Klassikkojen kuningatar: Karjalanpaisti

Vaikka rakastankin yksinkertaisia reseptejä ja helppoa ruuanlaittoa, mietin silti hetken, viitsinkö julkaista tällaista. Ohje kun periaatteessa kuuluu, että laita lihat uuniin ja ota ne pois sieltä. Mutta :) Jouduin itsekin muutama vuosi sitten kysymään isukilta, että mitä teet karjalanpaistille, jotta siitä tulee niin mielettömän hyvää - ehkä maailmasta löytyy vielä joku kaltaiseni, joka kaipaa vinkkejä? Tässä siis rauhallisiin viikonloppuihin sopiva herkku, eli

Karjalanpaisti á la Annin isä

n. 1 kg karjalanpaistilihoja (vakuumipakatutkin lienevät kelvollisia, omani ostin marketin palvelutiskistä)
1-2 sipulia
1,5 tl - 2 tl suolaa (Jos et tykkää suolaisesta, laita vähemmän. Aina helpompi lisätä lopussa kuin ottaa pois ;)
5-10 kpl kokonaisia mustapippureita
vettä

Paistin sekaan voi halutessaan heittää porkkanaa, lanttua tai muita härpättimiä. Minen taho.

Paista lihoista pannulla ns. pinnat kiinni, eli sen verran että saavat hieman väriä kylkiin. Lado uunipataan lihat ja lohkottu sipuli, mausta suolalla ja pippureilla. Lisää vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät.

Paista paistia 200 asteessa 2 tuntia ilman kantta, sekoita tarvittaessa. Laita kansi padan päälle ja laske lämpötila 150 asteeseen.

Anna paistin hautua uunissa useita tunteja, käännä lihoja muutaman kerran paiston aikana ja maistele lientä. Mitä pidempi paistoaika, sen mureampi paisti :) Kypsää tulee todennäköisesti huomattavasti nopeamminkin, mutta omaa paistia huudatettiin 150 asteessa vielä 3,5 tuntia. Lopputulos aivan törkeän herkullinen, ja lihat hajosivat kun vähän näytti haarukkaa. Omnooomnomnom.

Lautaselle paistin kylkeen sopivia lisukkeita, meillä väsättiin kaveriksi perunamuussi.

Ja ei kun ääntä kohti :)

 

Katso myös:
Helppoa ja herkkua: bataatti-jauhelihavuoka