Kalenterin uusi elämä

Julkaistu Keskiviikko-lehdessä 19.7.2017. Kirjoittelen juttuja 3 viikon välein Kaakon Viestinnän julkaisemaan Keskiviikkoon, ja jutut ilmestyvät blogiin keskiviikko-tagin alle.

Rakastatko listojen tekemistä? Haluaisitko, että kaikki sinne tänne ajelehtivat muistilappuset olisivat samassa paikassa? Bullet journal voisi olla sinua varten.

Kuulin termin bullet journal ensimmäistä kertaa joskus viime vuoden puolella, mutta kiinnostuin aiheesta vasta alkukeväällä, kun se rantautui Starboxiinkin. Bullet journal eli bujo on kalenterin, muistikirjan ja päiväkirjan yhdistelmä, jonka tarkoitus on helpottaa käyttäjänsä arkea. Kuulostaa hyvältä, vai mitä?

Bujoilua varten tarvitset vain minkä tahansa vihkon ja kynän. Ohjesivustoja ja -videoita löytyy pilvin pimein, mutta tiivistettynä idea on tehdä tulevaisuusloki, kuukausiloki ja päiväloki. Tulevaisuuslokiin kirjataan tulevien kuukausien muistettavat asiat, kuukausilokiin tietyn kuukauden asiat ja päivälokiin päivittäiset merkinnät. Näiden osioiden sekaan tehdään oman mielen mukaan listauksia, trackereita eli seurantoja ja käytännössä ihan mitä vain mieleen juolahtaa.

Bujoilijoissa näyttäisi olevan kaksi koulukuntaa: ne, jotka noudattavat alkuperäisen suunnittelijan ideaa ja ne, jotka eivät. Itse kuulun jälkimmäisiin. En koe tarvitsevani päivälokia, joten pärjään viikkonäkymällä. Joidenkin mielestä alkuperäinen tapa on se ainoa oikea, mutta monet ovat sitä mieltä, että kaikkien kukkien on annettava kukkia.

Halutessaan bujoilun voi tosiaan aloittaa ihan vain ruutuvihkolla ja mustekynällä, mutta jos rakastaa näpertelyä kuten allekirjoittanut, tämän harrastuksen kanssa mopo lähtee äärimmäisen helposti keulimaan. Askartelukaupat myyvät bujoiluun tarkoitettuja muistikirjoja, kyniä, tarroja, tusseja, washiteippejä ja ties mitä. Itse en ole edes viitsinyt laskea tarvikkeisiin käytettyjä euroja, mutta lohduttaudun sillä, että kalliimpiakin harrastuksia on. Kuten vaikka ratsastus tai jääkiekko.

Vaikka oma bujoni ei täysin seuraakaan suunnittelijan ideaa, on se silti mielestäni tekijänsä näköinen ja palvelee tarkoitustaan. Kaikki eivät ehkä ole samaa mieltä, mutta joskus väärin – ja persoonallisesti – sammutettukin voi olla ihan riittävän hyvä.

VIIKON VINKKI Jos bujoilu alkoi kiinnostaa, mutta et oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä, suosittelen käymään www.bulletjournal.com -sivulla. Sivustolta löydät perusohjeet ja videon, joka auttaa alkuun. Ideapankkina toimivat esimerkiksi Instagramin hashtagit #bulletjournal ja #bujojunkies – riskinä näiden selailussa on tosin totaalinen hurahtaminen.

VIIKON KOHOKOHTA Aloitin bujoilun maaliskuussa, ja siitä lähtien olen kokeillut erilaisia tyylejä ja metsästänyt itselleni sopivinta ja toimivinta viikkonäkymää. Viime viikolla löysin vahingossa Instagramista yhden inspiraatiokuvan, jonka ideaa hieman muokkaamalla nykyinen viikkonäkymätyyli muodostui. Ja se toimii! Kuinka pienestä sitä voikaan tulla iloiseksi.

VIIKON YLLÄTYS En pidä itseäni erityisen visuaalisena ihmisenä, enkä osaa piirtää. On siis ollut hieman yllättävääkin huomata, miten paljon tykkään näpertelystä. Toisaalta rakastan mustavalkoista värimaailmaa ja suoria linjoja, mutta ovathan ne pinkit koristeteipit nyt ihania. Bujoillessa yhdistyvät kätevästi viivotin-tyyppi ja se, joka kerran vuodessa luulee osaavansa tehdä joulukortit itse.