Tiedotusluontoista asiaa kisaaville aasikoille ja muulikoille

Kysyin eilen huolestuneena kansalaisena ja Suomen Aasiyhdistyksen aktiivisena toimijana Suomen ratsastajainliitolta sitä, että mites näiden pitkäkorvien osallistumisoikeus kisoihin. Kysyin siinä vielä varmuuden vuoksi 1-luokan kisoista, koska sillä tasolla saa kisajärjestäjä soveltaa yleisiä kisasääntöjä. Ajattelin tietenkin itsekin että pitkäkorvat eivät ole sallittuja, ja jos haluaa osallistua kisaajana eikä luokan ulkopuolelta, on aneltava lupaa kisajärjestäjältä.

Kilpaulusääntöjen yleisessä osassa puhutaan vain hevosista (tarkoittaen samalla myös poneja), mutta muulia ja aasia ei ole kiellettykään.

Sain vastauksen todella nopeasti heti seuraavana aamuna Minttu Kuusistolta. SRL:n sääntövastaava oli ottanut asiaan kantaa:

"FEI puhuu kavioeläimistä säännöissään, joten muuli ja aasi käyvät, mutta ei hirvi"

(ettäs tiedätte hirvenomistajat)

Kysyin vielä tarkentavan kysymyksen että voinko ihan muina naisina ilmoittaa muulin kisoihin kysymättä lupaa etukäteen ja sain vastaukseksi että kyllä voin! Mutta että on kohteliasta ilmoittaa järjestäjälle etukäteen, ettei kisapaikalla tule mitään epäselvyyksiä. Lisäksi muulin tai aasin pitää olla KIPA kilpailupalveluohjelmassa jos ilmoittautuminen tehdään sen kautta.

Olin jo henkisesti varautunut keräämään mielenosoittajia aasiväen joukosta ja marssimaan Radiokadulla SRL:n toimiston edessä vaatien tasa-arvoa kaikille kavioeläimille.

Kuten toivottavasti blogia lukeneena tiedätte, on Muulin kanssa ensimmäisiin kisoihin pari valovuotta tai enemmänkin, mutta on hyvä tietää ettei käytännön esteitä kaviokoukkujen metsästämiselle ole.

Saatat kukkahatussasi miettiä parhaillaan että kisaaminen on pellejen hommaa ja harrastaa voi laadukkaasti pimeässä puskien suojissa. Kyllä, mutta miten muuten saan tehtyä pitkäkorvien monipuolisia ominaisuuksia tutuksi suurelle yleisölle? Olen kuitenkin edelleen toiveikas sen suhteen että Muulista tulee ihan oiva edustusmuuli.

*EDIT 30.11.2016: SRL:n syyskokouksessa 2016 käsiteltiin käsitemääritelmiä ja nykyään kilpailusäännöissä lukeekin: Hevosella tarkoitetaan näissä säännöissä myös ponia ja muita kavioeläimiä, jollei toisin mainita.

Eli viimeistään nyt on täysin selvää, että kaikilla kavioeläimillä (myös esim tapiireilla hehe) voi osallistua kilpailuihin Suomessa, ja kaikissa muissakin ratsastajainliitoissa, jotka toimivat FEI:n alla noudattaen kattojärjestönsä sääntöjä. 
Minä Judyllä Porvoon aasipäivillä 2011, Aasien helppo D:1, 51,4%
Ylläolevista kisoista löytyi myös Peninan kuvaama video!
Ps. Muutin edellisen postauksen viimeistä kohtaa, tämä Mintun vastaus vesitti sen kokonaan.