"Onko se siis ratsu, ravuri vai poni?" Eli kuinka hankin Muulille vakuutuksen.

Täysihoitotalleilla on yleensä enemmän tai vähemmän ehtona se, että asukkaalla on vastuuvakuutus. Se kattaa jonkin verran vahinkoja jos asukas karkaa täysin vahingossa aitauksesta tai hanskasta ja rikkoo jonkun auton tallin pihalla. Haukuin LähiTapiolan uudistuneen hevosvakuutuksen joskus ennen Muulin saapumista ja päätin silloin etten hanki vakuutusta. Mutta sitten tajusin tallien vaatimukset vastuuvakuutukselle.

Lainsuojaton Muuli se siinä juoksentelee.
Ensin selvitin vakuutusyhtiöt, jotka ylipäätään tarjoavat hevosvakuutuksia Suomessa.
  • OP
  • If
  • LähiTapiola
  • Pohjantähti
  • Fennia
Näistä ainakin If ja Fennia ovat sellaisia, että heiltä on oltava entuudestaan kotivakuutus, jotta hevosen saa vakuutettua. Meidän kotivakuutuksemme on OP:ssa, joten lähdin liikkeelle "helpoista".

Soitin siis ensin "omaan" vakuutusyhtiöön eli Osuuspankkiin ja kysyin Muulille vakuutusta. Virkailija sanoi puhelimessa saman tien että he eivät vakuuta muuleja eivätkä aaseja.
Me olemme kuitenkin hankkineet asuntolainan OP:lta ja bonusten toivossa keskittäneet kaikki vakuutukset sinne. En puhelimessa kertonut tätä asiaa, joten laitoin muutaman viikon kuluttua vielä uudestaan sähköpostia, jossa kerroin keskittäneemme heille ja että olemme valmiit myös kilpailuttamaan (eli vaihtamaan toiseen yhtiöön). Vakuutusneuvoja vastasi minulle puolen tunnin kuluttua että

"Valitettavasti muulit eivät kuulu tuotekategoriaamme..."

Pohjantähdelle ei voinut soittaa ollenkaan, joten lähetin heille viestin verkkosivujen kautta ja parin päivän kuluttua sainkin vastauksen. Heiltäkin on otettava kotivakuutus, jotta Muulille saisi vastuuvakuutuksen. Ainakin yhdellä aasinomistajalla on Pohjantähdestä kuitenkin "koko hoito" eli myös hoitokuluvakuutus ja vastuuvakuutus. Jatkan tämän mahdollisuuden selvittelyä.

LähiTapiolaan soitin myös, vaikka haukuin heidät myös Instagramissa taannoin. Heidän mainoksensa tuli nimittäin minulle Muulin passin kanssa samassa kuoressa. LähiTapiolasta sanottiin heti suoraan että he eivät ainakaan enää vakuuta muuleja eivätkä aaseja, vaikka vakuuttivat Lähivakuutuksen ja Tapiolan aikoina. Sanoin että tiedän aasinomistajia, jotka ovat saaneet LähiTapiolastakin vakuutuksen aasilleen

Sain kuitenkin myöhemmin viestin että voin vakuuttaa muulin, jos olen SRL:n jäsen tai jos otamme LähiTapiolasta muitakin vakuutuksia. Muulin vastuuvakuutus vaatii sen, että sille otetaan myös henkivakuutus arvolle 1000-3000e.

Tällä hetkellä en kuulu mihinkään ratsastusseuraan enkä täten ole myöskään Suomen Ratsastajainliiton jäsen. Olen kuitenkin jossain vaiheessa liittymässä taas liittoon eli LähiTapiolakin on sitten varteenotettava vaihtoehto. Seniorijäsenen vuosimaksu SRL:ssä maksaa tällä hetkellä 75 euroa. Hinnalla saa Hippos-lehden, vakuutuksen ja osallistua kilpailuihin.

If vaatii hevosvakuutuksen ehdoksi että heiltä on otettu myös kotivakuutus. Kotivakuutuksen vaihtaminen tällä hetkellä ei ole akuuttia, mutta jos se on ainut keino saada Muulille vastuuvakuutus niin sitten vaihdetaan. Ifille oli muuten lyhyin jonotus ja erittäin myyntihenkinen mieshenkilö minulle vastasikin minuutin jonottamisen jälkeen.

Jos Ifiltä ottaa kotivakuutuksen tasolla laaja, se kattaa ainakin hevosen vahingot täysihoitotallilla, mutta vakuutusmyyjä tarkisti vielä että korvaahan se myös muulin toilailut vaikka se ei ole hevonen. Vakuutusmyyjä selvitti minulle vielä että onko mahdollista hankkia Ifiltä hoitokuluvakuutusta aasille tai muulille, mutta se ei ole mahdollista. En siis ollut hoitokuluvakuutusta edes hankkimassa, mutta

Myös Fennialta on otettava kotivakuutus jos haluaa muulinsa vakuuttaa. He vakuuttavat kaikenlaisia eläimiä mutta seuraeläinkategoriassa oleva "muu lemmikki" on ajateltu kolibreille ym ja vakuutus päättyy kun eläin täyttää 5 vuotta. Virkailija selvitti minulle muulin laajennettua vastuuvakuutusta ja palasi asiaan seuraavana päivänä. He vakuuttavat muulin ihan hevosena ja sille saa vastuuvakuutuksen lisäksi hoitokuluvakuutuksen ja vakuutuksen kuoleman varalta jne. Näitä varten on luonnollisesti toimitettava Muulista terveysselvitys vakuutusyhtiölle.

Yleensähän omistaja ei edes ole korvausvelvollinen jos eläin on asianmukaisesti käsitelty ja lukittu karsinaan ja tarhaan, tarhassa on hyvät aidat ja siinä kiertää sähkö jne. Laajennettu vastuuvakuutus on sellainen, joka korvaa silloinkin kun ei lain mukaan edes tarvitsisi korvata.

Yhteenveto:
  • OP - selvä EI muuleille, vaikka kerroin että vaihdamme tarvittaessa vakuutukset muualle
  • If - onnistuu, jos ottaa laajan kotivakuutuksen, joka antaa vastuuvakuutuksen myös muulille
  • LähiTapiola -vastuuvakuutus onnistuu jos on SRL:n jäsen tai muita vakuutuksia LähiTapiolasta
  • Pohjantähti - onnistuu jos ottaa kotivakuutuksen.
  • Fennia - onnistuu hevosvakuutuksena jos ottaa kotivakuutuksen

 

Mikä fiilis?

Jäi kyllä sellainen kutina että virkailijat eivät edes tainneet tietää mikä muuli on, siis että mikä eläin se ylipäätään on. En todellakaan ole ottamassa sille mitään lemmikkivakuutusta, koska muuli on hevoseläin ja pitää rinnastaa hevoseen. Vastuuvakuutus on myös niin edullinen, ettei vakuutusyhtiöitä oikeastaan kiinnosta sitä myydä, ellei sitten saa asiakkaalta kaikki muutkin vakuutukset saman katon alle.

Osuuspankki petti kyllä täysin, mutta se on ilmeisesti niin iso firma että asiakas sinne tai tänne on heille yhdentekevää.

Mitäs nyt?

Kilpailutamme kotivakuutuksen Ifin ja Fennian kanssa ja vaihdamme tarvittaessa yhtiötä. LähiTapiola on vasta viimeinen vaihtoehto.