdollista opettaa liikkumaan juoksutuksessa oikein päin, mutta tämäkin on sen tason ydinfysiikkaa ettei asiaan voi perehdyttää kuin maailman parhaat eläintenkouluttajat. Sitä ei varsinkaan voi oppia Muuliblogista, koska täällä on juoksutettu aina väärin. Jokainen tavis, joka yrittää naksutella, tekee asian väärin ja palkitsee hitaasti ja väärissä kohdissa jolloin hevonen ennen pitkää potkaisee omistajaansa päähän. Tarkoituksella.

13. Jos nyt kuitenkin halutaan laittaa apuohjat juoksutukseen, niin joustochambon on paras, sillä jos hevonen kompuroi, niin se ei revi niin kipeästi suusta. Hevoset kompuroivat todella paljon juoksuttaessa, koska se ei ole niille luontaista liikkumista.

14. Paitsi että joustavat apuohjat saavat hevosen nojailemaan niitä vasten, joten hevoseen kohdistuu koko ajan pieni paine, mikä on tietenkin huono juttu. Pitää olla joustamaton sivuohja tai allaolevan kuvan kaltainen "elbow pull" eli joustamaton chambon... Kunnes päästään takaisin kohtaan 10, eli kaikki keinotekoiset raamit ovat vain oikotie onneen eikä niitä käytä kuin osaamattomat amatöörit.

Huom! Kuvan apuohja menee kulainrenkaan väärältä puolelta!

15. Hevonen juoksisi keinotekoisella ympyrällä vapaana (esim pyörötarhassa) luonnostaan kallistuneena sisään ja pää ulkona. Tällaisen hevosen sanotaan olevan tasapainoton. Taipunut hevonen taipuu kaulan lisäksi rangasta. Paitsi että hevosen selkärankaa ei ole luonnossa tehty taipumaan yhtään mihinkään! Selkäranka taipuu vain silloin kun hevonen rapsuttaa hampaillaan hännäntyveään hirvikärpästen takia, mutta sen ei kuulu taipua muuten. Koska taipuminen on hevoselle luonnotonta, ei sitä pidä koskaan milloinkaan pakottaa taipumaan.

16. Hevonen voi kuitenkin oppia taipumaan, ihan siinä työn ohessa, esimerkiksi työajossa tai valjakkoajossa, kunhan sillä on mittatilauksena teetetyt valjaat ja länget. Koppakärryjen edessä hevosen on mahdotonta taipua mihinkään. Mainitsinko jo että taipumista ei voi opettaa juoksuttaessa?

17. Pyörötarha on pieni mutta silti muutama ammattilainen käyttää sitä ahkerasti. Se on kuitenkin aina liian pieni juoksuttamiseen. Sopivan kokoinen juoksutusympyrä on halkaisijaltaan 40 metriä eli sen lisäksi että juoksuttajalla on pitkä liina, hän kävelee aktiivisesti omaa pienempää ympyrää isontaen näin ympyrän sädettä. Mitä pienempi ympyrä, sitä varmemmin hevosen saa rikki ja haluttomaksi liikkua. Edes talutusharjoituksissa pitkällä riimunnarulla ei saa johdattaa hevosta ympyrälle. Puoli ympyrää on maksimi.

Vaikka hevonen/muuli/aasi hakeutuisi itse lähelle juoksuttajaa, pitää juoksuttajan ajaa se isolle ympyrälle, koska hevonen/muuli/aasi ei ymmärrä itse että pienellä ympyrällä liikkuminen tuhoaa sen jalat.

18. Kapsoni on paras juoksutusväline, mutta ei sellainen iberialainen, jossa on piikit sisäpuolella. Eikä semmoinen, jossa on ketjua turvan päällä, koska se pyörii päässä. Ja sellainen, jossa on kiinteä U:n muotoinen turpaosa (ilman piikkejä) on todella brutaali, koska hevosen nenäpii on itseasiassa herkempi kuin hammasloma! Toisin sanoen millään päävehkeellä ei saa juoksuttaa. Ja onhan jo tullut selväksi että kaikki juoksutus on väärin.

19. Jos kuitenkin on ihan pakko vieläkin juoksuttaa, pitää olla kaksi ohjaa ja juoksutusvyö, jonka kautta ohjat tulevat käteen. Tämä vaatii kuitenkin niin paljon harjaannusta, ettei tavallinen pulliainen voi koko elinikänään sille tasolle päästä, että voisi tehokkaasti hevosta juoksuttaa kahdella ohjalla. Ohjat pitää olla tuntumalla, oma kehonhallinta tulee olla täydellistä ja hevosen biomekaniikka tulee tietää.

Ohjan päät eivät muuten saa koskaan laahata kentällä perässä, koska kun juoksuttaja kerrankin vahingossa astuu päälle, muistaa hevonen ikuisesti yhtäkkisen kivun suussaan. Jos ohjat kiinnittää esimerkiksi kapsoniin, on se vieläkin brutaalimpaa. Lue edellinen kohta nenäpiin herkkyydestä.

 

Ohjien tulee aina olla napakalla tuntumalla, sillä muutenhan hevonen/aasi/muuli vain haahuilee miten sattuu. Eli tästä kuvasta ei voi ottaa mallia, kuten ei mistään muustakaan muuliblogin kuvasta.

20. Juoksutus on tehokasta työskentelyä kun sen "kunnolla osaa". Kukaan ei sitä kuitenkaan kunnolla osaa, joten kannattaa pysytellä erossa koko metodista. Selkään vaan ja kovaa ravia!