Parhaat vinkit sniiduiluun

Olet ehkä lukenut postaukseni muulimenoista viime vuoden osalta? Minä selvisin aika halvalla ensimmäisesta muulinomistajuuden vuodestani. Mutta kaikille on varmasti selvää että kun pakolliset menot kasvavat yhtäkkiä noin 600 eurolla kuukaudessa, on jostain tingittävä. Seuraavaksi on tiedossa minun vinkkini sniiduiluun ja muillekin elämän osa-alueille.

Ne, jotka sanoo että raha ei tuo onnea, ovat vain persaukisia.

Budjetoi elämäsi ENNEN hevosen ostoa


Laita tulosi ja varsinkin menosi Exceliin hyvissä ajoin ennen hevosen ostoa. Itse olen käyttänyt vuosien ajan Marttojen mainiota talouslomaketta. Sen voi ladata ilmaiseksi täältä. Ota näytölle tiliotteesi ja naputtele ainakin vuoden ajalta kaikki tulot ja menot taulukkoon ja tuijota lukuja kriittisellä silmällä. Kuinka paljon sait säästöön? Kuinka paljon käytit rahaa ihan turhiin asioihin?

Omasta excelistäni kävi ilmi että:
 • käytin vaatteisiin keskimäärin 250 euroa kuukaudessa, summa oli jäätävän iso
 • sain säästöön keskimärin 200 euroa kuussa. Tämä on erittäin hyvä
 • työpaikkalounas mamsoi 100e kuussa, vaihdoin eväisiin
 • kävimme läpi asuntolainaamme ja oma osuuteni siitä putosi 50 eurolla
 • maksoin hevosharrastuksesta (tunnit, vuokraus) 150 euroa kuussa, tämä tulisi jäämään pois
 • työmatkat maksoivat noin 120 euroa kuussa, vaihdoin omaan autoon, jonka bensat kaikkineen maksavat 200e/kk
Näistä olin tinkinyt jo aiemmin:
 • en käy koskaan kampaajalla enkä harrasta kynsien/ripsien laittoa
 • auto on halpa eikä siinä ole kaskoa
 • en käy kovinkaan usein viihteellä, ja jos käyn, olen kosteiden etkojen kannattaja
 • kävin todella harvoin (enintään kerran kuussa) ulkona syömässä

Tulos: muulinpitoon pitäisi olla varaa

Budjetoi elämäsi hevosen oston JÄLKEEN!


Kun kaikki ylimääräinen on karsittu elämästä, on aika tedä tiukka budjetti jatkoa ajatellen. Onneksi ulkoisille houkutuksille on helppo sanoa "En pääse tänään, pitää mennä tallille", vaikka oikeasti makaa sohvalla peiton alla mussuttaen jäätelöä. Pirkka jäätelöä.

Oma budjettini näytti tältä:
 • ulkona syöminen 1 kerran kuussa (30e)
 • vaatteisin saa mennä 50e/kk
 • bensat 200e/kk
 • puhelinlasku 20e/kk
 • auton ylläpitämiseen menee 50e/kk
 • muuliin saa mennä 500e/kk (tämä meni satasella  yli + varustehankinnat)
 • lainanlyhennys XXX euroa
 • ruokatilille siirrän 400e/kk
 • olin myös budjetoinut itselleni ratsastustunteja 100 eurolla kuussa, näistä jouduin luopumaan
 • säästöön on tarkoitus siirtää kaikki, mitä oli jäljellä ennen seuraavaa liksaa

Olen pysynyt budjetissa yllättävän hyvin ja olen jopa saanut rahaa säästöön!
Muuli on nykyään ainut harrastus. Kuva: Laura Lappalainen

Mieti mitä syöt


Kuten kerron jo, vaihdoin työpaikkaruokalan (Amica 100e/kk) omiin eväisiin. Tämä tietenkin verottaa ruokatiliämme hieman enemmän, mutta samalla syöminen muuttui terveellisemmäksi kun lounaan lisäksi on lämmin ateria myös illalla kotona. Aamupalaksi aloin syödä puuroa (vihaan puuroa mutta se on halpaa).

AEM (ajalla ennen muulia) lähdin töihin ilman aamupalaa, söin työpaikkaruokalassa niin paljon kuin jaksoin (koko rahan edestä), kävin illalla tallilla enkä syönyt mitään iltapalaa. Terveellistä? No ei!

Nyt kun päivässä on kolme ateriaa, on ateriakoko pienempi mutta säännöllisempi ja olen laihtunut kolme kiloa. Todella hyvä!

Jos elämä hetkellisesti ryydyttää ihan kunnolla, suosittelen nuudelivalinnaksi Maman Shrimp Creamy Tom Yum -makua.

Pariskunnat, ottakaa käyttöön ruokatili


Jotta elämä ei menisi nuudeleiks, suosittelen pariskunnille oman ruokatilin tekemistä. Meillä se sijaitsee S-pankissa, joka on ilmainen ja kätevä. Siirrämme ruokatilille X% nettopalkastamme joka kuukausi. Jotkut pariskunnat siirtävät saman summan kumpikin ja sekin voi toimia. Ruokatililtä maksamme kaikki yhteiset ostokset, siis muutakin kuin ruokaa.

Jos asut yksin, ota silti käyttöön ruokatili! Siirrä sinne palkkapäivänä X summa rahaa, jonka ajattelet riittävän ruokaan, vakuutuksiin ja kodin pieniin hankintoihin. Etkä sitten käytä sitä baarireissuilla!

Ajankäyttö


Elämässä pitää olla muutakin kuin tallikäynnit, ja suosittelen kaikille myös sellaista aikaa kun ei tarvitse tehdä mitään. Muuten sitä on ennen pitkää niin piipussa että suunnittelee hevosen teurastamista.

Jostain on varmasti karsittava, onko se jokin aikaavievä harrastus, baarireissut, kaverisuhteet vai työnteko? Työ nimittäin haittaa harrastuksia aika paljon! Jos on niin onnellisessa asemassa että kultalusikka pilkistää rektumista, niin työtä kannattaa ehdottomasti vähentää tai luopua siitä kokonaan.

Vuokraaja voi auttaa vähentämään tallilla hengaltua aikaa, mutta juuri kun kuvittelit makaavasi viikon mökillä, tekee vuokraaja oharit. Tai kun hevonen sairastuu, niin vuokraajasta ei kuulu enää mitään. Vuokraajan varaan ei voi laskea yhtään mitään.

 

Matkustelu


Kaikki eivät välitä matkustelusta ja hevosenomistajalle onkin ihan suotavaa viettää lomat tallilla. Me muut taas tarvitsemme irtiottoja. Matkusteluun voi yhdistää perheenjäsenet tai kaverit, itse olin Lissabonissa tapaamassa veljeäni pääsiäisenä, huhtikuussa perheemme kanssa Englannissa ja syksyllä viikon muulivaelluksella kaverini kanssa. Nyt joulun jälkeen olin viikon Rukalla kavereiden ja mieheni kanssa. Ai millä rahalla? No ruokatilille kertyneillä säästöillä!

Parasta on jos reissulla menee puhevälit, niin ei tarvitse vaalia sitä(kään) kaverisuhdetta enää jatkossa ja aikaa jää muuhunkin. Minun kohdallani näin ei kuitenkaan käynyt.

Seuraava matka suuntautuu Saksaan Equitana messuille ensi vuoden maaliskuussa. Reissuun lähdemme Aasiyhdistyksen porukan kanssa.

Minä olen saanut säästettyä reissurahat etukäteen ja kun lennoista puhutaan, otetaan nopeimman reitin sijaan halvin. Ei se päämäärä, vaan se matka lukuisine vaihtoineen.

Saksan reissussa yhdistyi sekä muulit että kaveri, kun oltiin Lauran kanssa reissussa.

Tee kahta duunia


Jos rahat eivät yksinkertaisesti riitä tai pitäisi säästää tuleviin suuriin hankintoihin, kannattaa taikoa rahaa jostain lisää. Esimerkiksi kaupan alalla on aina työpaikkoja avoinna (ainakin täällä Uudellamaalla, landesta en tiedä). Kaupan alan palkat ovat ihan hyvät ja varsinkin lisät. Laajentuneet aukioloajat mahdollistavat pidempien vuorojen tekemisen. Kun ennen iltavuoro oli viisi tuntia, on se nyt kuusi, sunnuntaisin kauppa on auki kuuden tunnin sijaan kahdeksan tuntia jne.

Itsehän palasin hetkellisesti tekemään kahta työtä. Päätyöni on siistiä sisätyötä toimistossa ja tämän lisäksi teen kaksi vuoroa viikossa kapan kassalla. Suunnitelmissa olisi jatkaa tätä kesään saakka.

Tässä ilmainen vinkki kaikille duunareille: voit tehdä kahta työtä samalla veroprosentilla! Eli mistään sivutyön korkeasta veroprosentista ei tarvitse olla huolissaan, tilaa vain netistä kaksi verokorttia eri vuositulorajoilla niin homma on siinä.

Realisoi ja käytä kirpparia


Muuta kaikki ylimääräinen rahaksi ennemmin kuin myöhemmin. Myy vanhat ja kamalat vaatteet ja kengät kirpparilla ja laita hevospuolen hutiostokset nopeasti kiertoon sellaisella summalla, jolla ne myös menevät heti.

Arvaa mitä, Micklemien myyntihinta käytettyinä pitää olla pienempi kuin 90% uusien arvosta! Ja kun on ostettava uusia varusteita, mieti useita päiviä että tarvitsetko sen oikeasti ja jos edelleen tarvitset, kolua läpi FB-kirpparit ja tori.fi. Uutena ostaminen on viimeinen vaihtoehto.

Vaikka sijoitukset pitäisikin aina harkita tarkasti, osta kun halvalla saat. Esimerkiksi loimia menee aina, joten edullinen oikean kokoinen loimi on parasta mihin ylimääräiset rahat voi laittaa.
Myös kavereiden nurkista voi löytyä sopivia loimia, ja mikä parasta, ne saa sovitukseen!

Vaatehankintojen järkevöittäminen


Minä tein aika ison muutoksen vaate- ja kenkähankintojen suhteen jo aikoja sitten. Päätin että vähemmän on enemmän ja tällä hetkellä minulla on useimmiten yksi tarpeeseen käyvä vaatekappale. Farkkuja on yhdet, mustia housuja yhdet, paksuja leggingsejä yhdet ja ohuempia yhdet. Kesäksi on kahdet shortsit. Alkkareita ym on tietenkin enemmän, tunikoita muutama, T-paitoja ym useampia. Yksi paksu toppatakki, yksi kuoritakki, kesäksi ohuempi kesätakki.

Yhdet talvisaappaat, toiset välikelin kengät, kesäksi parit kevyemmät kengät ja yhdet lenkkarit.

Tarvitseeko niitä talvikenkiä olla joka takkiin omat? Tarvitseeko talvitakkeja olla viisi? Pitääkö laukkuja olla kymmenen?

Meillä ei ole edes vaatekaappeja niin paljon että kaikki mahtuisi! Ja onneksi ei mahdu, niin joutuu kerran vuodessa inventoimaan ylimääräiset kirppikselle. Kun ostan uuden talvitakin, lähtee vanha kirpparille tai roskiin. Yleensä käytän tuotteet niin loppuun ettei niistä ole iloa edes Kontille

Konmarin mukaan vähempi tavaran määrä lisää samalla onnellisutta.

Säästä ensin ja osta vasta sitten


Jos tarvitset uuden satulan tai muuta isompaa varustetta itsellesi tai hevoselle, säästä ensin ja osta vasta sitten. Säästöprojektin aikana ehdot nimittäin miettiä monta kertaa että onko tuote ylipäätään terpeellinen ja tulisiko se vastaan käytettynä.

Älä pilaa elämääsi hevosten takia


Siinä vaiheessa kun rahat ovat oikeasti loppu ja elämä on räpiköimistä kuukaudesta kuukauteen, mieti että antaako hevosharrastus sinulle niin paljon että kannattaa näyttää rysyläiseltä ja syödä pelkkää puuroa ja nuudeleita? Kannattaako vetää Visa miinukselle ja ottaa päälle pikavippejä ja menettää luottotiedot? Kannattaako?

Ei kannata.


Jos sinulla on jakaa hyviä pirkkaniksejä säästöön tai voit kertoa, mistä itse olet karsinut hevosenomistajana, on kommenttikenttä täysin vapaassa käytössä!