Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu - Piber meets Vienna

Olimme vuonna 2012 lomalla Wienissä ja vierailimme tietenkin myös Wienin Espanjalaisessa ratsastuskoulussa. Kesäaikaan hienot näytöshevoset ovat kesälomilla ja laiduntavat jättilaitumilla jossain vuoristossa. Pääsimme kuitenkin katsomaan esitystä, sillä kesäisin Wieniin tuodaan nuoria oreja ja tammoja varsoineen ja ne esiintyvät maneesissa päivittäin. Liputkin ovat paljon halvemmat kesäaikaan, tuolloin ne olivat noin 25 euroa per perse. Tällä hetkellä liput tähän näytökseen ovat kalleimmillaan 45 euroa. Ratsastusnäytökseen pääsee halvimmillaan 25 eurolla, jolla saa seisomapaikan. Kallein paikka on 135 euroa, jolla näkee ratsastusta maan tasolta. Esityksiin ja hinnastoon pääset tästä.

Myös ratsastusta ja ajoa nähtiin, tosin muistaakseni tammoilla. Eli eivät ihan kaikki tammat ole pelkkiä varsantekokoneita!

Esitys juonnettiin ainakin meidän käydessämme sekä saksaksi että englanniksi, joten kärryillä oli helppo pysyä. Toista se oli Saksan puolella Equitanassa, jossa kukaan ei puhunut englantia. Mutta siitä voit lukea lisää täältä.

Aihe tuli ajankohtaiseksi nyt, kun Yle näytti dokumentin "Täydellinen hevonen", jossa tutustutaan lipizzakasvatukseen nimenomaan Espanjalaisen ratsastuskoulun tarpeisiin. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenasta, tässä suora linkki. Pelkkä dokumentti ei tehnyt asiaa ajankohtaiseksi, vaan Lapin kansan toimittajan arviointi dokumentista. Siihen pääset tästä. Arvostelu oli raflaavasti otsikoitu "Totuus hevosten tehtailemisesta tekee kipeää – Illan dokumenttia ei voi suositella herkimmille".

Odotin siis tietenkin paljon pahempaa kun tässä eräänä iltana laitoin dokumentin pyörimään. Odotin että siellää loma tosiaan rääkätään hevosia ja laitetaan niitä huonommasta päästä teuraaksi. Ja paskat. Dokumentti oli jopa liiankin neutraali ja hidas minun mielestäni. En jaksa mennä Lapin kansan lehden artikkelin analyysiin sen yksityiskohtaisemmin, sillä AxEquestrianista löytyy jo kattava analyysi. Lue se täältä.

Ehkä herkimmille ei sopinut hevosen lopettaminen pulttipistoolilla tai teurastetun hevosen pilkkominen? Nämä kohdat jäivät kyllä hieman vieraaksi, sillä Piberissä ei käsittääkseni olla kloonaamassa hevosia. Dokumentti sisälsi kauniita hevosia upeissa maisemissa, mutta ihan asiaakin olisin toivonut. Nyt meinasin nukahtaa.

No mutta takaisin matkapostauksen pariin. Jos olet Wienissä lomalla, on ratsastuskoulu ihan edoton vierailukohde. Lippujen hinnat normaaleihin ratsastusnäytöksiin ovat aika suolaiset, mutta tämä on niitä kerran elämässä-juttuja, joihin nyt vaan kannattaa satsata. Jos mahdollista, osallistu myös tallikierrokselle, näillä hevosilla ei nimittäin ole mitkään hullummat karsinat!

Tarhausaika on Wienin keskustassa tietenkin mitätön, mutta olen käsittänyt että hevoset pääsevät usein vapaana maneesiin ja ainakin tammoja ja varsoja pidettiin tallin pihalla "laiduntamassa" onnettomilla ruoholänteillä. Nehän palaavat syksyllä takaisin Piberiin, joten koko elämäänsä varsat eivät suinkaan vietä karsinatallissa.

Piberistä valitaan sitten vain parhaimmat Wieniin ratsukoulutukseen.

Kuvasin muutamia videoklippejä matkallamme ja koostin niistä videon teidän iloksenne. Musiikki on ilmaista tavaraa Free Music Archivesta ja kaikessa yksinkertaisuudessaan se sopii tähän hätäisesti kyhättyyn videoon mielestäni hienosti. Kuuntele video siis äänet päällä.

Mites Wien noin muuten? Tuolloin, ja edelleenkin arvostan lomalta hyviä shoppailumahdollisuuksia. Wienissä niitä ei ihan liikaa ollut tai sitten emme löytäneet parhaimpia ostareita. Kelloja ja koruja kyllä oli, mutta ihan tavallisen kansan Jumbo puuttui tai oli liian kaukana keskustasta.

Tuolle reissulle varustauduin etukäteen melko huonosti enkä ottanut selvää Wienin tarjonnasta, joten itseään saa syyttää. Mutta tämä yksi kohde oli varma, tietenkin Espanjalaiseen ratsastuskouluun on päästävä!

Meikä ja heppa

Kerron matkailujuttuja kerran viikossa niin kauan kuin asiaa riittää. Uusi postaus ilmestyy aina sunnuntaina.