Pelasta pimppi - Seis silpomiselle

Vakavoidutaanpa hetkeksi. Luin juuri Puutalobaby-Kristan kirjoituksen aivan hirvittävän tärkeästä aiheesta: tyttöjen ympärileikkauksesta. Silpomisesta. Siitä operaatiosta, jossa teini-ikäiseltä tytöltä runnotaan väkivaltaisesti sukupuolielimet.

Krista kirjoitti jo niin hyvin, että kaikki oleellinen on jo sanottu. Mutta vaikka tunnenkin niin syvää riittämättömyyttä, lamaannuttavaa kuvotusta ja veretseisauttavaa vastenmielisyyttä, etten osaa pukea tunteitani sanoiksi, on pakko kirjoittaa jotain edes lyhyesti. Siitä huolimatta, ettei oma yleisöni ole suurensuuri. Eihän tällaisesta voi vaieta, eihän?

Vuosittain silvotaan noin kolme miljoonaa tyttöä. Kolme miljoonaa. Se on kolme miljoonaa kertaa liian paljon tuskaa, kauhua, kipua ja huutoa. Kolme miljoonaa kertaa liian paljon terveysriskejä, komplikaatioita, katkenneita koulunkäyntejä, lapsiäitejä. Kolme miljoonaa kertaa liikaa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa.

Oma avuttomuuden tunne on valtava, mutta onneksi aina voi tehdä jotain. Yksi ihminen voi harvoin pelastaa koko maailmaa, mutta pienistä puroista kasvaa suuria jokia. Suomen World Visionilla on tälläkin hetkellä, 30.1.-10.2. käynnissä Pelasta pimppi - Seis silpomiselle -kampanja, johon voi osallistua lahjoittamalla rahaa joko tekstiviestillä tai verkkopankissa.

World Visionin sitkeä työ tuottaa tulosta; edistystä on tapahtunut etenkin Keniassa, ja todennäköisyys tulla silvotuksi on pienempi kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten. Vuonna 1984 kenialaisista 15–19-vuotiaista nuorista naisista 41 prosenttia oli silvottuja. Vuonna 2014 osuus oli 11 prosenttia.

Silti. Edelleen joka vuosi kolme miljoonaa tyttöä käy läpi tuon kammottavan aikuistumisriitin. Oman lahjoitukseni laitoin menemään heti Kristan tekstin luettuani, ja haastan teidät kaikki tekemään samoin. Pienelläkin avulla on merkitys: valistustyön lisäksi World Vision rakennuttaa asuntoloita ja turvataloja silpomista pakeneville tytöille, järjestää vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä sekä kouluttaa silpojia uuteen ammattiin.

Lahjoita 10€ lähettämällä tekstiviesti AUTAN numeroon 16499.

Lahjoita haluamasi summa (minimi 10€) verkkomaksulla täällä.

Jättämällä osoitetietosi saat upean kampanjaheijastimen:

Kampanjan heijastimen on suunnitellut Paola Suhonen.

Absurdia käyttää tällaisen tekstin tagina hyvinvointia, mutta siihenhän tässä pyritään, että nuokin kolme miljoonaa tyttöä saisivat voida hyvin.

Onko sinulla blogi? Kirjoita. Käytätkö somea? Jaa tietoa. Lahjoita, jos pystyt.