Ruokavalio raiteilleen

Huomenna se alkaa. Sanoisin uusi elämä, ellei se kuulostaisi sekä a) sokerisen kliseiseltä että b) harhaanjohtavalta liioittelulta. Ei tässä nimittäin koko elämä ole menossa uusiksi, eikä edes ruokavalio. Siis kokonaan. Viilauksia on tehty sinne tänne, hiottu kulmia ja tarkistettu määriä. Ostimme miehen kanssa ravintovalmennuksen tutulta hyvinvoinnin moniottelijalta, ja meille molemmille on nyt räätälöity henkilökohtaiset ruokavaliot. Eli ei kun paperi käteen ja syömään mitä siinä lukee.

Lauantain kauppareissun saldoa. Saunajuomat naamioitu ovelasti jottei kenellekään tule paha mieli, ja onpa sinne eksynyt viikonlopun suklaalevykin.

Miksi / miksi nyt?

Liikun 4-6 kertaa viikossa ja nukun n. 8 tuntia yössä, joten haluan myös syömisteni tukevan hyvinvointiani. Tällä hetkellä ne tekevät sitä semisti, mutta ravintovalmennuksen nähtyäni huomasin, että petrattavaakin on siellä täällä. Ja tokihan sen näkee jo siitä, että paino on ollut nousujohteinen jo pari vuotta, eikä olo omien nahkojen sisällä ole niin hyvä kuin voisi olla.

Netistä löytää paljon tietoa, mutta halusin syömisteni lastenvahdiksi sellaisen henkilön, jonka ammattitaitoon voin luottaa 100-prosenttisesti. Sitäpaitsi nettivalmennuksissa ja vastaavissa on lähtökohtaisesti aina jotain mitä en suostu nielemään/tekemään, enkä tiedä, millä tavalla esimerkiksi kilpparivajukit huomioidaan. Plus tietenkin se fakta, että hyi en syö -listani on pidempi kuin nälkävuosi. On lohdullista nähdä, että järkevän kuuloisen ruokavalion saa aikaan myös ihmiselle, joka ei koske pitkällä tikullakaan tomaattiin, banaaniin, soijalesitiiniin, raejuustoon, herajauheisiin tai kananmunan keltuaisiin. Noin muutamia mainitakseni.

Miksi nyt? Olen valmis luopumaan fat suitistani, ja stressitasoni alkavat olla pikkuhiljaa sillä tasolla, etteivät todennäköisesti häiritse tavoitteitani liikaa.

Mikä muuttuu?

En halua talousvaa'asta loppuelämän kaveria, mutta otan sen apumieheksi siksi aikaa, että silmä tottuu näkemään oikeat ruoka-ainemäärät. Kasvisten määrä lisääntyy, aterioiden rytmitys muuttuu hieman, hiilarit ajoitetaan tarkemmin tukemaan treenejä ja vettä on alettava juoda entistä enemmän. Onneksi on työ, jossa voi juosta vessassa ihan rauhassa. Lisäksi pyritään gluteenittomuuteen ja olemaan mahdollisimman maidottomia, mutta sallittujen listalla ovat silti esimerkiksi luonnonjogurtti ja proteiinirahkat/-vanukkaat.

Niin ja yhyy, kuukauteen ei saa koskea herkkuihin. Jatkossa on tarkoitus pelata 80/20-periaatteella, eli kun suurin osa syömisistä on kunnossa, loppuosa voi mennä persihelleen. Kuukauden herkkupaussilla pyritään totuttamaan keho uudistuksiin ja saamaan aineenvaihdunta käyntiin.

Mikä ei muutu?

Tuttua puuhaa.

Ohjeissa suositeltiin valmistamaan ruokaa useampi annos kerralla. Tämä ei ole ongelma, sillä olemme harrastaneet mealprepiä jo monta vuotta. Tarkoittaa käytännössä sitä, että sunnuntaina uhraamme pari-kolme tuntia ruuanlaittoon ja vältämme näin arkipäivien kaupassa käymiset sekä hangry-asteesta riippuen öö mitähän mie tahtoisin syödä tai nyt stna sitä ruokaa ja äkkiä -tyyliset pohdiskelut/nälkäkiukut. En halua käyttää viikolla aikaa lieden edessä tai kauppajonossa seisomiseen, ja sen hintana on syödä 4-5 päivänä samaa ruokaa töissä. Fine by me.

Lähtötilanne ei ollut katastrofaalisimmasta päästä, joten tiedossa ei ole mitään aivan jäätäviä muutoksia/mullistuksia. Voisin kuvitella uusitun ruokavalion seuraamisen sujuvan suht kivuttomasti, sillä jo aiemmin olemme syöneet esimerkiksi kanaa, naudan jauhelihaa ja lohta.

Olen ylenpalttisen onnellinen siitä, että hyi en syö -listani otettiin todesta eikä uudelta listalta löytynyt mitään, mitä en suostu syömään. Olen semisti skeptinen öljyn työntämisestä puuroon, mutta eiköhän sekin saada onnistumaan. Lisäksi tuntuu mukavalta tietää, että kuukauden ajan meillä on mahdollisuus kysyä mitä typerämpiä kysymyksiä, ja todennäköisesti tämänkään jälkeen esitettyjä hei mites kun -uteluja ei katsota kieroon.

Tavoitteet?

Hyvä, energinen ja kevyt olo, omaa silmää miellyttäminen ja vaatteisiin mahtuminen. Pelkkiä numeroita tuijottamalla tästä varresta olisi varaa pudottaa 20-25 kiloa, mutta kieltäydyn asettamassa kilomääräistä tavoitetta - varsinkaan viikkotasolla, sillä pyrin eliminoimaan kaiken ylimääräisen stressin. Lupasin kuitenkin itselleni, että "tienaan" jokaisesta pudotetusta kilosta kympin, ja kun peilikuva alkaa sitä vaatia, törsään nuo rahat hyvällä omatunnolla uusiin vaatteisiin.

Jänskää on joten wish me luck, ehkä tämä tästä lähtee sujumaan :)